Poskus uboja: Dvom o psihiatrovi oceni

Vesna Lovrec
10.05.2021 06:00
Mariborsko sodišče je na kazensko odgovornost poklicalo A. E. Č., ki jo tožilstvo bremeni, da je stregla po življenju sostanovalki v zavodu Hrastovec-
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predobravnavni narok zaradi incidenta, ki se je januarja zgodil v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec, je sodišče preložilo na 27. maj. Foto: Igor NAPAST
Igor Napast

Zaradi incidenta, ki se je zgodil 3. januarja letos v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec, so mariborski kriminalisti tamkajšnjo stanovalko A. E. Č. kazensko ovadili zaradi poskusa uboja. Tisto nedeljo je z vzglavnikom napadla sostanovalko. Kriminalisti so prepričani, da jo je poskušala zadušiti in da je dejanje preprečil tamkajšnji zaposleni. Mariborsko tožilstvo je sledilo očitku v ovadbi in zoper A. E. Č. vložilo obtožnico. Okrožna sodnica Mateja Kamenšek Gornik je ovadeno na kazensko odgovornost poklicala v petek.

Sodišče angažiralo novega izvedenca

Ko je obtožena v spremstvu pravosodnih policistov vstopila v sodno dvorano, je delovala vidno utrujeno. Govorila je počasi, komaj razumljivo. Zdelo se je, kakor da bo zdaj zdaj zlezla skupaj. Glavo je s težavo držala pokonci, sključenih ramen se je na zatožni klopi pozibavala s celim telesom. Njen zagovornik Nenad Zečević, ki ji ga je sodišče dodelilo po uradni dolžnosti, je sodnici predlagal, naj pred pričetkom sojenja v postopek pritegne novega izvedenca. Ne zaupa namreč oceni psihiatra Mladena Vrabiča, ki je za potrebe sodne preiskave ocenil, da obdolžena 3. januarja ni reagirala v neprištevnem stanju in da nima težav z razumevanjem. "V sodni preiskavi je bilo očitno, da obdolžena ni sposobna razumeti in spremljati postopka, saj sploh ni razumela, kje se je nahajala. Predlagamo, da novi izvedenec pridobi vso zdravstveno dokumentacijo za obtoženo. Dosedanji tega ni storil. Hkrati predlagamo, da izvedenec pred pripravo izvida in mnenja opravi pogovor s pristojnimi osebami v socialnovarstvenem zavodu," je sodnici rekel Zečević. Tožilka predlogu obrambe ni nasprotovala, tudi sama je ocenila, da je pritegnitev novega izvedenca smiselna, navsezadnje obtožena v času, ko je bivala v socialnovarstvenem zavodu Hrastovec, ni bila samostojna, pač pa je imela določenega skrbnika.

Razumete, kaj se pogovarjamo? je pri A. E. Č. preverila sodnica. "Jaz sem bolna," ji je komaj razumljivo odgovorila obtožena. Kako se počutite? je še zanimalo sodnico. "Pod velikim odmerkom zdravil sem. Žalostna sem, nočem več biti na forenziki." Ko je slišala sodnico narekovati za zapisnik, da bo sodišče pritegnilo novega izvedenca psihiatra, ki naj ugotovi, ali je obdolžena sploh sposobna spremljati postopek, jo je A. E. Č. prekinila in rekla: "Sem. Kdaj bom odgovarjala?" Kamenšek Gornikova je mlado žensko pomirila in ji počasi razložila, da morajo o tem, ali je sposobna spremljati sojenje, presoditi strokovnjaki s področja psihiatrije, kar pa sodišče ni. "Gospa, lahko odgovarjam?" je obdolžena ponovila vprašanje. "Ne danes, preložili bomo," ji je odvrnila sodnica, A. E. Č. pa spet: "Ampak jaz bi danes." "Sodišče se mora prepričati, ali vi pravne pouke, ki so kar zahtevni, razumete. Sodniki nismo usposobljeni za to," je sodnica še enkrat razložila obdolženi in predobravnavni narok preložila na 27. maj.

Domnevna žrtev ne piše in ne govori

Preden sta jo odpeljala nazaj na forenzični oddelek mariborske psihiatrije, sta pravosodna policista obdolženi na hodniku sodišča omogočila še nekaj minut za pogovor z odvetnikom. Advokat je klientki še enkrat povzel, kaj pomeni odločitev sodišča, in in preveril, ali razume, kaj pomeni beseda sodni izvedenec psihiater. A. E. Č. ni delovala sigurno, zato jo je odvetnik vprašal, ali ve, kdo je bil psihiater, ki je pisal mnenje o njej. Izkazalo se je, da so vprašanja za obtoženo pretežka, odgovorila mu je namreč, da se psihiater piše Zečević.

Če bo novi izvedenec ocenil, da A. E. Č. razume pravne pouke in je sposobna sodelovati v kazenskem procesu, se glede na v petek videno na sodišču obeta zahtevno sojenje. Z obtoženo, ki je od rane mladosti bivala v različnih socialnovarstvenih zavodih, se je težko sporazumeti. S ključno pričo, po življenju katere je obtožena domnevno stregla, pa se sploh ni mogoče sporazumevati. Sodišče jo je sicer vabilo na predobravnavni narok, a je iz Hrastovca niso pripeljali. Sodišču so o oškodovanki sporočili: "Ne razume postopka, ne more podati niti ustne niti pisne izjave. Je sicer pokretna, a ne razume navodil. Je hudo duševno manj razvita. Potrebuje varovanje in zdravljenje v zaprti enoti, v določenih situacijah lahko impulzivno in agresivno reagira."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta