Sojenje Ilikiću za umor žene: "Moja sestra je bila sodobni suženj"

Na sojenju Goranu Ilikiću zaradi umora žene Marine v začetku lanskega leta v Kamniku sta pričali žrtvina sestra in prijateljica. Navajali sta obtoženčevo nasilje, predvsem psihično, a tudi fizično. Če ga je svakinja opozorila, da to ni prav, je odvrnil, da gre za njegovo ženo in lahko dela, kar hoče.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Goran Ilikić je tako kot običajno pričanji spremljal dokaj brezizrazno, le občasno je ob kakšni trditvi odkimal.
Robert Balen

Na sojenju 37-letnemu Goranu Ilikiću zaradi umora žene Marine konec lanskega januarja v Kamniku so nadaljevali z zaslišanjem prič. "Težave so bile že od začetka zakona. Njegovo psihično maltretiranje se je dogajalo ves čas, fizično pa po rojstvu prve hčerke. Takrat je Marino začel daviti, ona pa ga je odrinila in zagrabila nož na pultu. Vedno je bil egoist. Samo nase je mislil. Samo on, on, on ... Zanj doma nikoli ni bilo dovolj pospravljeno, nobeno kosilo ni bilo dovolj dobro. Otrok ni hotel peljati k zdravniku, ni šel na noben roditeljski sestanek, ni skrbel zanju, za njun razvoj. Sestro je vedno poniževal, vzel ji je bančne kartice in osebne dokumente. Ni imela svojega življenja: samo služba - domov, služba - domov, nobenega prijatelja ni imela. Bila je sodobni suženj," je o žrtvinem življenju, preden je slabo leto pred umorom vložila prošnjo za razvezo, v sodni preiskavi in na glavni obravnavi povedala njena sestra. Za razvezo, ki v času umora uradno še ni bila zaključena, se je odločila, potem ko ji je prislonil nož na vrat, potem pa še prek telefona grozil, da jo bo stlačil v vrečo in zakopal v gozdu. Prijavila ga je in izrekli so mu prepoved približevanja. Izselil se je iz stanovanja, a sta ostala v stikih zaradi otrok. Tožilstvo trdi, da jo je 31. januarja lani v njenem domačem stanovanju obiskal in z nožem usodno napadel iz ljubosumja, ker ni mogel sprejeti, da ima novega partnerja.

Razpolagal z njeno plačo

Po sestrinih besedah jo je vseskozi želel imeti pod nadzorom. Ko sta še živela skupaj, je morala, še preden je šla v službo, ki se ji je začela ob 11. uri, posesati stanovanje, zribati kopalnico, skuhati kosilo in pripraviti mizo, tako da je, ko je popoldne prišel domov, hrano samo še pogrel, da so z otrokoma jedli. "Ko mu je bila odrejena prepoved približevanja, ji je kriminalist vrnil njene dokumente in bančne kartice. Prej niti dveh evrov ni imela v žepu, on je razpolagal z vso njeno plačo. Če je želela kupiti kruh, si morda zaželela sladoled, je prosila za denar očeta ali mamo. Stalno jo je poniževal, govoril je, da je nesposobna, neumna, pa je bila zelo sposoben človek. Fizičnega nasilja nisem videla, modrice pa," je opisovala Ilikićeva svakinja. Ko ga je opozorila, da grdo ravna z Marino, je odvrnil, da je njegova žena in da lahko dela, kar hoče.

Po razhodu je Marina nekoliko zadihala. "Sama je razpolagala s časom, z denarjem, vrnila je 1700 evrov, dolg, ki ji ga je pustil. A se ga je bala, strah jo je bilo tudi zaradi otrok," je pri pričevanju v sodni preiskavi vztrajala priča. Po njenem mnenju Marina njegovih groženj na začetku ni jemala resno. "Pozneje je govorila, da če jo bo že ubil, upa, da jo bo na hitro. Da je ne bo s kakšno kislino ..." je izjavila. Ko so jo vprašali, kako je zdaj z otrokoma, je zajokala, da sta sestrini hčerki, za kateri skrbi, zelo prizadeti. "Izgubili sta edinega človeka, ki sta ga imeli iskreno radi. Odvzet pa jima je bil na način, da ga je ubil njun lastni oče ..." je med drugim dejala. Pretresljiva je bila tudi izpoved o žalosti, ki jo je njej sami prinesla izguba dve leti mlajše sestre. "Ali si predstavljate, kakšna praznina je to ... Kako si je to dovolil nekdo narediti!? Pogrešam jo, zelo jo pogrešam," je zahlipala.

Žal mu je bilo in je kupil darilo

O odnosu med Ilikićem in Marino so zaslišali tudi njeno prijateljico Ano B. Povedala je enako: Marina ji je rekla, da se, ko sta bila z Goranom še skupaj, ni smela družiti z nikomer. Vedno je morala biti doma. Bil je zelo strog, doma je moralo biti vse pospravljeno, hud je bil že, če se mu posoda ni zdela dobro pomita. Če sta bila v družbi, je morala sedeti zraven njega in gledati naravnost ali pa v tla. Ko je bil nasilen, mu je bilo nato žal, takrat ji je kupil kako darilo. Ko sta bila že narazen, je otrokoma prinesel jabolko z vrezanim njenim imenom in izdolbeno luknjo. Poslal ji je tudi sporočilo, da bosta slej ko prej "ena na ena" in da bo potrpežljiv. "Meni se je to zdela grožnja. Ves čas sem ji govorila, naj pokliče policijo. Dejansko je poklicala tja, a so ji rekli, da ne morejo nič, dokler se ne zgodi fizični napad," je povedala na zaslišanju.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta