Lani je sodišče prvič izreklo dosmrtno kazen, policisti pa so obravnavali 33 ubojev, umorov in poskusov teh dejanj

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
02.01.2022 19:17

Novo leto se je komaj pričelo, s celjske policijske uprave pa že poročajo o poskusu uboja. Slovenijo so tudi v lanskem letu pretresali hudi zločini. Umorov, ubojev in poskusov teh dejanj je bilo po podatkih policije 33

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Silvo Drevenšek je predlani na božični dan v Gerečji vasi vzel življenje bivši partnerici in njenim staršem. Slabo leto po strahovitem zločinu mu je sodišče (nepravnomočno) izreklo kazen dosmrtnega zapora. 

Igor Napast

Žal tudi prvi dan v letošnjem letu ni minil brez hujšega krvnega delikta. Napad z nožem, ki ga kriminalisti obravnavajo kot poskus uboja, se je v soboto dopoldan zgodil v Celju. Ura je bila okoli 10.45, ko sta se na pešpoti ob železnici med Vojkovo ulico in stanovanjskem naseljem Plava laguna povsem naključno sprla moška, stara 35 in 38 let. Prepir je eskaliral v pretep, nakar je 35-letnik izvlekel nož, z njim zabodel tri leta starejšo žrtev in pobegnil. Moškega je po naših podatkih zabodel kar štirikrat in ga hudo poškodoval, a je njegovo zdravstveno stanje že stabilno, so sporočili s policije. O napadalcu in njegovi žrtvi policija ni veliko razkrila. Uradno je za zdaj znano le, da je osumljeni poskusa uboja, ki ga še vedno iščejo, doma z območja Celja, zabodeni 38-letnik pa z območja Šempetra. Po neuradnih podatkih se osumljeni in žrtev ne poznata, pobegli storilec živi blizu prizorišča zločina, policija pa ga ne obravnava prvič.

Na Ptuju zgodovinska sodba

Ob pregledu minulega leta na področju hudih zločinov pri nas ne gre spregledati decembrske zgodovinske sodbe ptujskega sodnika Marjana Strelca. Trikratnemu morilcu je izrekel kazen, ki je od leta 2008, odkar jo imamo uzakonjeno v kazenskem zakoniku, ni še noben sodnik. Dosmrtni zapor se (za zdaj še nepravnomočno) glasi sodba Silvu Drevenšku, ki je predlani na božični dan v Gerečji vasi hladnokrvno, zahrbtno, na grozovit način in iz drugih nizkotnih nagibov vzel življenje bivši partnerici Mojci Lešnik in njenim staršem Jožici in Branimirju Lešniku.

Slovenijo so tudi v lanskem letu pretresali hudi zločini. Umorov, ubojev in poskusov teh dejanj je bilo po podatkih policije 33, pri čemer je tožilstvo enega od teh dogodkov kasneje prekvalificiralo v povzročitev hude telesne poškodbe. Govor je o incidentu, ki se je 18. julija zgodil v Mariboru, v industrijski coni ob Beloruski ulici, zaradi katerega sta v bolnišnici hudo poškodovana, s polomljenimi nogami, pristala Mustafa B. in mladoletna Mariborčanka. Preiskovalci in tožilstvo so odgovornost za poškodbe pripisali Bajramu Sahitiju, ki je oškodovanca povozil, in njegovemu bratu Orhi Sahitiju, o katerem tožilstvo trdi, da je mlajšega brata napeljal k dejanju. Oba obtožena sta v priporu, na sojenju pa vztrajata, da se dejanje ni zgodilo naklepno, pač pa po nesreči, češ da Bajram Sahiti zaradi preveč popitega alkohola ni zmogel obvladati vozila.

Na območju mariborske policijske uprave je bil lani med odmevnejšimi zločini umor v Zlogoni Gori. Zgodil se je 23. februarja na posesti Leskovarjev. Terezija Leskovar je imela precejšnje težave z zdravjem in v tistih dneh si je menda zaželela, da bi se bivši mož Stanislav Leskovar vrnil domov, poskrbel zanjo in za domačijo. Res je prišel, a je tistega jutra iz še vedno nepojasnjenih razlogov pograbil nož in bivšo ženo smrtno poškodoval. Po zločinu je sedel v avto in se odpeljal, po kakšnih 500 metrih vožnje pa je zapeljal s ceste in treščil v drevo. Iz zverižene pločevine se je rešil sam in se celo vrnil na kraj zločina. Hudo ranjeno Terezijo Leskovar je v postelji našel sin, ko se je pred odhodom v službo hotel od nje posloviti. Poklical je reševalce. Zdravnik je ugotovil, da ženski ni več pomoči, ekipa nujne medicinske pomoči pa je oskrbela hudo poškodovanega osumljenega in ga z reševalnim vozilom odpeljala na zdravljenje v Univerzitetni klinični center Maribor. Po končanem zdravljenju so ga policisti pridržali, ko se je zanj pričel sodni proces, pa se je izkazalo, da je moril neprišteven, zaradi česar za zločin ne bo kazensko odgovarjal. Tožilstvo je proti njemu vložilo predlog za izrek varnostnega ukrepa obveznega psihiatričnega zdravljenja, ki v forenzični enoti psihiatrije lahko traja največ pet let. Kakšna usoda bo doletela Leskovarja, bo znano v sredini januarja.

Stanislav Leskovar se je po zločinu hudo ponesrečil, za umor žene pa ne bo kazensko odgovarjal, ker je bil neprišteven.

Vesna Lovrec

Gozdni mož v hudih mukah umiral 24 ur

Po krutosti je v lanskem letu izstopala grozljiva smrt priljubljenega 77-letnega Slavka Knaflja, ki so ga marca v gozdu pri Zgornjih Duplicah na Dolenjskem našli zvezanega in brutalno pretepenega. V hudih mukah je umiral skoraj 24 ur. Preiskava je pokazala, da so storilci Knaflja, ki je živel v kontejnerju v gozdu, napadli 18. marca. Ko je 77-letnik padel, so z veliko silo tolkli po njem, mu zvezali noge in roke ter mu jih povezali na hrbtu. Policisti so storilce izsledili slaba dva tedna po grozovitem zločinu. V iskanju je sodelovalo okoli 200 policistov in kriminalistov, pripadnikov posebne policijske enote, enote s službenimi psi in tudi potapljačev. "Približno petnajst kilometrov od kraja dogodka smo našli odvržene predmete, ki so nakazovali, da izvirajo s kraja dogodka oziroma so bili tam uporabljeni. V kraju, kjer so bivali osumljeni, pa so bili zažgani še nekateri predmeti, ki so izvirali s kraja dogodka, saj so jih osumljeni, ko so izvedeli, da je pretepeni umrl, zažgali. Sledove, ki so osumljene povezovali s krajem dogodka, smo našli tudi v avtomobilu, s katerim so se pripeljali na kraj dogodka. Osumljence so tudi posnele varnostne kamere na bencinskem servisu v Ribnici, kjer so kupovali pripomočke, ki so jih uporabili na kraju dogodka. Policija je na podlagi najdenih bioloških sledov na kraju dogodka najprej prijela enega osumljenca, nato pa še preostale tri," je aprila na tiskovni konferenci predstavil šef ljubljanskih kriminalistov Damjan Petrič. Umor iz koristoljubja, storjen v sostorilstvu, tožilstvo očita 24-letnemu Marjanu Brajdiču, 19-letnemu Mihaelu Grmu in njegovemu 20-letnemu bratu Marjanu ter 23-letnemu Marku Belclu. Na zatožno klop so sedli septembra, na predobravnavnih narokih so vsi dejanje zanikali.

Mihael Grm, eden od štirih krvnikov 77-letnega Slavka Knaflja. Kdaj se bo za četverico pričelo sojenje, še ni znano.

Luka Cjuha/Dnevnik

Ena od krogel v hiši puškarjev na Viru pri Domžalah je priletela tudi skozi okno garaže.

Luka Cjuha, Dnevnik

Ko ga je blokirala na facebooku, je ponorel

Lansko jesen so se črni oblaki zgrnili nad 22-letno Postojnčanko Vanjo Zgonc. Dvanajstega oktobra jo je napadel nekdanji sodelavec Hristijan Bozov. Ko ni hotela prisesti k njemu v avtomobil, jo je z nožem kar 16-krat zabodel. Mlada ženska je po čudežu preživela. Mesec po dogodku, ko se je odločila spregovoriti za medije, je razložila, da se spominja samo prvih treh vbodov in glasnega dretja storilca. Njene krike na pomoč je slišal nekdanji sodelavec Uzeiri Fisnik. Vanja je prepričana, da bi Bozov svojo namero dokončal, če se Fisnik ne bi zagnal proti njemu. Šele takrat je namreč zabadanje v njo prenehal in zbežal.

Hudo ranjeno so reševalci prepeljali v Univerzitetni klinični center Ljubljana. Posledice najmanj 16 silovitih vbodov so bili možganske kapi, poškodovana jetra, luknja v srcu, prebodena pljuča. "S 30 litri krvi so mi reševali življenje. Dva dni so me operirali in zašili oziroma operirali vse notranje organe, tudi aorto, vse, razen črevesja," je pripovedovala Zgončeva, hvaležna Fisniku, ki je pregnal napadalca, ter kirurgom in osebju v bolnišnici, ki so v dveh dneh naredili čudež. Posledice napada, psihične in fizične, ji bodo ostale vse življenje, a je presrečna, da lahko govori, hodi in napreduje iz dneva v dan. Motiv za zločin je bilo ljubosumje. Bozov, sicer poročen, se je zagledal v prav tako poročeno Zgončevo. Po daljšem nadlegovanju se je pogovorila z njim in mu verjela, da jo bo pustil pri miru, saj je v službi dal celo odpoved. Vendar je Bozov presenetil. Ko je Zgončeva prekinila prijateljstvo z njim tudi na družbenem omrežju Facebook, je pričel snovati morilski načrt in napadel. Zdaj na sojenje čaka v priporu, kdaj bo sedel na zatožno klop, še ni znano.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta