Ob odprtju motoristične sezone svarilo: Lani je umrlo kar 33 motoristov in mopedistov

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
14.03.2022 16:33

Preventivna akcija Varno z motorjem bo trajala do 20. marca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Med petkom in nedeljo se največkrat zgodijo nesreče, v katerih umrejo motoristi in mopedisti.
Robert Balen

Z lepšim in toplejšim vremenom se na ceste vračajo motoristi, zato se je danes začela preventivna akcija Varno z motorjem. Trajala bo do 20. marca. Varnost voznikov enoslednih motornih vozil, torej motoristov in mopedistov, se je lani poslabšala, saj je umrlo kar 33 voznikov. V času akcije bodo policisti izvajali nadzor ob rednem delu, predvsem na cestnih relacijah, na katerih motoristi pogosto vozijo.

Agencija za varnost prometa (AVP) je pripravila široko medijsko kampanjo za večjo varnost motoristov. Direktor AVP Jože Hribar je ob predstavitvi kampanje dejal, da želijo z njo motoriste in mopediste opozoriti na njihovo varnost in vidnost. "Sporočilo kampanje pa je, da motoristi na cesti niso nepremagljivi, temveč najbolj ranljivi," je povedal. Poudaril je, da se je letos zgodilo 40 prometnih nesreč z udeležbo enoslednih motornih vozil, v katerih je umrl mopedist, osem voznikov je bilo hudo poškodovanih, 19 pa lažje. Lani pa so zabeležili 1056 prometnih nesreč z udeležbo voznikov enoslednih motornih vozil oziroma za 17 odstotkov več kot v letu 2020. Vseh 33 umrlih v nesrečah je bilo moških, nesreče pa se največkrat zgodijo med petkom in nedeljo. "Glavna vzroka prometnih nesreč sta neprilagojena hitrost in nepravilna stran oziroma smer vožnje," je dejal Hribar.

"Delež umrlih zaradi alkoholiziranosti se je v zadnjih letih močno povečal, zato znova opozarjamo, da alkohol nikakor ne sodi v promet," je še opozoril Hribar. Ob tem je motoriste pozval, naj vožnjo na začetku sezone prilagodijo svojim sposobnostim obvladovanja motorja, "saj najverjetneje ni na ravni lanske jeseni".

Namestnik vodje urgentnega kirurškega bloka UKC Ljubljana Radoš Vidmar je nizal podatke, da letno obravnavajo od 500 do 600 poškodovancev motorističnih nesreč. Med poškodbami je največ lažjih poškodb, kot so odrgnine, udarci ali raztrganine, pomemben delež pa je tudi hujših poškodb, kot so odprti zlomi okončin, zlomi medenice in hrbtenice, poškodbe notranjih organov in hude poškodbe glave.

Prvi pogoj za varno vožnjo je vzdrževano in tehnično brezhibno motorno vozilo, nujna pa je tudi dobra psihofizična kondicija, so še opozorili v AVP. Motoristi morajo za svojo varnost poskrbeti tudi z uporabo dobre zaščitne opreme - torej zaščitne čelade, kombinezona, ščitnika hrbtenice, s škornji in rokavicami -, ki naj bo v svetlih, živahnih, opaznih barvah, so še dodali na agenciji. Vozniki naj vedno vozijo s prižganimi lučmi, hitrost vožnje pa prilagodijo razmeram.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta