Policija je bila obveščena o trojnem umoru: Ubou sem jih, ubou, ker jih imam polni ...

Damijana Žišt
12.04.2021 18:14
Na nadaljevanju sojenja Petru Gaspetiju, ki mu tožilstvo očita tri umore svojih sorodnikov, poslušali posnetke telefonskih klicev na številko 113.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Gaspeti o zločinu na sodišču ne govori. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

"Ubou sem jih, ubou, ker jih imam polni k..., pač ta fakin deu, dost mam tega," je v telefonskem klicu, po tistem, ko je po trditvah tožilstva ubil svoje dedka, babico in strica lani 13. junija v Škocjanu pri Domžalah na številko policije 113 sporočil tedaj osumljeni Peter Gaspeti. Na vprašanje dežurnega policista, kje se je dogodek zgodil in kje se zadržuje, je Gaspeti povedal naslov kraja zločina in policistu dejal, da stoji pred hišo. S poslušanjem Gaspetijevih telefonskih klicev na številko 113 in branjem listin se je na ljubljanskem okrožnem sodišču nadaljevalo sojenje 25-letnemu Gaspetiju. Tožilka Maša Podlipnik ga bremeni, da je 13. junija lani dopoldan na domačiji starih staršev z večjim mesarskim nožem na grozovit in zahrbten način umoril 74-letnega dedka Cirila Gaspetija, 81-letno babico Martino Gaspeti ter njunega invalidnega sina in svojega strica, 51-letnega Zvonka Gaspetija. Strica je z nožem napadel na kavču, kjer je ležal. Ko mu je oškodovanec skušal zbežati, se mu je približal od zadaj in mu prerezal vrat. Nato je šel v kuhinjo, kjer je dedek sedel na stolu. Tudi njemu je prerezal vrat, potem pa je šel še v sobo, kjer je počivala babica, in tudi njej vzel življenje na enak način. Vsi trije so v hudih mukah umrli nekaj minut po napadu obtoženega.

Na večjem nožu obtoženčeve sledi

"Zakaj ste to naredili, koga ste ubili, " je po klicu Gaspetija na številko 113, potem ko je povedal, da jih je ubil, policist vprašal Gaspetija, katerega se na posnetku sliši, kako globoko diha. Obtoženi policistu ni odgovoril, telefonska linija se je prekinila. Gaspeti je nato še enkrat poklical na številko 113. Policistu je med preklinjanjem govoril: "kje ste zdej, p..., dost mam teh fakin norcev, prfukjeni so", in zveza se je prekinila. V tretjem klicu, ko je dežurni policist klical Gaspetija nazaj, pa mu je policist dejal: "Nisem vas prej dobro slišal, kdo ste, kaj ste naredili?" Gaspeti mu je s porogljivim in spremenjenim glasom dejal, da je Peter Gaspeti in še "pridte pogledat, ker je kri po tleh, a ne moja".

Sledilo je branje listin. Tožilka Maša Podlipnik je med drugim prebrala tudi zapisnik ogleda kraja dogodka, kje so bila trupla treh žrtev. Truplo Zvonka Gaspetija, s hudimi ranami na vratu, prsnem košu in na rokah, je bilo najdeno v dnevni sobi.

V kuhinji je bilo najdeno truplo Cirila Gaspetija, s hudimi ranami na prsnem košu in vratu. Obtoženčeva babica je bila s hudimi ranami najdena v sobi. Iz zapisnika izhaja tudi, kje so preiskovalci našli sledove krvi, o najdbi večjega noža v enem od prostorov hiše, o okrvavljenem umivalniku v garaži ter najdbi mesarske sekire, etuija za nože in več nožev ter brusa za nože v garaži. Tožilka je prebrala tudi poročilo Nacionalnega forenzičnega laboratorija o sledi na predmetih, ki so jih našli policisti ob ogledu kraja dejanja, in sledi na kraju zločina. Forenziki so potrdili, da so na držalu noža in na telefonski slušalki, najdeni v hiši, biološke sledi Petra Gaspetija. Obtoženčeve so tudi krvave sledi odtisa bosih nog, najdene na kraju zločina.

Osebnostna motnja ni bila kriva za zločin

Sojenje se nadaljuje prihodnji teden, ko bo na prostor za priče sedel sodni izvedenec psihiater Peter Pregelj, ki je v tem sodnem postopku ugotavljal, ali je obtoženi sposoben sodelovati na sojenju. Ugotovil je, da je tega sposoben, vendar da mora sojenje trajati krajši čas s prekinitvami. Predsednica sodnega senata okrožna sodnica Marjeta Dvornik pa je danes povedala še, da je sodni senat zavrnil predlog odvetnika obtoženega Anžeta Mlinariča, ki je po zaslišanju sodnega izvedenca psihiatra Dragana Terziča - ta je ugotavljal, v kakšnem psihičnem stanju je bil obtoženi med kaznivim dejanjem -, predlagal zaslišanje novega izvedenca. Senat je menil, da je mnenje izvedenca Terziča ustrezno. Izvedenec je ugotovil, da ima obtoženi shizoidno in deloma narcistično osebnostno motnjo, vendar se je svojih dejanj kljub temu zavedal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta