Odvetnica o umorjeni: Želela je samo v miru oditi stran

Na sojenju Žarku Gorenjcu zaradi umora žene so med drugim zaslišali odvetnico, h kateri se je žrtev pred smrtjo zatekla.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Žarko Gorenjc naj bi bil ženo zadavil s pasom kopalnega plašča.
Robert Balen

Danes se je nadaljevalo sojenje Žarku Gorenjcu zaradi umora žene Jasne 5. marca lani v domači hiši v Dolah pri Polici. Zadavil naj bi jo bil s pasom kopalnega plašča. Tožilstvo trdi, da zato, ker ga je nameravala zapustiti, poiskala je tudi že pravni nasvet. "Njen strah je bil viden iz njenih besed, načina govora, mimike, govorice telesa. Ko je prišla k meni, se je tresla, tudi jokala je," je sestanek z Jasno Gorenjc opisala odvetnica Karmen Pavlin. Po njenih besedah je bila Jasna trdno odločena, da noče več ostati v partnerskem odnosu. "Ni več videla nobene možnosti, da ostane, življenje je bilo nevzdržno. Je pa vse želela urediti po mirni poti, v prid vsem trem, sebi, možu in hčerki," je pričala Pavlinova.

Užival je kokain

Prvi stik sta imeli po telefonu, takrat ji je Gorenjčeva omenila strah pred osebnim srečanjem, ker je njen mož delal v bližini odvetničine pisarne. Na prvi sestanek v pisarno je prišla sključena, okoli vratu je imela večji šal (sodelavke so jo zakamuflirale v svoja oblačila, da je mož, če bi ga slučajno srečala, ne bi prepoznal; op. avt.), tresle so se ji roke. Med pogovorom je razložila, da ima moža rada in mu ne želi nič slabega, a da hoče stran. Želela si je mirnega sporazuma glede hiše, moževih stikov s hčerko in preživnine. Pripovedovala je o moževi odvisnosti od alkohola in droge. Po njenih besedah je užival kokain vsakih 14 dni ob vikendu, nakar je "prihajal k sebi vse do četrtka". Omamljen je bil miren in prijazen, sicer pa agresiven.

Opisala je, kako jo je enkrat tako davil, da je dva tedna težko požirala. Šla je k zdravniku, a ni imela zunanjih znakov nasilja. Ob teh besedah odvetnica ni mogla skriti svoje reakcije, kar je Gorenjčeva zaznala in rekla: "Saj vem, kaj mi hočete povedati: samo malo bolj stisne in me ni več." Pavlinovi je povedala, da je bila tudi že na centru za socialno delo in tam je povedala za nasilje, a ne vsega, in da ni bila slišana. Pavlinova je ocenila, da dogajanje ocenjuje realno in da nevarnosti ne potencira. Ni želela, da jo odvetnica kliče po telefonu, prav tako tudi sama ni želela klicati odvetnice. V ta namen je kreirala poseben mejl, ki je služil njuni komunikaciji. Prek njega je odvetnica navezala stik tudi z njeno sestro. Vprašala je, ali je Jasna res tako ogrožena, in dobila pritrdilen odgovor.

"Ne boš prišla živa iz te bajte"

Odnos z možem se je po Jasninih besedah začel krhati po rojstvu hčerke. Med drugim ji je omejeval stike z njeno družino, sploh s sestro, sicer je bila kaznovana, kako, pa odvetnici ni razložila. Enako je bilo s prijateljicami, spodbujal je le stike z njegovo družino. Kljub temu mu je bila izrazito naklonjena, Pavlinovi je večkrat povedala, da ga ima rada. Tudi ko jo je vprašala, kje njen mož dela (bil je inšpektor, zaposlen v Banki Slovenije; op. avt.), ni želela razkriti, češ da mu noče škodovati v službi.

Na drugem sestanku - srečali sta se dan prej, preden je umrla - je povedala, da je moža seznanila s svojimi načrti in da se je odzval mirno, prijazno, rekel je, da ve, da je "vse zajebal". Odvetnici se je odziv zdel zelo nenavaden in ji je svetovala, naj bo pozorna in naj z njim o tem ne govori več. Ker se je bala za njeno varnost, ji je naslednji dan poslala mejl, v katerem jo je napotila po pomoč k društvu za nenasilno komunikacijo oziroma SOS telefonu. Hotela je, da ji ob odhodu od doma pomagajo strokovnjaki.

Zaslišali so tudi žrtvinega sodelavca z naravoslovnotehniške fakultete. Povedal je, da je imela moža strašno rada, o njem je govorila v superlativih. Pol leta pred smrtjo pa se je spremenila, rekla je, da bi se rada ločila. Sodelavcu je povedala o moževih besedah, da "ne bo prišla živa iz te bajte". Takrat je bila videti prestrašena. Ko ji je omenil varno hišo, je odvrnila, da bi potem moža morala ovaditi, tega pa ne želi. Ni mu želela nič slabega.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta