Nekdanji zaresovec obsojen, a ga sodišče namesto v zapor pošilja delat v korist družbe

Damijana Žišt Damijana Žišt
26.10.2020 16:53

Ker je Veleposlaništvo Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske oškodoval za dobrih 67 tisoč evrov, je bil na ljubljanskem okrožnem sodišču na 16 mesecev zapora obsojen Dejan Radunić iz stranke Zares.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Radunić je na ljubljanskem okrožnem sodišču priznal, da je s službeno kartico plačeval in kupoval zase, čeprav mu to ni bilo dovoljeno. 
Robert Balen

Nekdanji strokovni sodelavec že propadle stranke Zares, danes 38-letni Dejan Radunić, ki je bil leta 2011 zaposlen v kabinetu tedanjega predsednika državnega zbora Ljuba Germiča, 2013 pa v kabinetu tedanjega ministra za obrambo Romana Jakiča, je bil v petek na ljubljanskem okrožnem sodišču zaradi kaznivega dejanja poneverbe in neupravičene uporabe tujega premoženja obsojen na leto in štiri mesece zapora. V zapor pa mu ne bo treba, saj bo kazen odslužil z delom v korist skupnosti. Sodišče je odločilo, da mora v dveh letih opraviti 970 ur družbenokoristnega dela, izvajanje kazni pa bo nadzirala služba za probacijo. Poleg tega mora Radunić, ki je zdaj brez zaposlitve, Veleposlaništvu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Ljubljani, kjer je bil zaposlen od februarja 2016 do avgusta 2017, vrniti nekaj več kot 60 tisoč funtov ali 67 tisoč evrov z zamudnimi obrestmi vred.

 

Sprva zanemarljivi zneski, nato tudi po več tisoč evrov

​​Obtoženi je na zatožni klopi ljubljanskega okrožnega sodišča pristal, ker je kot nekdanji zaposleni na Veleposlaništvu Združenega kraljestva Velike Britanije in Severne Irske v Ljubljani zlorabil uporabo bančne kartice, ki mu je bila zaupana kot asistentu na obrambnem oddelku in političnemu svetovalcu tega veleposlaništva. Vendar izključno za njegove službene stroške. Glede tega, kdaj lahko uporabi službeno kartico, je moral celo na tečaj, da so ga o tem poučili. Obtoženi pa je po mnenju tožilstva močno zlorabil uporabo službene kartice, saj jo je v glavnem v lastne namene uporabljal v Sloveniji, na Hrvaškem, v Avstriji in Veliki Britaniji. Na petkovem predobravnavnem naroku je krivdo po obtožnici priznal, potem ko mu je tožilstvo ponudilo, da bo v zameno za takojšnje priznanje zanj predlagalo 16 mesecev zapora, in se strinjalo, da kazen namesto za rešetkami odsluži v korist družbe. "Glede na priznanje krivde in na težo storjenega kaznivega dejanja, ko mu je bila pridobljena velika premoženjska korist, menim, da je predlagana kazen primerna," je v sklepni besedi poudarila tožilka Alenka Jesenko. Sodnik Bernard Tajnšek je v obrazložitvi sodbe dejal, da je pri izreku kazenske sankcije sledil predlogu tožilstva. "Za kaznivo dejanje, ki se vam očita, zakon predpisuje od leta do osem let zapora. Pri izreku kazenske sankcije je sodišče upoštevalo vašo dosedanjo nekaznovanost in priznanje pa tudi tudi način izvršitve kaznivega dejanja, saj ste sprva z bančno kartico plačevali manjše zneske, potem pa vedno večje, vse le za svojo osebno korist," je dejal sodnik Tanjšek.

Ni plačeval najemnine

​Obtoženi Dejan Radunić se je znašel sredi medijskih objav že, ko je bil zaposlen na obrambnem ministrstvu pri ministru Romanu Jakiču. Mediji smo tedaj poročali, da je od junija 2009 do marca 2011 bival v službenem parlamentarnem stanovanju, vendar kar 18 mesecev ni plačal najemnine. Svoj osemnajstmesečni dolg je Radunić takrat označil za malomarnost. V stranki Zares, katere član je bil, pa so tedaj dejali, da o tem niso bili obveščeni in da neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti ne odobravajo. Radunić pa ni pozabil plačevati najemnine le državnemu zboru. Težave je imel tudi kasneje, ko je najel stanovanje v središču Ljubljane. Ljubljanska družba Arch Invest, ki mu je stanovanje oddala, je terjala dolg v višini 1700 evrov kar od njegovega delodajalca – takrat je bil zaposlen v državnem zboru, ki pa tega dolga ni plačal. Kot nam je na sodišču povedal Radunić, je vse najemnine že poravnal in zaradi tega ni v nobenem postopku.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta