Na sojenju vpletenima v dopinško afero se še čaka na ključno pričo. Atletinjo bodo zaslišali preko videokonference

Vesna Lovrec
14.04.2021 17:49
Boris Špes in Igor Šalamun, ki jima tožilstvo očita, da sta omogočala doping v rekreativnem in profesionalnem športu, se branita z molkom. Spregovorila bosta šele po zaslišanju maratonke Danijele Kuna, ki ju je obremenila.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Šalamun (desno) in Boris Špes vztrajata, da očitanega nista zakrivila. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinsek

Od zadnje obravnave v sodnem procesu zoper trenerja atletike Igorja Šalamuna in rekreativnega tekača Borisa Špesa, kjer mariborsko sodišče razčiščuje očitke o omogočanju dopinga v mariborski atletiki in širše, je minilo več kot tri mesece, zato je morala sodnica Simona Murko sojenje danes formalno pričeti znova. Obtožena krivdo zanikata, kaj imata povedati v svoj bran, pa javnosti tudi tokrat ni doseglo. Odločila sta se, da se ne bosta zagovarjala, dokler sodišče ne zasliši obremenilne priče. To je hrvaška atletinja Danijela Kuna, zaradi katere se je proti Špesu in Šalamunu sploh pričel kazenski postopek.

Magistriral je iz dopinga

Zgodba se je pričela odvijati, ko je Kuna 9. aprila 2017 po zmagi na maratonu v avstrijskem Linzu padla na dopinškem testu. V organizmu je imela darbepoetin, ki je v športu prepovedana substanca. Proti tekačici je bila uvedena preiskava, v okviru katere je bila zaslišana pred avstrijsko protidopinško agencijo. Tam je povedala, da ji je jemanje nedovoljenih snovi predlagal Šalamun, snovi pa da ji je priskrbel Špes, ki ji je bil predstavljen kot "doktor". Kasneje je izvedela, da Špes ni zdravnik, pač pa je bil zaposlen kot zdravstveni delavec na pljučnem oddelku UKC Maribor, a se je na doping dobro spoznal, saj je uspešno zaključil študi na mariborski fakulteti za zdravstvene vede z magistrsko nalogo na temo dopinga v severovzhodni Sloveniji. Kar je Kuna povedala pred protidopinško agencijo, je ponovila tudi pred avstrijskim zveznim preiskovalnim uradom in pojasnila, da je snov prejela štirikrat in da je za vse odmerke plačala okoli 900 evrov. Avstrijska policija je o tem obvestila naše preiskovalne organe in mariborsko okrožno sodišče je na predlog tožilstva policiji odredilo izvajanje prikritih ukrepov proti osumljenima. Vključila sta se tudi tajna delavca policije, ki sta izpeljala navidezni odkup prepovedanih substanc v športu. Z obdolženima sta se prvič sestala v začetku leta 2018, 23. februarja istega leta pa sta od Šalamuna kupila dve dozi prepovedanega odmerka za 500 evrov.

Bila sta v hišnem priporu

Policisti so osumljena aretirali 3. aprila 2018. Preiskovalni sodnik je za oba osumljena odredil (hišni) pripor, kjer sta ostala do 27. februarja 2019. Višja tožilka Januša Kušar Rotman obtoženima očita, da sta v sostorilstvu izvajala neupravičen promet z nedovoljenimi snovmi v športu, Špes pa naj bi še preprodajal zdravila, ki so ob nepredpisani uporabi škodljiva za zdravje. Amaterskim in profesionalnim športnikom, ki naj bi jih bil iskal Šalamun, je Špes dobavljal zdravila in pripravke, trdi tožilstvo. Z njimi naj bi bil omogočal izvajanje tako imenovanega krvnega dopinga, s katerim se umetno dviguje koncentracija rdečih krvničk.

Kot rečeno, obtožena vztrajata, da očitanega nista zakrivila. Pričakovati je bilo, da bosta svoj zagovor podala včeraj, a se je ponovno zapletlo z zaslišanjem Kune. Sodnica Simona Murko je njeno pričanje nameravalo izpeljati preko videokonference, vendar so jo iz sodišča v Livnu obvestili, da danes niso imeli pogoja za videokonferenco, zato je nadaljevanje sojenja preložila na 29. april.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta