Preventivna akcija: Udeležba v prometu naj bo brez telefona

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
27.01.2022 20:21

V trinajstih dneh poostrenega nadzora v okviru preventivne akcije ozaveščanja o nevarnosti uporabe mobilnih naprav za volanom so policisti ugotovili kar 2658 kršitev

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Z uporabo mobilnega telefona med vožnjo se močno zmanjšujeta zbranost in pozornost na dogajanje v prometu in povečuje se tveganje za nastanek prometnih nesreč.

Marko Vanovšek

Med 10. in 23. januarjem je potekala nacionalna preventivna akcije Varno brez telefona, v kateri so policisti poostreno preverjali, ali udeleženci v prometu med vožnjo telefonirajo in uporabljajo druge naprave, kot so tablice, prenosni računalniki in slušalke, ki motijo voznikovo vidno in slušno zaznavanje ali možnost obvladovanja vozila. Akcijo s sloganom Za volanom ne bodite za ekranom, v prometu ne bodite na spletu! je koordinirala Javna agencija Republike Slovenije za varnost prometa, ki je na terenu razdelila 15 tisoč letakov, izobesila 900 plakatov, število kršitev pa je bilo kljub široki akciji za ozaveščanje o nevarnosti uporabe mobilnih naprav za volanom alarmanto.

Čas za volanom izkoristijo celo za ličenje

V trinajstih dneh poostrenega nadzora so policisti ugotovili kar 2658 kršitev. Z izjemo 340 kršiteljev, ki jih je doletelo zgolj opozorilo, so policisti kaznovali vse. Globa za telefoniranje med vožnjo se je lani poleti s 120 evrov dvignila na 250, kršitelju pa policisti izrečejo tudi stransko kazen - tri kazenske točke. Za udeležence v prometu, ki ne potrebujejo vozniškega dovoljenja (kolesa, e-skiroji in druga lahka motorna vozila), pa globa za neupravičeno uporabo mobitelov, slušalk in drugih naprav med vožnjo znaša 120 evrov.

Vožnja je kompleksna aktivnost, ki ji moramo posvetiti pozornost, svarijo na agenciji za varnost prometa. Različne mednarodne raziskave so pokazale, da se v prometu pojavljajo štiri glavne skupine motilcev, ki med vožnjo odvračajo pozornost. Najvišje se uvrščajo uporaba mobilnega telefona, interakcije na družbenih omrežjih, snemanje, fotografiranje, pošiljanje sporočil in klicanje. Med vožnjo je nevarno tudi prilagajanje nastavitev v vozilu (radio, klimatska naprava), prehranjevanje in kajenje, četrta skupina motilcev pa je v raziskavah poimenovana osebna nega. Ni namreč redko, da čas za volanom vozniki in voznice izkoristijo celo za česanje in ličenje.

Raztreseni vozniki, ki niso osredotočeni na dogajanje na cesti in ob njej, predstavljajo visoko tveganje za nastanek prometne nesreče. Tudi nevroznanstveni poizkus, ki ga je agencija za varnost prometa izvedla v realnem cestnem okolju leta 2017, je pokazal, da so voznikovi možgani med vožnjo ob sočasni uporabi telefona bistveno bolj obremenjeni.

Oči cesto sicer gledajo, toda možgani tega "ne vidijo", saj je vidni korteks bistveno zmanjšan. Ob vožnji na slepo, pa čeprav ta traja denimo samo pet sekund, se lahko zgodi marsikaj. "Pri hitrosti 50 kilometrov na uro ob visokem tveganju za nastanek nesreče prevozimo več kot 70 metrov. Vožnja je kompleksna aktivnost, ki ji moramo posvetiti vso pozornost," opozarjajo na agenciji.

Odsvetuje se tudi prostoročno telefoniranje

Kot rečeno, je preventivna akcija trajala do 23. januarja, policisti pa seveda vse vrste kršitev v prometu ostro nadzirajo še naprej. Policisti celjske policijske uprave so tako v sredo, samo tri dni po nacionalni preventivni akciji, v nadzoru prometa v zgolj treh urah zaznali 47 kršiteljev, ki so med vožnjo telefonirali, pisali sporočila ali brskali po spletnih straneh. Osemintridesetim voznikom so izdali plačilne naloge, šest so jih opozorili, trije pa so globo poravnali že na kraju. Poleg svarila, kako nevarna je uporaba mobilnega telefona med vožnjo, na celjski policijski upravi poudarjajo, da odsvetujejo telefoniranje med vožnjo tudi v primerih, ko je v vozilu vgrajena naprava za prostoročno telefoniranje in jo zakonodaja dovoljuje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta