Moški, ki se je na mejnem prehodu izdajal za policista, član varde. Za koga gre in kakšna je njegova plat zgodbe?

06.10.2021 17:31
Ivan Bolfek sicer zanika, da se je lažno predstavljal za uradno osebo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ivan Bolfek trdi, da so ga policisti zadrževali nekaj ur. Foto: BOBO
Borut Zivulovic

V soboto okoli 15.30 je na mejnem prehodu Sečovlje v Slovenijo pripeljal 50-letni voznik osebnega vozila iz Maribora in v postopku povedal, da je policist na nujni nalogi, ter pokazal značko mednarodnega združenja policistov. Po preverjanju so policisti ugotovili, da to ni res, zato bodo spisali kazensko ovadbo zaradi lažnega izdajanja za uradno osebo. Primorske novice pa so poročale, da je bil omenjeni 50-letnik Ivan Bolfek, ki se predstavlja tudi kot general tako imenovane varde in so ga pogosto videli z Andrejem Šiškom. A za Primorske novice je Bolfek sobotno dogajanje opisal drugače kot policisti. "Na meji sem se identificiral z osebno izkaznico in potrdilom o testiranju," je izjavil. Dejal je, da ni policistu izročil nobene značke, "je pa res, da je bila značka IPA (mednarodnega policijskega združenja) na armaturni plošči in da jo je hotel policist videti. Nato je značko dvignil in takrat sem policistu res rekel 'kolega'."

Po tem dogodku mu je policist velel, naj zapelje na stran. Opravili so alkotest, bil je negativen, in Bolfeka odpeljali v notranje prostore na mejnem prehodu. "Vsega so me slekli," je dejal Bolfek za časnik in povedal, da so nato policisti pregledali celotno vozilo. V njem niso odkrili nič posebnega, le deset litrov morske vode, ki si jo je peljal domov.

Nato so ga iz Sečovelj odpeljali na policijsko postajo, tam so mu vzeli prstne odtise, po štirih urah pa se je le lahko odpravil domov. Bolfek je za časnik še dejal, da je bil eden od policistov precej nastrojen proti njemu, druga dva pa sta bila korektna. "Ko sem drugima dvema rekel, ali bi lahko koga poklical, mi je eden zabrusil, ali bom klical vardo. Seveda so me prepoznali." Kot je še dejal, ni trdil, da je na policijski nalogi, in ni rekel, da je policist. "Sem pa rekel, da počnem enake stvari kot policisti, da se borim proti kriminalu in korupciji ter da sva kolega."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta