Dikaučič zavrgel vnovični kandidaturi Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja

STA, A.L.
04.11.2021 10:22
Pravosodni minister Marjan Dikaučič je po neuradnih informacijah časopisa Dnevnik zavrgel prijavi specializiranih tožilcev Tanje Frank Eler in Mateja Oštirja na ponovljeni razpis za evropska delegirana tožilca. V petek sicer poteče 30-dnevni rok za izvršitev s tem povezane sodbe upravnega sodišča, na katero naj bi se skliceval tudi Dikaučič.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Upravno sodišče je v začetku oktobra tedna razsodilo v upravnem sporu, ki sta ga sprožila oba kandidata za evropska delegirana tožilca iz Slovenije, Tanja Frank Eler in Matej Oštir. Odpravilo je sklep vlade s konca maja, s katerim je ta razveljavila prvotni razpis, in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, pri čemer je vladi naložilo, da v ponovljenem postopku obrazloži svojo odločitev.

Kljub tej sodbi upravnega sodišča je vlada nato na seji kasneje sklenila, da "izreka sodbe" ni mogoče izvršiti, saj da je bil postopek, v katerem naj bi vlada ponovno odločala, končan z objavo novega javnega poziva k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Na ministrstvu za pravosodje navedli, da bodo sporočilo v zvezi s tem objavili v prihodnjih dneh

Na ta razpis, ki je bil objavljen julija, sta se prijavila zgolj Frank Elerjeva in Oštir, sedaj pa naj bi Dikaučič po pisanju Dnevnika sprejel sklep, s katerim je zavrgel njuni prijavi. Pri tem naj bi se skliceval tudi na sodbo upravnega sodišča, katere 30-dnevni rok za izvršitev se izteče v petek. Sklenil naj bi, da je do pravnomočnosti sodbe še vedno v teku prvi razpis, zaradi česar ni mogoče izpeljati ponovljenega razpisa, poroča časnik.

Na ministrstvu za pravosodje so za STA navedli, da bodo sporočilo v zvezi s tem objavili v prihodnjih dneh.

Vlada je sicer po objavi sodbe - v nasprotju s pričakovanji tako dvojice tožilcev kot Vrhovnega državnega tožilstva, da se bo seznanila s predlogom za njuno imenovanje in ga posredovala Evropskemu javnemu tožilstvu - ministrstvu za pravosodje naložila, naj v uradnem listu objavi nov javni poziv k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

Državnotožilski svet (DTS) je nasprotno vztrajal, da prvi postopek za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev zaradi odločitve upravnega sodišča še ni zaključen. Zato naj trenutno ne bi bilo nobene pravne podlage niti za izvedbo drugega niti kateregakoli nadaljnjega postopka imenovanja.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta