(ANALIZA) Želite obvarovati svoje otroke pred nasiljem na spletu? Ni dovolj, da zgolj prepovedujemo

Franja Žišt Franja Žišt
30.03.2024 06:57
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Starši otrokom prezgodaj omogočajo dostop do interneta, nekaterim že krepko v predšolskem obdobju.
 
Starši otrokom prezgodaj omogočajo dostop do interneta, nekaterim že krepko v predšolskem obdobju.  
Profimedia
Zadnja raziskava o doživljanju spletnega nadlegovanja med mladimi sega v leto 2018. Tedaj je 50 odstotkov učencev in 56 odstotkov učenk zadnje triade osnovne šole ter 55 odstotkov dijakov in 65 odstotkov dijakinj poročalo o nadlegovanju po mobilnem telefonu (sporočila, klici, videoposnetki, fotografije), internetu (elektronska pošta, sporočila, klepetalnice, spletne strani) ali preko drugih oblik informacijsko-komunikacijske tehnologije, ko jih je nekdo žalil, nadlegoval, zasmehoval, ogrožal in ustrahoval. A v pokoronskem obdobju je tega nasilja še več, opozarja Marko Puschner iz Točke osveščanja o varni rabi interneta Safe.si pri Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani. Nasilja med mladimi je torej veliko, prevladujejo žaljenje, zmerjanje in podobno, pravi sogovornik. Kako ustaviti ta trend, kaj lahko naredijo starši, kaj šola in kaj družba?

Iz vsebine:

- Otrok ne učimo dovolj o tem, kako razumeti vsebine na internetu, ne le videe ali objave, ampak tudi komentarje, komunikacijo med uporabniki.

- Starši otrokom prezgodaj omogočajo dostop do interneta, nekaterim že krepko v predšolskem obdobju.

- Čeprav je med vrstniškim nasiljem največ žaljenja in zmerjanja, pa mlade najbolj prizadene izključenost iz skupin sošolcev na družbenem omrežju, so v Safe.si ugotovili po anketi leta 2022. "Na primer na Viberju naredijo skupino, v njej so vsi sošolci razen enega, potem pa temu povedo 'Imamo skupino, v kateri se pogovarjamo o tebi, in te ne bomo spustili zraven.' V skupinah ne govorijo lepih stvari, ampak izražajo žalitve."

- Če imamo otroka, ki ga do osnovne šole nihče ni naučil niti osnovne samozaščite, tega, kako varno uporabljati internet, tudi šola ne bo mogla narediti čudežev.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.