Na novogoriškem sodišču: Sledila nasvetom doktorja Oskarja in umrla

Triletno sojenje Franju Keleminoviću zaradi smrti Ajdovke Ave Curk pred osmimi leti in pol je v ciljni ravnini. Tožilstvo Hrvatu očita mazaštvo in oderuštvo, v drugi zadevi pa preprečitev dokazovanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franjo Keleminović je zdravilsko dejavnost z naravnimi pripravki brez ambulante ter ustrezne poklicne kvalifikacije in licence po vsej Sloveniji opravljal več kot deset let.
Leo Caharija/primorske Novice

Senat novogoriškega okrožnega sodišča se je seznanil z zadnjimi dokazi zoper Franja Keleminovića (strankam se je predstavljal tudi kot doktor Oskar), ki mu sodijo že od februarja 2019. Obtoženi ves čas vztraja, da očitki tožilstva ne držijo, državna tožilka Damijana Bandelj pa trdi, da je kaznivi dejanji mazaštva in oderuštva sredi leta 2013 storil iz koristoljubja. Nezakonito zdravilsko dejavnost z naravnimi pripravki naj bi bil brez ambulante ter ustrezne poklicne kvalifikacije in licence za opravljanje tovrstne dejavnosti, ki je ni niti prijavil, po vsej Sloveniji opravljal več kot deset let.

"Ne" sistemski terapiji in operaciji

Pokojni Ajdovki Avi Curk, kot trdi tožilstvo, je predpisal jemanje zeliščnih pripravkov, izvajanje klistirjev ..., kar pa je ni ohranilo pri življenju. Sredi julija leta 2013 je izvedela za diagnozo raka na želodcu. Avgusta je dvakrat obiskala onkologa v ljubljanskem kliničnem centru, 8. septembra 2013 pa je umrla zaradi pljučne embolije. Za zdravljenje naj bi bila plačala 22.500 evrov.

"Pacientko Avo Curk, ki sem jo sicer poznal že iz mladih let, sem avgusta leta 2013 sprejel na pobudo onkologa Erika Breclja, s katerim zelo dobro sodelujeva," je pričal abdominalni kirurg Zdravko Štor iz UKC Ljubljana. "Glede na njeno diagnozo karcinoma želodca in razširjene tumorske bolezni ter številne povečane bezgavke sem ji predlagal sistemsko terapijo, torej predoperativno kemoterapijo in obsevanja. A se za to obliko zdravljenja ni odločila," se je spominjal.

"Čez nekaj dni sem jo poklical in ji ponudil, da jo lahko takoj operiramo, kar sicer ni bil standardni način v naši kliniki. Odvrnila je, kar me je prizadelo, da se je odločila za drug način zdravljenja. S tem je bila najina komunikacija zaključena. Nato je čez nekaj dni umrla," je pojasnil in dodal, da je UKC Ljubljana po zdravljenju tumorjev v trebuhu v vrhu v Evropi. "Mislil sem, da se je morda odločila za operacijo v kateri drugi inštituciji, recimo v Mariboru, saj na ljubljanskem onkološkem inštitutu ne operirajo bolnikov z rakom želodca. A je o tem nisem spraševal. Če bi se odločila za operacijo pri nas, bi jo takoj vzeli," je zatrdil.

Alternativa ne pozdravi raka na želodcu

Spomnil se je še mlajšega pacienta, ki so ga po alternativnem zdravljenju podobne diagnoze v Nemčiji sprejeli na intenzivni negi v Ljubljani. kjer je po nekaj dneh umrl. "Alternativno zdravljenje v takih primerih ne pomaga nikomur, niti v tujini," je sklenil.

Kako je doktor Oskar zdravil svoje paciente, je senat v triletnem dokaznem postopku izvedel iz številnih pričanj posameznikov, ki so se soočali z različnimi zdravstvenimi težavami. Depresijo, vneto slinavko, številne pretrese možganov in druge diagnoze je pomagal zdraviti tako, da so pacienti prenehali uživati hrano živalskega izvora ter se več gibali na svežem zraku. Nekateri med njimi so izpovedali, da jim Keleminović nikoli ni prepovedoval zdravljenja z uradno medicino ali njenimi zdravniškimi postopki, glede jemanja zdravil pa naj bi jim bil dejal, naj se o tem odločijo sami.

Sodnik Igor Majnik je dejal, da je senat v obsežnem dokaznem postopku pretresel skoraj vse predlagane dokaze obrambe in tožilstva ter da bodo marca že na vrsti zaključne besede, sledila pa bo sodba.

Obtoženi upokojenec, ki je na sodišču dejal, da je po poklicu zdravnik, farmacevt in farmakolog, se v drugem kazenskem postopku zagovarja še zaradi preprečitve dokazovanja. Sodišču naj bi bil namreč predložil lažno diplomo ene od univerz v Odesi v Ukrajini, kjer pa ga niso našli v evidenci njihovih nekdanjih študentov oziroma diplomantov.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta