Preprodaja cigaret: Vsi obdolženi spet skupaj

Gordana Possnig
04.11.2021 18:22
Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem prič nadaljevalo sojenje članom tihotapske zdužbe, ki je na veliko služila s preprodajo cigaret
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Celjan Slavko Djaković je edini od obdolžencev, ki je v priporu. Foto: Mojca MAROT
Mojca Marot

Z zaslišanjem prič se je na celjskem sodišču nadaljevalo sojenje četverici članov tihotapske družbe, ki naj bi bila skupaj s še neznanimi sostorilci iz tujine pretihotapila na milijone cigaret. Prva glavna obravnava proti Slavku in Roku Djakoviću (gre za očeta in sina), Milanu Rkmanu in Tomažu Potočniku je bila polna zapletov, ker dvojica od vpletenih (Rok Djaković in Tomaž Potočnik) ni izpolnjevala PCT-pogoja za vstop na sodišče. Zato je predsednik senata Marko Brišnik sprva Potočnika izločil iz zadeve. Tokrat pa je senat prejel odločitev, da se zadeva znova združi v enoten postopek. Obdolženi se tako kot že v preiskavi ni zagovarjal. Prav tako se na prejšnji obravnavi niso želeli zagovarjati preostali obdolženci.

Najprej na ladje, nato na tovornjake

Četverico so aretirali oktobra lani, kriminalistična preiskava se je začela že septembra 2019. Preiskovalci so ugotovili, da so člani združbe v sodelovanju z neznanimi storilci iz Litve organizirali tihotapstvo cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije na carinsko območje Evropske unije. Tobačne izdelke so večinoma s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgiji in na Nizozemskem, tam so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov in ga nato pripeljali v Slovenijo. Četverica obdolžencev je, sodeč po napisanem v obtožnici, v Sloveniji ustanovila štiri ilegalna podjetja in organizirala prekladanje tovora. Z izpolnjevanjem nove tovorne dokumentacije pa so nato prikrili dejanski izvor blaga. Cigarete so nato, skrite med drug tovor, odpeljali na cilj - v Veliko Britanijo.

Prokuristka zaradi dolga

Tokratna obravnava je minila v zaslišanju prič, ki bi lahko sodišču kaj več povedala glede prevoza cigaret. Priče naj bi bile v tem poslu sodelovale bodisi kot prevozniki bodisi kot podpisniki raznih listin. Pri tem pa naj ne bi, sodeč po njihovem pričanju, vedele, da imajo opravka s kriminalnimi posli. Tako je zatrjevala Mojca Bračun, ki je bila napisana kot prokuristka ene od firm, ki naj bi bila ilegalno prevažala cigarete. V sodni dvorani je zatrjevala, da je šla pogodbo za prokuristko Slavku Djakoviću podpisat zato, ker ji je nekaj mesec pred tem posodil 500 evrov, ko je čez noč ostala brez denarja, morala pa je rešiti svojo lizinško pogodbo za avto. Zatrdila pa je še, da se o dejavnosti podjetja nikoli ni pogovarjala z obdolženim niti ni ničesar podpisovala - razen na Ajpesu in banki.

Željko Jozić je bil v spornem času odgovorna oseba pri avtoprevozniku iz Škofje Loke. Po njegovih besedah so naročilo sprejeli po običajni poti in tako je bilo tudi s plačilom prevoza na relaciji Celje-Velika Britanija. Ko je izvedel, da so njihovega šoferja Angleži prijeli, je pri naročniku preveril, kaj se je zgodilo. Rekli so mu, da se bodo pozanimali, potem pa številka ni bila več dosegljiva. Angležem so morali plačati 5000 funtov kazni.

Vladimir Vizlar je bil šofer, ki bi bil moral peljati računalniško opremo. Kamion je bil ob prevzemu že zaplombiran, ustavili pa da so ga na francosko-belgijski meji. Ko so odprli palete, pa so v njem našli cigarete. Bil je presenečen, saj ni vedel za to. Zasliševali so ga več ur, kamion in blago pa so mu zasegli.

Sojenje se nadaljuje konec novembra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta