Po nalogu evropskega tožilstva prijeli bivšo Plenkovićevo ministrico, ki so jo iz vlade odnesle afere

Va, STA
10.11.2021 20:22

Gabrijelo Žalac preiskuje evropsko javno tožilstvo, tisto, ki še vedno čaka na dva slovenska delegirana tožilca.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Hrvaška policija (foto: Profimedia)

Profimedia

Zaradi suma goljufij na hrvaškem ministrstvu za regionalni razvoj in sredstva EU so po preiskavi evropskega javnega tožilstva prijeli štiri osebe, tudi bivšo HDZ-jevsko ministrico Gabrijelo Žalac in jo zvečer že zaslišali.

Jutarnji list je poročal, da gre za sporni posel v vrednosti 16,24 milijona kun (2,16 milijona evrov), o katerem se je ministrstvo v času njenega mandata dogovorilo s podjetjem Ampelos, ki nikoli pred tem  ni dobilo toliko sredstev.

Na prijetje nekdanje ministrice in članice predsedstva HDZ se je odzval hrvaški premier in predsednik HDZ Andrej Plenković. "Vem samo to, kar sem prebral na internetu, nič drugega," je odgovoril na vprašanje novinarjev in poudaril, da "obstaja domneva nedolžnosti", da so pravosodni organi neodvisni in opravljajo svoje delo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. "Naš cilj je boj proti korupciji," je dodal. Potrdil je tudi, da je nekdanja ministrica še vedno članica predsedstva HDZ. Da so presenečeni, izjavljajo tudi drugi visoki HDZ-jevci.

Gabrijela Žalac je hrvaško vlado zapustila julija 2019 zaradi številnih afer. Med drugim je v začetku leta 2019 povzročila prometno nesrečo, v kateri je bila poškodovana desetletna deklica. Takratna ministrica je bila ob tem brez veljavnega vozniškega dovoljenja. Močno ji je škodila afera mercedes, ko so mediji odkrili, da je pred njeno hišo v Vinkovcih luksuzni mercedes podjetja za izposojo vozil, ki je v lasti šibeniškega podjetnika Josipa Stojanovića Jollyja

Mediji so potem razkrili tudi, da je pomemben posel podelila podjetju, ki ima samo enega zaposlenega, avgusta lani pa se je znova znašla pod povečevalom, ker naj bi bila državno sekretarko Josipo Rimac nagovarjala, naj njenemu bratu "uredi" državni izpit. Zaradi te afere je hrvaško tožilstvo uvedlo preiskavo proti Žalčevi in Rimčevi ter še šestim osumljencem zaradi prejemanja in dajanja podkupnin ter zlorabe položaja. To je potem zapečatilo njeno politično kariero, navaja Hina.

Zdaj se je znašla še v preiskavi evropskega javnega tožilstva, ki je pristojno za preiskavo, pregon in obtožnice v primeru kaznivih dejanj, ki škodujejo finančnim interesom EU. Tožilstvo je bilo vzpostavljeno junija letos. V projektu sodeluje 22 članic unije, tudi Slovenija, ki pa edina še ni imenovala evropskih delegiranih tožilcev, ker vlada zavrača že izbrana tožilca Tanjo Frank Eler in Mateja Oštirja.

V stalnem kolegiju na tem tožilstvu iz Slovenije dela sicer tožilec Jaka Brezigar.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta