Odziv policije na posnetek, poln nasilja: Posilstva v Tivoliju, ki ga omenjajo zamaskirani moški, ne obravnavajo

A.L.
20.05.2024 08:56

Skupina zamaskiranih moških se v posnetku poslužuje tudi nasilja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Te dni se je na družbenem omrežju pojavil videoposnetek, na katerem skupina zamaskiranih moških trdi, da bo "obračunala z migranti". Posnetek se je pojavil na Instagram profilu "Slovenska obrambna straža (SOS)", v opisu pa je zapisano: "Za varno Slovenijo! Mi si prizadevamo, da se Slovenci in Slovenke počutijo varne!"  

Kako točno bodo "obvarovali" državljane, so podrobno opisali na posnetku, na katerem je videti skupino mlajših zamaskiranih moških, oblečenih v ponaredke vojaških hlač. Eden od njih z računalniško spremenjenim glasom pove, da je akcija, ki jo izvajajo, posvečena 27-letnici, ki so jo po njihovih trditvah v Tivoliju posilili trije migranti. "In se nihče od odgovornih ni oglasil. Da bo vedela, da nam ni vseeno." In nadaljuje: "Vlada je spustila v državo horde migrantov, ki delajo tukaj, kar hočejo, in zdaj je čas, da jih sami ustavimo, ker očitno jih pristojni ne bodo. Da vidimo, kako se bodo zdaj oglašali vsi, ki se niso pri tem primeru, ko bomo mi naredili z migranti to, kar je treba, da se bo nazaj vzpostavil red."

Moškemu okoli vratu držali zanko

V nadaljevanju posnetka moški korakajo po ljubljanskih ulicah, na posnetku pa je videti tudi neonacistične simbole. Posnetek postaja tudi vse bolj nasilen, v enem od prizorov je mogoče videti moškega, domnevno migranta, ki je s prozorno folijo privezan na drog ulične svetilke. Kasneje isti moški stoji med skupino zamaskirancev, obraz mu prekriva majica, okoli vratu pa mu eden od moških drži zanko, v roki pa drži list z napisom "remigracija". 

Z vprašanji smo se obrnili tudi na Policijsko upravo Ljubljana, od koder so odgovorili, da o dogodkih, ki izhajajo s posnetka, niso bili obveščeni, prav tako niso prejeli prijave morebitnih oškodovanih oseb. Kljub temu bodo okoliščine nastanka posnetka ter njegov namen preverili in v primeru zaznanih kaznivih ravnanj ustrezno ukrepali. Ob tem pozivajo vse, ki imajo kakršnekoli informacije o ravnanjih s konkretnega posnetka oziroma o posnetku samem, naj o tem obvestijo policijo.

"Lahko bi prišlo tudi do hudih in neželenih posledic"

"Na splošno opozarjamo, da tako imenovane 'vaške straže' ali druge podobne oblike samoorganiziranja v smislu, da bi občani sami opravljali naloge državnih organov oziroma policije, lahko predstavljajo varnostno tveganje in lahko tudi kaznivo ravnanje, zato v policiji izrecno nasprotujemo njihovemu ustanavljanju in njihovo delovanje skrbno spremljamo, prilagajamo ukrepe za zagotavljanje varnosti in presojamo morebitna odklonska ravnanja. Vsakršno organiziranje in zbiranje z namenom izvrševanja kaznivih ravnanj je kaznivo," sporočajo. Poleg odgovornosti se morajo ustanovitelji tako imenovanih "vaških straž" zavedati tudi nevarnosti početja, opozarjajo policisti. "V primeru, da bi se posamezni storilci kaznivih dejanj prijetju uprli, bi lahko prišlo tudi do hudih in neželenih posledic."

Tovrstni posnetki med ljudmi povzročajo nelagodje in strah, zato na policiji zagotavljajo, da se zavedajo pomena tesnega sodelovanja z lokalno skupnostjo, "s katerim zagotavljamo in krepimo občutek varnosti pri ljudeh". 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta