Sojenje v aferi odrezana roka: Solze ob poslušanju klica na pomoč

Damijana Žišt Damijana Žišt
05.06.2020 19:13

Na nadaljevanju sojenja, kjer tožilstvo obtoženim očita zavarovalniško goljufijo, je svojo zgodbo povsem spremenila partnerica obtoženega Gorazda Colariča

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Da medijsko poročanje o sojenju, še posebno o njem, slabo vpliva na delo sodišča, ker si to lahko o njem ustvari napačno sliko, je prepričan obtoženi Sebastien Abramov.
Robert BALEN

Gospa sodnica, nekaj bi rad povedal, ker so tukaj mediji. Dovolj imam tega, da Roman Vodeb in neki ozdravljeni alkoholiki o meni govorijo, da sem manipulator, norec, morilec, kot sta Plut in Trobec, in ne vem kaj še. Pred kratkim sem bil na forenzičnem oddelku mariborske psihiatrične bolnice in tam so me pregledali zdravniki, tudi predstojnik forenzike, doktor Pustoslemšek. Ugotovili so, da nisem norec in manipulator, ampak da sem samo preveč naiven. Za to pa žal ni zdravila, so mi rekli zdravniki. Poleg tega so ugotovili, da je moj inteligenčni koeficient 154. Zato naj si ga dajo izmeriti še Vodeb in drugi pametnjakoviči, ki v medijih neupravičeno in lažno komentirajo o meni," je v svojem dopolnjenem zagovoru na ljubljanskem okrožnem sodišču povedal obtoženi Sebastien Abramov. Predsednica senata Marjeta Dvornik ga je na sojenju, kjer zaradi zavarovalniške goljufije poleg Abramova sodijo tudi Juliji Adlešič ter njegovima staršema Tinki Huskić Colarič in Gorazdu Colariču, opozorila, naj govori le o okoliščinah, ki se tičejo tega kazenskega postopka: Abramov je sodnici sicer pogosto skakal v besedo in jo podučeval o tem in onem. Na zadnji obravnavi prejšnji teden je, kot smo poročali, ko je dobil besedo, svoji Juliji sporočil, da se bo poročil z njo, "ker jo imam najraje na svetu". Sodnica pa mu je na to dejala, da je zlorabil sodišče, saj takšne izjave ne spadajo v sodno dvorano.

Priča priznala, da je v preiskavi lagala

​Na nadaljevanju sojenja, kjer tožilec Sedin Kičin četverici očita zavarovalniške goljufije na račun petih zavarovalnic, saj naj bi si bila Adlešičeva 4. januarja lani v okolici Velikih Lašč, kjer živi Gorazd Colarič s partnerico Silvo Hafner, namerno odrezala roko, da bi dobila izplačano visoko odškodnino, je sodišče znova zaslišalo Hafnerjevo. Sliva Hafner je danes že drugič pristopila kot priča na sodišču. Prvič je uveljavila pravno dobroto, da ji kot partnerici Gorazda Colariča ni treba pričati, zato ni pričala. Potem pa si je premislila. Priči, ki je v sodni preiskavi povedala povsem drugačno zgodbo kot danes na sodišču, je sodnica pred pričanjem povedala, da mora govoriti po resnici, saj je sicer kazen za krivo pričanje lahko tudi do osem let zapora. Hafnerjeva in Colarič sta v preiskavi povedala, da si je Julija namerno odrezala roko, da sta se tako dogovorila s Sebastienom, da bi dobila izplačano visoko odškodnino. Colarič je svojo izpoved iz preiskave spremenil v svojem zagovoru na sojenju in med solzami povedal, da si je Julija roko odrezala po nesreči, ker je nanjo med žaganjem drv skočil pes in je po nesreči porinila roko pod žago. Tako je danes pričala tudi Hafnerjeva. Priznala je, da je v preiskavi lagala, saj so tako od nje zahtevali kriminalisti - to trdi tudi Colarič-, ki so podnevi in ponoči po dogodku prihajali k njej in njenemu partnerju domov in jima grozili. "Nekajkrat so bili celjski kriminalisti, saj so govorili po štajersko, nekajkrat pa ljubljanski. Na naju so pritiskali in nama grozili, da če ne bova povedala, da si je Julija namerno odrezala roko, naju bodo zaprli. Tega pa sva se ustrašila in sva v preiskavi povedala tako, kot sva. Danes pa govorim po resnici, saj me je pekla vest do Sebastiena in Julije, da sem v preiskavi lagala," je med drugim povedala priča. Na vprašanje sodišča, ali bi lahko povedala, kdo so bili kriminalisti, ki naj bi jima bili grozili, pa je dejala: "Tega ne vem, nosili so uniforme z oznako policije, na glavi so imeli kape, ne bi jih prepoznala. Včasih so prišli tudi ponoči in Gorazdu s svetilko svetili v obraz, da ni videl ničesar."

Obtoženi z vrsto pripomb nad forenzične ugotovitve

Sodišče je danes tudi pregledalo poročilo Nacionalnega forenzičnega laboratorija (NFL) in si ogledalo fotografije in videoposnetke testov s podobno žago, kot je tista, s katero si je Julija Adlešič odrezala roko. Poslušalo se je tudi posnetek klica na policijsko številko 113, ko je Gorazd Colarič sporočil, da pelje sinovo dekle v bolnišnico, ker je med žaganjem drv nanjo skočil pes in si je odrezala roko pod komolcem, ter da naj takoj pošljejo rešilca. Ob predvajanju posnetka je Adlešičeva jokala in si brisala solze, ob pogledu nanjo pa je začel jokati tudi Abramov, zato mu je njegova mama odnesla papirnate robčke, da si je obrisal solze.
Po ogledu videoposnetka NFL, kjer je bilo videti različne stimulacije žaganja drv in prašičjih nog, da bi pojasnili, kako je prišlo do odrezane roke Adlešičeve, je imel obtoženi Colarič vrsto pripomb, češ, da ni to žaga, na kateri si je Julija odrezala roko, da ni enako, če z žago režeš roko, prašičjo nogo ali les. In da so v NFL med testi uporabljali moker les, on pa vedno le suhega, zato jim je les razcefralo, njegova žaga pa da vedno naredi povsem raven rez. Sodnica je pojasnila, da so na NFL opravili teste z žago s povsem enakimi lastnostmi, kot je bila Colaričeva žaga Colariča, s katero si je Julija odrezala roko. Na NFL so tudi ugotovili, da je pri Adlešičevi šlo za popolnoma raven, giljotinski rez, pri delovnih nesrečah pa se pri poškodbah običajno koža razcefra in je rez kosti nepravilen.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta