Polovico hiše plačala z zaslužkom od droge in bila obsojena zaradi pranja denarja

Damijana Žišt
01.06.2021 18:59
Zakonca iz Srbije sta leta 2018 v okolici Maribora kupila hišo, nakar se je pokazalo, da sta vsaj polovico kupnine plačala z denarjem, ki je izviral iz mamilarskega posla.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za pranje denarja ji je grozilo do osem let zapora, sodišče pa jo je obsodilo na pogojno kazen 14 mesecev zapora. 
Andrej PETELINŠEK

V okolici Maribora sta leta 2018 Tufik Dupljak in njegova žena Samra Hajrović Dupljak kupila hišo. V njej nista stanovala, le občasno sta v njej bivala, saj živita v Srbiji. Primer ne bi bil nič posebnega, če ne bi zaradi nakupa te hiše Samra Hajrović Dupljak pristala v kazenskem postopku. Ugotovilo se je namreč, da najmanj polovica kupnine, ki sta jo zakonca dala za hišo, izvira iz kaznivega dejanja, s katerim se je ukvarjal Tufik Dupljak. Ljubljanska okrožna sodnica Mojca Kocjančič je obtoženo na kazensko odgovornost poklicala danes.

Opravlja specializacijo za zdravnico

Ker je obtožena, sicer doma iz Novega Pazarja, v Beogradu, kjer po lastnih besedah opravlja specializacijo za zdravnico, je sodišče predobravnani narok zanjo opravilo preko zoom povezave, njen zagovornik pa je sedel v sodni dvorani. Podrobnosti iz obtožnice niso znane, saj jih tožiec specializiranega državnega tožilstva  ni predstavil, pa vendar je bilo iz izreka sodbe razvidno, da tožilstvo obtoženo bremeni, da sta z možem hišo v okolici Maribora kupila za okoli 120 tisoč evrov in da vsaj polovica kupnine izvira iz posla z drogo, s katerim se je ukvarjal njen mož in bil zaradi njega na ljubljanskem okrožnem sodišču nepravnomočno obsojen na večletno zaporno kazen, pred leti pa je bil zaradi droge zaprt v Srbiji. Nelegalno pridobljeni denar, ki sta ga zakonca namenila za hišo, sta s prodajo nepremičnine nameravala legalizirati.

Obtožena Hajrović Dupljakova, ki se je danes zagovarjala s pomočjo prevajalca, s priznanjem ni omahovala. Dejala je, da očitke iz obtožnice prizna. Za kaznivo dejanje pranja denarja večje vrednosti (nad 50 tisoč evrov, op. p.) je predpisana kazen do osem let zapora, tožilec pa je za obtoženo predlagal zgolj izrek pogojne kazni na leto in dva meseca zapora s preizkusno dobo dveh let ter stransko kazen dva tisoč evrov. Menil je, da je kazen primerna, ker je obtožena dejanje priznala in tako prispevala k temu, da se je postopek hitro sklenil. Njen odvetnik je sodišče prosil za izrek še nižje kazni. "Obtožena je praktično samohranilka, saj je njen mož v zaporu," je poudaril odvetnik in na sodišču pripovedoval, da ima obtožena velike skrbi tudi zaradi hčerke, ki zaradi slabega zdravja potrebuje vsakodnevno varstvo. Tudi obtožena je sodišče prosila za še nižjo kazen. "Sama sem s hčerko v Beogradu, kjer stažiram za zdravnico, vse stroške plačujem sama, mož je tam, kjer je, saj veste, v zaporu." Povedala je še, da je z njo nekajletna hčerka, ki pa zaradi zdravstvenih težav ne more hoditi v vrtec, zato nanjo pazi neka ženska.

Tožilec za tisoč evrov znižal kazen

Sodišče je pri izreku kazni sledilo tožilstvu, je pa obtoženo oprostilo plačila sodnih stroškov. Sodnica je v izreku sodbe obtoženi pojasnila, da ji je sodišče izreklo nižjo kazen, kot jo je prvotno predlagal tožilec na prvem naroku, ki pa se ni končal in se je zato danes nadaljeval. Tedaj je tožilec pri izreku pogojne kazni predlagal triletno preizkusno dobo in tri tisoč evrov stranske denarne kazni, je obtoženo spomnila sodnica. Ko je Samra Hajrović Dupljak slišala te besede, je sodnici rekla, da bo denarno kazen poravnala v nekaj dneh.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta