Poskus umora: Sodišče partnerju sodnice izreklo prepoved približevanja

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
26.03.2020 18:13

Po zaslišanju osumljenega Andreja H. je slovenjegraška sodnica zdaj v navedbah mariborskega tožilstva našla utemeljen sum, da je prav on napadel svojo partnerico.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policisti so preiskovali kraj kaznivega dejanja, a predmeta, s katerim naj bi bila hudo poškodovana sodnica, niso našli.
Sašo Bizjak

Osumljenemu Andreju H. se odredi prepoved približevanja njegovi partnerici Danieli Ružič, sicer sodnici gospodarskega oddelka mariborskega okrožnega sodišča. Tako je odredila preiskovalna sodnica slovenjegraškega sodišča Valerija Matvos Jeromel.
Pred tednom dni smo poročali, da je devet mesecev po napadu na sodnico mariborsko tožilstvo na slovenjegraško sodišče vložilo zahtevo za uvedbo preiskave zoper Andreja H., partnerja Daniele Ružič. Ob tem pa je tožilstvo predlagalo tudi, da se osumljenemu odredi prepoved približevanja Ružičevi. Potem ko je sodišče prejelo zahtevo mariborskega tožilstva, je sodnica zaslišala osumljenega, nato pa odločila, da se ugodi predlogu tožilstva za prepoved približevanja, saj je mogoče najti utemeljen sum, da je Andrej H. storil očitano mu kaznivo dejanje. Odločitve o tem, ali bo uvedla preiskavo zoper osumljenega, za zdaj še ni, a prav dejstvo, da je sodnica prepoznala utemeljen sum, nakazuje, da bo preiskavo najverjetneje dopustila. Osumljeni in njegov odvetnik Miha Kozic, ki danes za Večer zadeve ni želel komentirati, imata na odločitev sodnice sicer še možnost pritožbe.

Prej sodišče utemeljenega suma ni našlo, zdaj ga je

Ružičeva je bila napadena in hudo pretepena pred svojim domom v Pekrah pri Mariboru 16. junija lani. Okoli ene ure ponoči jo je, ko se je vračala domov, nekdo pričakal pred hišo in jo s predmetom, ki ga policija nikoli ni našla, tako pretepel, da je bila tedaj, ko so jo pripeljali v mariborsko bolnišnico, v kritičnem stanju. Dober teden dni po dejanju so policisti odvzeli prostost Andreju H., pričakovati je bilo, da bodo osumljenega skupaj z ovadbo zaradi poskusa umora privedli k dežurnemu preiskovalnemu sodniku slovenjegraškega sodišča - to sodišče je namreč prevzelo primer potem, ko je mariborsko sodišče zaprosilo za prenos pristojnosti, saj je oškodovanka njihova zaposlena -, a se je tožilstvo odločilo, da na podlagi zbranih dokazov sodišču ne predlaga odreditve pripora. Zato so policisti osumljenega po poldrugem dnevu pridržanja izpustili, so se pa odločili, da Andreju H. izrečejo prepoved približevanja partnerici. Toda tudi s tem niso uspeli, saj je slovenjegraško sodišče, ki je zadevo prevzelo, odločilo, da policiji ni uspelo potrditi suma, da je Andrej H. res storilec dejanja. Tudi pritožba policije na tako odločitev je bila na slovenjegraškem sodišču zavrnjena z istim argumentom.

Najprej mu je stopila v bran, nato spremenila izpoved​

Deset dni po dogodku so policisti tako podali ovadbo zoper osumljenega na tožilstvo. V njej so zapisali, da je ovadeni svojo partnerico pričakal v temi in jo nato iz zasede napadel, jo pretepel z neznanim predmetom in jo huje poškodoval. Motiv za napad je policija našla v tem, da se je 48-letna sodnica hotela raziti s svojim deset let starejšim partnerjem, ob razhodu pa je pričakovala od njega tudi delitev premoženja. Mariborska sodnica je, medtem ko je še ležala v bolnišnici, stopila partnerju v bran in javnosti sporočila, da je podala ovadbo zoper neznanega storilca in da ta ne more biti njen parter, ki da ji ne bi storil nič hudega. Ko je tožilstvo prejelo ovadbo, je od policije nekajkrat terjalo dopolnitev, pred tednom dni pa odločilo, da predlaga uvedbo preiskave. Razlog za to naj bi bil v tem, da je Ružičeva spremenila svojo izpovedbo in dejala, da naj bi bil partner v preteklosti že nasilen do nje. Prav zato je tožilstvo predlagalo, naj sodišče žrtev zaščiti in osumljenemu izreče prepoved približevanja. Za zdaj je bilo s predlogom uspešno.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta