Pet let je dokazoval, da je bil nezakonito priprt

17.10.2021 18:03
Najprej so po podjetniku Igorju Kupčiču padli očitki, da je oškodoval upnike Energetike Ruše, nakar je tožilstvo dejanje prekvalificiralo v zlorabo položaja, a mu ni dokazalo niti tega.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinšek

Igor Kupčič je bil leta 2007 s podjetjem Eco Power CEA, ki je za Mariborsko livarno zgradilo kogeneracijo, ki naj bi ji na leto omogočila 100 tisoč evrov prihranka, poslovna zgodba o uspehu, osem let kasneje pa so se po njem vsuli očitki, da je upnike podjetja Energetika Ruše, katerega zastopnik je bil, namerno ogoljufal in jih oškodoval za okoli 260 tisoč evrov. Novembra 2015 so ga tako na domu presenetili kriminalisti in po opravljeni hišni preiskavi je moral z njimi v pridržanje. Preiskovalni sodnik je 26. novembra 2015 odločil, da mora Kupčič v pripor. Podjetnik je bil za zapahi skoraj pet mesecev, kasneje pa se je izkazalo, da je bil takšen ukrep zoper njega pretiran in neutemeljen.

Prvotni očitek znižali za več kot dve tretjini

Gremo po vrsti. Ko je pristal v priporu, je tožilstvo zoper njega in soosumljeno podjetnico Anito P. vložilo zahtevo za preiskavo zaradi oškodovanja upnikov. Sodišče je zahtevi sledilo, kasnejša preiskava pa ni potrdila prvotnega očitka, zato je tožilstvo kaznivo dejanje oškodovanja upnikov prekvalificiralo v zlorabo položaja pri gospodarski dejavnosti in Kupčiču očitalo le še 80 tisoč evrov protipravno pridobljene premoženjske koristi na škodo podjetja Energetika Ruše, Anita P. pa se je takrat že rešila kazenskega postopka, saj je tožilstvo odstopilo od pregona zoper njo.

Devetnajstega aprila 2016 je Kupčič prišel iz pripora, sodni proces na okrožnem sodišču v Mariboru pa se je zavlekel do marca 2018. Tožilstvo ga je v obtožnico bremenilo, da je v obdobju od 1. maja 2013 do 4. februarja 2015 kot direktor družbe Energetika Ruše zlorabil položaj z namenom pridobitve finančne koristi. In sicer na način, da je s transakcijskega računa podjetja na banki ali bankomatih v omenjenem obdobju dvignil 400.950 evrov, česar pa ni v celoti porabil za obveznosti družbe (plačilo računov dobaviteljem, za plače zaposlenim), ampak je 83.680 evrov obdržal zase. Ker mu tožilstvo očitanega na sojenju ni dokazalo, je sodnica Tanja Rot Kupčiča 13. marca 2018 oprostila, a se za podjetnika sodni proces s tem še ni končal.

Pritožba zoper oprostilno sodbo

Tožilstvo se je namreč zoper prvostopenjsko odločitev pritožilo, višji sodniki v Mariboru pa so oprostilno sodbo razveljavili in primer vrnili nazaj na prvo stopnjo pred drugo sodnico. Petega julija 2019 je moral Igor Kupčič tako ponovno sesti na zatožno klop, čez dobro leto pa je v sodni dvorani dočakal preobrat. Petindvajsetega avgusta 2020 je namreč tožilstvo zaradi pomanjkanja dokazov odstopilo od obtožbe in sodnici Simoni Mernik ni preostalo drugega, kako da za obtoženega Kupčiča izda zavrnilno sodbo, ki je postala tudi pravnomočna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta