Sodnik in bivša ljubica sta dosegla konsenz in preklicala prijavi, da sta drug drugemu grozila

02.11.2021 06:00
Upokojeni predsednik mariborskega delovnega sodišča, ki so mu odprli kazenski dosje zaradi zalezovanja bivše ljubice, pravnomočno sodbo ruši na vrhovnem sodišču.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stanka Omerzuja so kriminalisti sumili, da je iz kazenskega spisa ukradel pomembno listino, a mu tega niso dokazali, zato so ovadili neznanega storilca. Foto: Andrej PETELINŠEK
Andrej Petelinšek

Razvpiti nekdanji predsednik mariborskega delovnega sodišča Stanko Omerzu je že eno leto v pokoju, še vedno pa čaka na presojo vrhovnega sodišča o njegovi zahtevi za varstvo zakonitosti, s katero ruši odločitev Okrajnega in Višjega sodišča v Mariboru, da je kriv zalezovanja svoje nekdanje ljubice iz Slovenske Bistrice.

Temelj za ovadbo je bilo srečanje v Hoferju

Okrajna sodnica Karmen Krajnc ga je oktobra 2019 obsodila na šest mesecev zapora s preizkusno dobo dveh let in mu za dve leti izrekla še prepoved približevanja oškodovanki, senat višjih sodnikov pod predsedovanjem Aleksandra Karakaša pa mu je lansko poletje kazen za en mesec znižal. Pravnomočno je tako obveljalo, da je Omerzu kriv zalezovanja, zaradi česar je obsojen na pet mesecev pogojne kazni s preizkusno dobo dveh let. Preizkusna doba se mu izteče prihodnje poletje, prav tako prepoved približevanja oškodovanki, vendar to ne pomeni, da se Omerzu in oškodovanka od pravnomočnosti sodbe nista več srečala. V ponovno snidenje sta bila tako rekoč prisiljena, saj sta na sodišču tekla še dva postopka, ki sta ju nekdanja ljubimca sprožila drugi proti drugemu. Temelj za oba postopka je bilo njuno srečanje v trgovini Hofer v Slovenski Bistrici, kar se je zgodilo leta 2018, ko je bil Omerzu zaradi zalezovanja Slovenjebistričanke že globoko v kazenskem postopku.

Ko so mu sodili, jo je nadlegoval z rožami

O prijetju Omerzuja zaradi zalezovanja smo v Večeru poročali prvi, ko smo ga 20. decembra 2016 pred delovnim sodiščem opazili obkroženega s kriminalisti, ki so tisti dan pri njem opravljali hišno preiskavo. V notranjem žepu plašča so mu našli pismo, ki se je pričelo z "Draga moja Tamara", končalo pa s "Tvoj Stanko in poljub", v torbi listič z oškodovankinimi telefonskimi številkami. SIM-kartico, s katere ji je pošiljal najprej ljubeča, potem grozilna sporočila, je Omerzu skrival na delovnem mestu, pod redniki v stekleni omari. "Kriminalci končajo na vislicah ali v zaporu. Kje boš ti?" jo je ustrahoval. In jo žalil: "Ti si staro odsluženo kljuse. Dovolj si se najebala in nisi več za nobeno rabo. Prasica si bila, si in kot prasica boš končala. Samo to si zaslužijo kriminalci, kot si ti."

To sta samo dva citata iz serije grozilnih sporočil, ki jih je višji sodnik Stanko Omerzu poslal oškodovanki, ko ga je soočila s tem, da ga zapušča, saj mu ni več verjela, da lahko računa na resno zvezo z njim. Na sojenju je obdolženi sodnik očitano zalezovanje zanikal, igral žrtev in trdil, da si je Tamara K. vse izmislila in mu obremenilne dokaze podtaknila, zalezoval pa jo je še naprej. Sodni proces je namreč razkril, da je skriti "oboževalec", od katerega je Slovenjebistričanka dobivala rdeče vrtnice tudi v času, ko se je morala z njim soočati na sodišču, prav obdolženi Omerzu.

Sojenje grozilo tudi oškodovanki

Sodu je dno izbil dogodek v Hoferju leta 2018. Oškodovanka je trdila, da jo sodnik še naprej zalezuje in ji grozi. "V trgovini je hodil za mano in ponavljal je grožnje, ki sem jih bila deležna že v preteklosti. In sicer, da me bodo iz Slovenije odnesli v krsti. Prosila sem ga, naj ne hodi za mano. Ker me ni pustil pri miru, sem stopila do blagajne in prosila trgovko, da pokliče policiste. Prišli so v treh minutah," je bila nova neprijetna izkušnja Slovenjebistričanke z Omerzujem, zaradi česar ga je ovadila. Dva dni kasneje ji je sodnik vrnil s kazensko ovadbo in prijavil, da je bil v trgovini on njena žrtev.

Odvrteli so se sodni mlini in vse je že bilo nared, da Omerzuja sodišče pokliče na zatožno klop tudi zaradi grožnje isti oškodovanki. Še prej je prejel tako imenovano sodbo o kaznovalnem nalogu (postopek brez predobravnavnega naroka ali sojenja), v kateri ga je okrajni sodnik Jan Šömen na predlog tožilke Ivanke Slana obsodil na pogojno kazen dva meseca zapora. Ker je Omerzu ugovarjal, je moralo sodišče razpisati redno sojenje, nakar se je zgodil preobrat, pri katerem je imela ključno vlogo prav oškodovanka. Ker ji je grozil enak postopek kot upokojenemu sodniku, saj jo je ovadil tudi on in trdil, da je v Hoferju ona grozila njemu, je stopila korak nazaj in se z nekdanjim ljubimcem dogovorila, da bo ovadbo proti njej umaknil tudi on. Sodišču tako ni preostalo drugega, kakor da postopek zoper Omerzuja ustavi. "Okrajno sodišče v Slovenski Bistrici je zoper obdolženega 18. junija letos izdalo sklep o ustavitvi postopka, saj je oškodovanka na podlagi sklenitve sporazuma 2. junija letos predlog za pregon umaknila," so nam potrdili na sodišču.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta