Slovenska celica Kavačkega klana je z orožjem in drogo zaslužila dva milijona evrov

Damijana Žišt
28.05.2021 17:47
Slovenska podružnica zloglasne kriminalne združbe Kavački klan je obvladana, so povedali na slovenski policiji, ki je kazensko ovadila 48 oseb. Šest jih je v priporu, pet pa še na begu
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemen Kadivec, eden od šefov slovenske celice Kavačkega klana, je sedem mesecev pred uvedbo prikritih ukrepov pristal v priporu, ker je osumljen tudi ugrabitve in umora. Foto: Tomaž PRIMOŽIČ/FPA
TomaŽ PRIMOŽIČ/FPA

Po Večerovem razkritju, da so preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) in policijski specialci v sredini maja opravili 23 hišnih preiskav pri vpletenih v zloglasni Kavački klan, je policija o uspešno zaključeni akciji vendarle spregovorila tudi uradno, čeravno direktorica NPU Petra Grah Lazar in pomočnik šefa kriminalistične policije Matjaž Jerkič pravzaprav nista povedala skoraj nič novega. Na tiskovni konferenci je bilo danes predstavljeno, da je slovenska celica Kavačkega klana s prodajo droge in orožja zaslužila vsaj dva milijona evrov. V hišnih preiskavah, ki jih je naša policija izpeljala 14. in 15. maja, so zasegli okoli 200 tisoč evrov, ki naj bi bili izvirali iz ilegalne trgovine z drogo in orožjem, in le nekaj kilogramov droge, sicer pa je očitek o tem, koliko droge je šlo skozi roke osumljenih, bistveno večji. V Slovenijo naj bi bili namreč v treh letih pripeljali najmanj 790 kilogramov kokaina, več deset kilogramov konoplje, heroina in hašiša, 30 litrov amfetamin baze ter 5,6 milijona evrov, ki so izvirali iz nelegalnih poslov.

Več deset kilogramov hašiša so v Slovenijo pripeljali slovenski osumljenci. Fotografija je simbolična.
PU Maribor

O skesancu policija molči

Kot smo poročali, je policija na sled slovenski celici zloglasnega črnogorskega klana prišla zaradi izdaje znotraj lastnih vrst. Skesanec, ki ni skrival, da je sodeloval pri kriminalnem poslu, je policiji s svojimi natančnimi zapiski in posnetki kriptiranega telefona (komunikacija Sky) natančno pojasnil delovanje svojih pajdašev, in sicer za obdobje treh let oziroma od nastanka slovenske podružnice Kavačkega klana. Policiji smo postavili nekaj vprašanj, ki so se nanašala prav na tega skesanca, a je bila šefinja NPU glede njega zelo skrivnostna. Čeravno nismo vprašali, kako mu je ime, Grah Lazarjeva s sklicevanjem na varstvo osebnih podatkov denimo ni odgovorila niti na vprašanje, ali so mu policisti v zaključni akciji odvzeli prostost. Prav tako ni odgovorila, ali je policija izdajalca v vrstah Kavačkega klana angažirala za tajnega delavca policije. Po naših podatkih ga je, in sicer hitro po tem, ko je združbi obrnil hrbet, ker so se "poslovno" razšli. Prvič je združbo ovadil lanskega maja, nekaj dni za tem pa je že postal tajni delavec policije in jo tako eno leto širokogrudno zalagal s podatki in načinom delovanja Kavačkega klana.

 

Kurirji z drogo padli v tujini

"Slovenska policija je zaradi suma trgovanja z drogami in orožjem ob sodelovanju s tujimi varnostnimi organi, predvsem policijami Nizozemske, Španije, Italije, Hrvaške, Slovaške, Avstrije, Nemčije in Srbije, ter ob pomoči Europola izvedla 23 hišnih preiskav v Sloveniji pri 19 slovenskih državljanih. Preiskave so bile opravljene na območjih policijskih uprav Ljubljana, Kranj, Koper in Maribor. Ovadili smo 48 oseb, 25 je slovenskih državljanov, ostali so tuji državljani. K preiskovalnemu sodniku ljubljanskega okrožnega sodišča je bilo privedenih osem oseb, zoper šest je bil odrejen pripor. Pet osumljenih policija še išče. V preiskavi je bilo ugotovljeno, da je bila kriminalna združba v Sloveniji zelo dobro hierarhično organizirana, kupovala, prenašala, hranila in prodajala je velike količine droge: kokain, heroin, konopljo, hašiš in drugo. Vloge v združbi so bile zelo natančno razdeljene, za namene izvrševanja kaznivih dejanj sta bili ustanovljeni tudi dve gospodarski združbi, ki sta bili krinka za izvajanje nelegalnih dejavnosti," je povedala Grah Lazarjeva. Slovenska policija pa je zaslužna tudi za padec nekaj kurirjev, članov slovenskega dela Kavačkega klana, ki so bili v tujini prijeti z drogo, in sicer v Nemčiji, Španiji, Italiji in na Hrvaškem.

"Slovenska policija je ob sodelovanju s tujimi policijami razbila dobro organizirano kriminalno združbo, ki je tihotapila drogo in orožje v državah EU in Balkana. Odkrivanje in preiskovanje omenjenih kaznivih dejanj in mednarodnih kriminalnih združb, ki se ukvarjajo s temi dejanji, sta prednostna naloga slovenske policije. Cilj omenjenih združb je, da z nelegalnimi posli zelo veliko zaslužijo, nato pa denar od ilegalnih poslov vlagajo v legalne posle. Značilnost teh združb je, da so zelo dobro hierarhično organizirane, člani imajo natančno določene vloge. Pri svojih ilegalnih dejavnostih uporabljajo tudi najmodernejšo tehnologijo, kot je komunikacija Sky, kjer gre za varno komuniciranje med člani združbe. Slovenska policija je z omenjeno akcijo članov mednarodne kriminalne združbe dokazala, da je enakovreden partner drugim evropskim policijam pri odkrivanju članov mednarodnih kriminalnih združb na visokem nivoju in kaznivih dejanj, ki jih izvršujejo," je dodal Matjaž Jerkič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta