Napad na uradno osebo: Zagnala se je v policistko in jo podrla na tla

Damijana Žišt
04.11.2021 19:40
Obtožena Mira Pavlin, ki naj bi v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti napadla policistko, se dogodka ne spominja
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so lahko tarča napadov občanov med opravljanjem svojega dela. Fotografija je simbolična. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej PETELINŠEK

Zaradi dogodka, ki se je zgodil pred šestimi leti v okolici Domžal, se je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča znašla 57-letna Mira Pavlin iz okolice Kamnika. Tožilstvo ji očita, da je napadla policistko, ki jo je skupaj s kolegom skušala umiriti, obtožena pa je dejanje storila v stanju bistveno zmanjšane prištevnosti zaradi zaužitega alkohola in hipoglikemije (znižane ravni glukoze v krvi), saj je sladkorna bolnica. Sicer pa je imela obtožena v preteklosti že večkrat težave s policisti, ko so ji pisali plačilne naloge zaradi preglasne glasbe. Dogodek, ki je obtoženko pripeljal na sodišče, se je zgodil 6. julija 2015 v okolici Domžal, kjer je tedaj živela. Pod vplivom alkohola je razgrajala in v sosedovo hišo metala kamne, zato sta jo skušala pomiriti dva moška. Na kraj dogodka sta prišla kamniška policista, Barbara O. in Edin S. Moška sta na zahtevo policistov Pavlinovo izpustila, obtožena pa je mahala in vpila ter se pognala proti policistki Barbari O. in jo tako odrinila, da se je policistka spotaknila čez skalo in padla. Pri tem si je zvila gleženj. S tem dejanjem je obtožena storila kaznivo dejanje napad na uradno osebo, je v obtožnico zapisalo tožilstvo.

Ljudje zmotno menijo, da je pijana

Obtožena, ki se na sodišču zagovarja ob pomoči odvetnika Andreja Barage, je v svojem zagovoru v sodni preiskavi povedala, da se ne spomni, zakaj so se sprli pri sosedu. Ne spomni se niti, da bi slišala policijsko sireno in kdaj so na kraj dogodka prišli policisti. "Če sem policistko odrinila, sem jo z lisicami na rokah, vendar se tega ne spomnim. Možno je, da sem se le naslonila nanjo, nisem pa ji govorila grdih besed, kot je policistka zapisala v kazensko ovadbo," je povedala obtožena. Priznala pa je, da je v reševalnem vozilu, ko so jo peljali v psihiatrično bolnico v Ljubljano, skušala udariti reševalca, saj je imela občutek, da ji je hotel znova natakniti lisice, ki so ji jih pred tem sneli policisti. Povedala je še, da je v tistem dnevu spila najmanj pet gin-tonikov, jedla pa ni nič. Obtožena je sladkorna bolnica, jemlje inzulin in še druga zdravila, zato je zaradi pomanjkanja sladkorja oziroma glukoze v krvi, če pozabi vzeti zdravila, včasih omotična, kar se ji pozna tudi pri hoji. "Zato ljudje večkrat zmotno menijo, da sem pijana," je povedala. Sama namreč nima težav z uživanjem alkohola, je še dodala v sodni preiskavi.

Na glavni obravnavi je obtožena ponovila svoj zagovor s sodne preiskave, nekaj več pa je povedala o svoji bolezni. "Pri nas sladkornih bolnikih nivo glukoze v krvi lahko 'skače', enkrat je je preveč, drugič premalo. Takrat, ko je bil ta dogodek, sem res pila alkohol, zato nisem niti čutila, da mi je padel sladkor v krvi, in sem se opotekla proti policistki, ki ji res nisem hotela nič slabega storiti. Sladkorno bolezen imam že več kot trideset let. Po dogodku so me odpeljali v psihiatrično bolnico. Tam se bila že več kot desetkrat, diagnosticirali so mi tudi duševno bolezen. Od lani redno jemljem zdravila, zato se zdaj boljše počutim," je še povedala obtožena.

​Pognala se je proti policistki

​Kot priča je bila zaslišana tudi policistka Barbara O. Povedala je, da sta bila s kolegom poklicana na intervencijo. Ko sta prišla na kraj dogodka, sta slišala vpitje za hišo. Nato sta videla, kako dva moška držita žensko, ki je vpila in kazala očitne znake vinjenosti. S kolegom sta dejala, da bosta z njo opravila policijski postopek, zato sta žensko izpustila, ona pa se je pognala proti njej, da je padla po skali in si poškodovala nogo. Policist Edin S. bo zaslišan na nadaljevanju sojenja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta