"Slišala sem krik in pok, ne vem, kaj najprej." Pričanje je razkrilo, kaj bi lahko bil vzrok, da je voznik kombija na prehodu spregledal invalida

06.10.2021 06:00
Stane T. na mariborskem okrožnem sodišču ni priznal odgovornosti za smrt 85-letnika, v katerega je lanskega avgusta s kombijem trčil na prehodu za pešce v Mladinski ulici. Nesrečni moški je prehod prečkal na invalidskem vozičku in se v nesreči hudo poškodoval, osem dni kasneje pa umrl zaradi pljučnice.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Sregledal je 85-letnika na prehodu za pešce in zgodila se je nesreča z neizbrisnimi posledicami. Foto: Vesna LOVREC
Vesna Lovrec

Bil je 25. avgust lani, ura še ni odbila deset, ko se je v Mladinski ulici v Mariboru zgodila prometna nesreča. Počilo je na prehodu, označenem za kolesarje. V 85-letnega Valterja O., ki je cesto prečkal na elektromotornem invalidskem vozičku, je s kombiniranim vozilom trčil dvajset let mlajši Stane T. Voziček se je zagozdil pod vozilo, nesrečni moški je padel po vozišču in se hudo poškodoval. Prisotni na kraju so mu priskočili na pomoč in poklicali reševalce. Ko je Policijska uprava Maribor v sporočilu za javnost zapisala, da se je 85-letnik v nesreči hudo poškodoval, a da njegovo življenje ni ogroženo, si je Stane T. bržčas močno oddahnil, a žal njegovo olajšanje ni trajalo dolgo. Osem dni po nesreči je iz Univerzitetnega kliničnega centra Maribor prispela vest, da je 85-letnik izgubil življenje.

 

​Ponudbo tožilca je zavrnil

Preiskovalci so odgovornost za povzročitev prometne nesreče iz malomarnosti, ki se je iztekla v smrt, pripisali Stanetu T. Očitku je pritrdilo tudi tožilstvo in na predobravnavnem naroku obtoženemu ponudilo, da bo tožilec v zameno za takojšnje priznanje zanj predlagal kazen treh let zapora. Stane T. je tožilsko ponudbo zavrnil, zato mu sodijo v običajnem postopku. Obravnava, ki jo je mariborsko okrožno sodišče izpeljalo ta teden, je evidentno razkrila, kaj bi lahko bil vzrok tega, da je obtoženi spregledal 85-letnika na invalidskem vozičku. Tisto dopoldne je kombi ustavil pred prehodom za pešce, ker je na pločniku na svoji levi opazil žensko. "Gledala sem proti Ljudskemu vrtu, ker sem pričakovala dve punci za izvedbo delavnice v sklopu Art kampa. Pripeljal se je nekakšen kombi, ustavil se je in mi dal prednost. Ujela sem njegov pogled in mu odkimala, mu s tem nakazala, da ne grem čez. Gospod je speljal, nakar sem slišala krik in pok, ne vem, kaj od tega najprej. Obrnila sem se in na tleh zagledala voziček, gospod je ležal malo vstran, bil je krvav. Ponesrečenca sem spraševala po osebnih podatkih, bil je pri zavesti, voznik je stopil iz avtomobila, pretresen, žalosten," je sodnici Mateji Kamenšek Gornik o trenutkih pred nesrečo in po njej pripovedovala Adrijana K. Kdaj je 85-letnik prečkal več kot polovico ceste, ni opazila, ker ga niti prej ni imela v vidnem polju. Žal je oškodovanca spregledal tudi Stane K. Lahko da ga je zmotilo močno sonce in ga zaradi tega ni opazil, lahko da je potem, ko je nameraval dati prednost Adrijani K., preprosto pozabil še enkrat pogledati v desno in zgodila se je nesreča z neizbrisnimi posledicami za oba vpletena.

 

​Pokopala ga je pljučnica

Valter V. se je poškodoval predvsem po levem delu telesa. "Našla sem podplutbo v predelu senc, očesa, prsnega koša, okoli ključnice. Poškodovan je bil levi kolk, podplutbe je imel na levem stegnu. Glede notranjih organov lahko povem, da so se podplutbe širile v glavo, mišičevje, prsni koš. Imel je večkratni prelom reber, prelom šestega prsnega vretenca, obojestranski prelom stegnenic," je na sojenju izpovedala sodna izvedenka za patologijo Tina Čakš Golec, ki je obdukcijo pokojnika opravila dan po njegovi smrti. Nobena od teh poškodb sicer ni bila vzrok smrti, saj je 85-letni moški umrl zaradi pljučnice. "Razvila se je obojestranska pljučnica, ki je bila v direktni vzročni zvezi s hudimi poškodbami prsnega koša, ki jih je dobil v nesreči," je ugotovila izvedenka. Odvetnik Franci Šošterič, ki brani obdolženega Staneta T., je pri zdravnici preveril, ali bi ponesrečenec umrl tudi, če se pljučnica ne bi razvila. "Zelo nevarna je bila razpoka glavne aorte, ki bi se lahko razširila, bila je razpočena več kot dve tretjini. Infarkt na področju srca je bil manjši. Ali bi umrl brez pljučnice, ne morem z gotovostjo trditi," je razložila zdravnica. Tožilca Tilna Iviča pa je zanimalo, ali je k tako hudi posledici morebiti prispevala starost oškodovanca. "Pri pokojnem nisem našla nobenega takega bolezenskega dogajanja, ki bi močno oslabil imunski sistem in bi imelo to bistven vpliv na nastop smrti," je pojasnila Čakš Golečeva.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta