Sebastien Abramov: Pravnomočno obtožen umora Sare Veber

Gordana Possnig
11.04.2021 14:58
Na celjskem sodišču so po neuradnih informacijah sprejeli odločitev glede obtožnice zoper Ljubljančana Sebastiena Abramova, ki je obtožen umora svojega tedanjega dekleta sredi marca 2015
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sebastien Abramov ima na sodiščih odprto kopico kazenskih zadev. Foto: Robert Balen
Robert Balen

Obtožnica državnega tožilstva zoper razvpitega Ljubljančana Sebastiena Abramova v primeru tragične smrti tedaj še ne 25-letne Sare Veber je po naših neuradnih informacijah dobre štiri mesece in pol po vložitvi na celjsko sodišče postala pravnomočna. Abramov (v času dogodka se je pisal Colarič) je obtožen umora na zahrbten oziroma grozovit način, grozi mu vsaj 15 let zapora. Dekle je bilo ustreljeno 15. marca 2015 v dnevni sobi stanovanjske hiše na Pernovem pri Žalcu. Abramov je sicer trenutno v celjskem priporu zaradi primera Odrezana roka, kjer je bila na ljubljanskem sodišču zaradi poskusa več kot milijonske zavarovalniške goljufije obsojen na tri leta življenja za zapahi. Sodba še ni pravnomočna, prav tako še ni pravnomočna sodba glede goljufije na račun Sarinih staršev, ki sta mu vzela 17.000 evrov kredita za nakup avta, a jima je vrnil le skupaj tisoč evrov. Omenjena zadeva se od 25. februarja nahaja na celjskem višjem sodišču, na prvi stopnji je bil Abramov obsojen na leto in štiri mesece zapora. Kdaj se bo začelo sojenje za umor, ni znano.

Dekle umrlo pod streli puške

Sara Veber, ki bi 3. oktobra lani dopolnila 30 let, je tedaj umrla pod strelom iz polavtomatske puške, ki jo je čistil prav Abramov. Sredi oktobra lani so s celjskega sodišča na tožilstvo poslali rezultate dopolnjene preiskave, ker je tožilstvo zahtevalo soočenje med izvedencema medicinske in balistične stroke. Zadeva je bila skoraj mesec na tožilstvu, ki je konec decembra lani sprejelo težko pričakovano odločitev.

Skoraj leto in pol je sicer trajala na celjskem sodišču preiskava v omenjenem primeru. Glavno vprašanje, ki je vseskozi viselo v zraku, je bilo povezano s tem, česa bo Abramov obtožen: umora, uboja, povzročitve splošne nevarnosti, ki se je končala s smrtjo, ali povzročitve smrti iz malomarnosti.

Kriminalisti so Abramova maja 2019 kazensko ovadili zaradi umora na grozljiv in zahrbten način ter iz koristoljubja. Abramov krivdo vseskozi zanika. V preiskavi na celjskem sodišču je prebral napisan zagovor, v njem pa vztraja, da se je zgodila nesreča in da se mu je dolgocevna puška sprožila med čiščenjem.

Hiša družine Veber na Pernovem pri Žalcu, kjer je umrla Sara Veber Foto: Gordana Possnig
Gordana Possnig

Dogodek sprva obravnavali kot tragično nesrečo

Kriminalisti so dogodek najprej obravnavali kot tragično nesrečo. A je kasnejše zbiranje podatkov in obvestil nakazalo, da bi lahko šlo za umor iz nizkotnih nagibov in na zahrbten način. Kmalu po razkritju afere Odrezana roka, maja 2019, so celjski kriminalisti Abramova zaradi umora tudi ovadili, mesec dni kasneje je tožilstvo na sodišče vložilo zahtevo za preiskavo.

Se je pa na sodišču med preiskavo zgodil preobrat. Zagovornik Abramova Mitja Pavčič je uspel z zahtevo po izločitvi pomembnih dokazov iz spisa. Višji sodniki so namreč sprejeli odločitev, da se iz sodnega spisa izločijo zvočni posnetki pogovorov med Vebrovo in Abramovom, ki naj bi bili dokazovali, da se je osumljenec ukvarjal s kriminalom in da je Vebrova želela, da s tem preneha. Postavila naj bi mu bila ultimat, da ga bo zapustila in prijavila policiji. Posnetke pogovorov naj bi bila hranila zaradi svoje varnosti, saj ji je Abramov domnevno grozil, da se ji bo zgodilo nekaj hudega, če ga bo res prijavila. Te posnete pogovore je policija našla na računalniku pokojne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta