Leo Ivanjko se zagovarja zaradi domnevne goljufije

Igor Selan Igor Selan
09.11.2020 16:37

Ker Tomažu Gaubeju, solastniku družbe Kraf&Werk, naj ne bi bil vrnil izposojenega denarja, nekdanjemu lastniku Vinaga grozi do osem let zapora.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Leo Ivanjko in njegov zagovornik Tomaž Bajec
Igor Napast

Na mariborskem okrožnem sodišču se je  začelo sojenje Leu Ivanjku, nekdanjemu lastniku mariborskega vinarskega podjetja Vinag, ki je propadlo prav v njegovem času. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje goljufije, s katero naj bi si bil pridobil premoženjsko korist v višini 90 tisoč evrov, za kar mu grozi kazen od enega do osmih let zapora. Ivanjko naj bi si bil namreč od Tomaža Gaubeja, solastnika družbe Kraft&Werk, s katero je Vinag takrat sodeloval, izposodil denar v omenjenem znesku ter v zavarovanje ponudil dve bianco menici, a večine dolga menda ni vrnil. S prodajo nekaterih terjatev Vinaga naj bi si sicer Gaube del dolga v višini osem tisoč evrov povrnil, a se je nato premoženjsko pravni zahtevek, ki ga je oškodovanec vložil v sklopu kazenskega postopka, zaradi obresti znova povzpel, na skoraj 95 tisoč evrov.

Ivanjko: "Nikogar nisem imel namena ogoljufati"

Na sodišče sta danes prišla oba glavna akterja, a sta se njuni zgodbi kako in zakaj je prišlo do posojila, bistveno razlikovali. Ivanjko, ki je prišel na sodišče iz Dunaja, kjer trenutno živi, je priznal, da si je denar izposodil, a ne zase, temveč za Vinag, k izposoji pa naj bi ga bil nagovoril Gaube, ki je tudi pripravil posojilno pogodbo, trdi Ivanjko. Po njegovih besedah je imel namreč Gaube interes, da Vinag s tem denarjem poplača terjatve, ki jih je imel do Kraft&Werka. "Nikogar nisem imel namena ogoljufati, denarja nisem vrnil iz objektivnih razlogov, blokirano je bilo tako vse moje osebno premoženje, kot tudi premoženje Vinaga," se je branil Ivanjko. In ob tem izpostavil še, da je dolg do Gaubeja treba razumeti tudi v luči poslov med Vinagom in Kraft&Werkom, saj naj bi slednji nekatere storitve opravili tako slabo, da je Vinag zaradi njih utrpel gospodarsko škodo. "Prav tako sem dolg skušal vrniti na več načinov. Ponudil sem terjatve do nekaterih upnikov, tastovo nepremičnino, zadevo sem skušal rešiti tudi s pomočjo očeta, ki je ponudil plačilo dolga v dveh letnih obrokih, a je Gaube vse zavrnil, češ da ima način, kako do poplačila priti takoj. Kasneje sem bil nato pod tako velikim pritiskom izterjevalcev, da sva se z zdaj že nekdanjo partnerko izselila na Dunaj. Z očetovo pomočjo sem nato tudi poplačal vse ostale dolgove, ta je še edini nerazrešen," se je zagovarjal Ivanjko.

Posojilo Ivanjku, ne Vinagu

Da je posojilo predlagal Ivanjko, pa je pričal Gaube. "Ne razumem, zakaj bi to bila moja ideja, če pa je denar potreboval on." Na vprašanje sodnice Maše Blažeka, zakaj ni unovčil menic, je Gaube odgovoril, da je verjel, da bo Ivanjko, glede na ugled njegove družine v mestu, dolg poplačal, na kasnejše predloge izterjave pa da se je Ivanjko pritoževal tako dolgo, da mu na koncu ni bilo več mogoče ničesar zarubiti. Ostalih možnosti poplačil pa da ni izkoristil zato, ker so "bile jalove". Ob tem je Gaube zanikal tudi, da bi Kraft&Werk storitve opravljal slabo, saj da se Vinag ni nanje nikoli kakorkoli pritožil: "Ob tem bi rad izpostavil, da sem denar posodil osebno Leu Ivanjki in ne Vinagu. Posli obeh podjetij s tem posojilom nimajo ničesar."

Enako je menila tudi tožilka Romana Kac, ki je nasprotovala predlogu Ivanjkovega zagovornika Tomaža Bajca, da sodišče zasliši še dodatne priče, ki naj bi izpovedale, da je Kraft&Werk storitve za Vinag opravil neustrezno. Na obravnavo je bila vabljena tudi nekdanja partnerka Ivanjka in takratna direktorica Vinaga Klementina Ihanec, ki prav tako živi na Dunaju, a ji sodišče vabila ni uspelo vročiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta