Pohorska vzpenjača: Jesenšek zavrnil očitek o goljufiji na škodo EU

Vesna Lovrec
03.05.2021 19:15
Tako kot direktor Spita plus Jožef Šeško in bivši direktor ŠC Pohorje Drago Rataj tudi nekdanji šef Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek ne priznava očitkov o protipravni pridobitvi 1,9 milijona evrov evropskih sredstev.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po padcu osmega stebra gondolske žičnice so novo kabinsko žičnico na Pohorju zagnali decembra 2009, primer pa več kot deset let kasneje še vedno zaposluje tožilce
Andrej Petelinšek

"Ne priznam," je danes mariborski sodnici Andreji Lukeš rekel nekdanji direktor Pohorske vzpenjače Srečko Jesenšek, ki je moral tako kot nekdanji direktor Športnega centra (ŠC) Pohorje Drago Rataj in direktor podjetja Spit plus Jožef Šeško sesti na zatožno klop zaradi očitka v povezavi s projektom krožne kabinske žičnice na Pohorju. Trojica je obtožena goljufije na škodo EU. Tako kot danes Jesenšek sta se v preteklosti za nedolžna izrekla tudi Rataj in Šeško.

 

V obtožnici ne vidi smisla

Kdaj se bo pričelo sojenje zoper trojico oziroma ali se bo sploh, še ni jasno, saj mora sodnica Lukeševa najprej odločiti o predlogih za izločitev dokazov, pri katerih vztraja obramba. Zagovornik Jesenška, odvetnik Dušan Selakovič, je v spis vložil podoben predlog za izločitev dokazov kot marca že Ratajev odvetnik Jure Razgoršek. Tožilstvo v obtožnici navaja, da je Rataj kot direktor ŠC Pohorje sklenil pogodbo s pristojnim ministrstvom za pridobitev nepovratnih sredstev v višini 4,2 milijona evrov za naložbo v novo krožno kabinsko žičnico na Pohorje. Sporno pa je bilo po prepričanju tožilstva to, da je med zahtevke za izplačilo tega denarja predložil račune družbe Spit plus za dela, ki jih ta po navedbah tožilstva sama z le enim zaposlenim ni mogla opraviti, ampak so ta dela opravili delavci ŠC Pohorje ali drugih povezanih družb. S tem si je ŠC Pohorje nezakonito pridobil 1,9 milijona evrov, zatrjuje tožilstvo. Jesenšku pa tožilstvo očita, da je kot takratni direktor Pohorske vzpenjače potrjeval te račune. Obtoženi tega ne zanika, saj je, kot pravi, podpisal račune za dela, ki so bila opravljena, zato v tem ne vidi nikakršne goljufije, obtožnica pa se mu zdi brez smisla.

Za Rataja in Jesenška to ni prvi kazenski postopek v povezavi s kabinsko žičnico. Tožilstvo jima je v preteklosti očitalo tudi poslovno goljufijo na škodo Mestne občine Maribor, a je septembra 2018 obtožnico umaknilo, kar je bila pričakovana posledica odločitve vrhovnega sodišča, da je treba po prenehanju prikritih ukrepov kazenski postopek sprožiti v dveh letih, sicer teh ne sme uporabiti in prav tako ne drugih dokazov, ki se nanašajo na odredbo za prikrite ukrepe. Kriminalisti so zgodbo proti Rataju in Jesenšku pričeli sestavljati na podlagi prisluhov, ki so jih izvajali proti nekdanjemu mariborskemu županu Francu Kanglerju (danes državnemu sekretarju) do novembra 2009. Tožilstvo pa je zahtevo za preiskavo zoper vodilna v Športnem centru in Pohorski vzpenjači vložilo šele pet let kasneje.

 

​Računajo na zavrnilno sodbo

Obramba Jesenška in Rataja tudi v postopku, kjer se obtoženima očita goljufija na škodo EU, računa na zavrnilno sodbo. Odvetnik Selakovič predloga za izločitev dokazov danes ni podrobno predstavljal, razložil je le, da v spis vlaga pisni predlog, ki je enak kot predlog drugih dveh obtoženih. Marca je Ratajev odvetnik Jure Razgoršek na predobravnavnem naroku glede tega razložil, da zahteva za izločitev dokazov temelji na dejstvu, da je postopek zoper obdolžene v tej zadevi stekel na podlagi postopka, ki je bil sprožen zoper nekdanjega župana Maribora Franca Kanglerja. "V isti zadevi je bilo sodno odločeno, da gre za prikrite preiskovalne ukrepe, ki so bili nezakoniti," je spomnil Razgoršek. V kazenskem spisu zaradi goljufije na škodo EU res ni izsledkov prikritih preiskovalnih ukrepov, a je odvetnik razložil: "Celoten postopek temelji ni istih dokazih in istih odredbah. Ocenjujemo, da gre za dokaze, ki se jih ne sme uporabiti." Če sodišče ne bo sledilo zahtevi za izločitev dokazov in bo zoper trojico razpisalo sojenje, pa obramba sodnici Lukeševi predlaga, naj sodni senat izvede vse dokaze o delih, ki so morala biti izvedena v sodelovanju z družbo Spit plus, ki ima zaposleno osebo s strokovnim znanjem in strokovnim izpitom za izvajanje takih del, in drugimi smučarskimi centri, ki zaposlujejo kadre, ki morajo sodelovati pri taki gradnji. Sodnica bo o predlogih odločila, ko se bo do njih opredelilo še tožilstvo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta