Sergej Racman sporoča, da ni na begu, ga pa v Sloveniji ni

Damijana Žišt Damijana Žišt
06.08.2019 14:01

Podjetnik Sergej Racman, ki ga Slovenija zaradi obtožb zlorabe prostitucije išče z mednarodno tiralico, se ne izogiba ugotavljanju odgovornosti v kazenskem postopku, sporočajo njegovi odvetniki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tiralica, ki jo je objavil Interpol. 
Interpol

Poslovnež Sergej Racman, za katerim je Slovenija julija izdala evropski nalog za prijetje in predajo ter mednarodno tiralico Interpola zaradi suma zlorabe prostitucijev klubu Marina v Ajševici pri Novi gorici, "ni na begu, niti se kako drugače ne izogiba ugotavljanju njegove odgovornosti v kazenskem postopku," so  sporočili iz odvetniške pisarne Pirc Musar &  Lemut Sterle. Njegovi odvetniki v sporočilu za javnost v Racmanovem imenu sporočajo, da se Racman "nikoli ni ukvarjal s posredovanjem pri prostituciji in utemeljeno pričakuje, da bo v sodnem postopku oproščen obtožbe."

Zaslužki na račun zlorabe prostitucije

Poročali smo, da sta tožilki specializiranega državnega tožilstva Maja Veber Šajn in Tina Lesar sredi julija na koprsko okrožno sodišče vložili 423 strani obsežno obtožnico zoper osemnajst ljudi in eno pravno osebo v zvezi z delovanjem kluba Marina v Ajševici pri Novi Gorici. Obtožnica, prvoobtoženi je prav Racman, je vložena zaradi kaznivih dejanj zlorabe prostitucije, trgovine z ljudmi in kaznivega dejanja s področja drog, obtožni akt pa še ni pravnomočen. Tožilki obtožene bremenita, da so povezani v hudodelski združbi od 1. avgusta 2014 do 23. januarja letos za prostitucijo izkoriščali 413 deklet. Spolne storitve so morale ponujati v nočnem klubu Marina Sauna Club v Ajševici pri Novi Gorici, ki deluje v okviru družbe Cratos, ki jo lastniško obvladujeta podjetnika Jože Kojc iz Spodnje Korene in Mariborčan Dejan Šurbek. V tem obdobju je klub obiskalo najmanj 148.935 moških, ki so za vstop plačali od 60 do 85 evrov. Z izvajanjem prostitucije so obdolženi družbi Cratos, kamor so se stekala denarna sredstva kluba Marina, po prepričanju tožilstva nezakonito pridobili najmanj 21,288.530 evrov. Vpletenosti v hudodelsko združbo je obtožen tudi poslovnež in in nekdanji lastnik kinematografov Kolosej Sergej Racman, ki sprva ni bil med osumljenimi. Koprsko sodišče je šele konec maja razširilo preiskavo tudi nanj, čeprav se je že od začetka vedelo, da je tako kot Kojc in Šurbek solastnik družb, ki so upravljale klub Marina. Sedemnajst obtoženih in zastopnik podjetja Cratos so tožilstvu in sodišču dosegljivi - šest obtoženih, med njimi Jože Kojc in Dejan Šurbek so v priporu od 23. januarja letos. Od skoraj 22 milijonov evrov, kolikor naj bi s prostitucijo zaslužili v klubu Marina, se je po mnenju tožilstva na račune Racmanovih steklo največ denarja, in sicer nekaj več kot 6,6 milijona evrov. Ker je Racman našim organom pregona nedosegljiv, je sodišče v začetku julija zanj odredilo pripor, a Racman ni prišel za rešetke, ker je za naše organe nedosegljiv. Nato je policija za njim razpisala iskanje po Sloveniji, nekaj dni kasneje pa je bila za Racmanom na spletni strani Interpola objavljena tudi mednarodna tiralica in evropski nalog za prijetje in predajo. Kje je Racman, ni znano, sicer pa že od leta 2010 stalno biva na Slovaškem, zato ga ni v Sloveniji.

Racman si ne želi medijskega pregona

Ker se je o njegovem izginotju ter razpisu iskanja za njim v zadnjem času veliko poročalo v slovenskih medijih, se je Racman odločil, da bo medijem in slovenski javnosti pojasnil, zakaj ga ni v Sloveniji. V ta namen je za pomoč zaprosil odvetniško pisarno Pirc Musar&LemutSterle, v kazenskem postopku za zadevo klub Marina pa ga zastopa odvetnik Mitja Jelenič Novak. Iz odvetniške pisarne Pirc Musar & Lemut Sterle so v sporočilu za javnost zapisali, da se je Racman odzval zaradi medijskih objav o njegovem izginotju. "Obveščanje medijev o času in kraju predaje ali prijetja bi nedvomno vodilo v nepotrebno ponižanje in smešenje osumljenega Racmana, ki se ugotavljanju svoje kazenske odgovornosti ne izmika. Zavrača pa očitne poskuse organov pregona, da iz njegovega prihoda v Slovenijo naredijo predstavo za medije in javnost. Gospod Racman se želi vrniti v Slovenijo in v postopku zagovarjati, vendar na način, ki mu bo omogočal ohranitev dostojanstva, in o tem so bili organi pregona seznanjeni. Žal so se po tem odločili raje za izdajo mednarodne tiralice Interpola, kar gospoda Racmana še bolj utrjuje v bojazni, da je v dani situaciji cilj njegovo javno ponižanje," sporočajo Racmanovi odvetniki.
Sicer pa zoper Sergeja Racmana na ljubljanskem okrožnem sodišču poteka sojenje, kjer mu sodijo zaradi oškodovanja upnikov v zvezi s Kolosejem. Nazadnje je bil na sojenju aprila letos, ko je zanikal oškodovanje upnikov. Potem se sojenj ni več udeleževal, strinjal se je, da potekajo v navzočnosti njegovega odvetnika Deana Babiča.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta