Sojenje v zadevi odrezana roka: Sodnica ujela priporočeni rok za spisanje sodbe

Damijana Žišt Damijana Žišt
02.11.2020 06:00

Na 101 strani in v 213 točkah je ljubljanska sodnica obrazložila, zakaj so Julija Adlešič, Sebastien Abramov in Gorazd Colarič krivi zavarovalniške goljufije in zakaj je sodišče Tinko Huskić Colarič oprostilo

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Za razliko od svojega zaročenca, ki je v priporu, sme Julija Abramov na pritožbeno sejo višjega sodišča čakati na prostosti. Šestega marca letos je šla iz pripora v hišni pripor, ko so ji izrekli sodbo, pa ji je bil še ta odpravljen.
Robert Balen

Priporočeni (instrukcijski) rok, v katerem naj bi prvostopenjska sodišča spisala sodbo, je 30 dni. Ne zgodi se redko, da sodniki tega roka ne dosežejo, a sodnica Marjeta Dvornik, ki je na ljubljanskem okrožnem sodišču predsedovala senatu, ki je presojal v aferi odrezana roka, ga je, čeprav ima sodba 213 točk in zajema zajema 101 stran.

Enaindvajsetletna Julija Adlešič, njen devet let starejši zaročenec Sebastien Abramov in njegov 66-letni oče Gorazd Colarič so bili obsojeni 11. septembra. Adlešičeva in Abramov sta bila spoznana za kriva poskusa nadaljevanega kaznivega dejanja goljufije. Adlešičevi je sodišče izreklo dve leti zapora, Abramovu, ki je že bil pravnomočno obsojen zaradi goljufije, pa tri leta zapora. Gorazd Colarič je bil obsojen na enoletno pogojno kazen s preizkusno dobo dveh let.

Spomnimo: sodišče je ugotovilo, da sta se Abramov in Adlešičeva dogovorila, da si bo ona odrezala roko z namenom, da bi prejela visoko odškodnino. Zavarovala se je pri petih zavarovalnicah. Če bi po nesreči zaradi odrezane roke postala stoodstotna invalidka, bi prejela 1,166.300 evrov odškodnine. Julija Adlešič si s krožno žago odrezala roko nad zapestjem 4. januarja lani na Colaričevem domu nad Velikimi Laščami, vendar ne po nesreči, ampak namerno, je presodilo sodišče.

Zaradi osebnega stečaja se ni mogla zavarovati sama

Na septembrskem izreku sodbe je sodnica Dvornikova na kratko obrazložila, zakaj je sodišče presodilo, kot je, natančno pa je odločitev senata pojasnila v pisni sodbi, ki ima tudi oprostilni del, saj, kot je znano, je na zatožni klopi sedela tudi Abramovova mama, 59-letna Tinka Huskić Colarič, a ji tožilstvo po presoji sodišča ni dokazalo, da je tudi ona naklepno sodelovala pri zavarovalniški goljufiji. Vpleteni so sodbo že prejeli. Obsojeni se bodo zoper njo pritožili, saj vztrajajo, da niso krivi. Pričakovati je, da se bo zoper sodbo pritožil tudi tožilec Sedin Kićin. Za obtožene je namreč predlagal dvakrat višje kazni, kot so jim bile izrečene. Tudi za Huskić Colaričevo je menil, da je kriva, in zanjo terjal zaporno kazen. Ona je namreč v zavarovalnicah, kje je bilo za Adlešičevo sklenjeno zavarovanje, navedla svoj transakcijski račun, kamor bi v primeru, če bi se zavarovanki zgodila nesreča, zavarovalnice nakazale denar. Adlešičeva sama zase namreč ni mogla skleniti zavarovanja, ker je bila v osebnem stečaju. Če bi se smrtno ponesrečila, bi denar prejel Abramov.

Sodnica je v pisnem odpravku sodbe natančno analizira zagovore obtoženih in vse druge dokaze v spisu. Adlešičeva je med drugim v svojem zagovoru povedala, da si roke ni odrezala sama, ampak je nanjo med žaganjem drv skočil pes in je roko po nesreči porinila pod žago. "Nihče si ne želi biti invalid, in če bi lahko, bi čas zavrtela nazaj in se žage niti dotaknila ne bi," je med drugim povedala Adlešičeva na sojenju. Pojasnila je tudi, da je želela visoka in dolgoročna zavarovanja, ker pa to zaradi internih pravil zavarovalnic ni bilo mogoče, je morala skleniti zavarovanja pri več zavarovalnicah. Za sklenitev zavarovanj in višino zavarovalnih premij se je odločila povsem sama, je trdila Adlešičeva.

Abramov se je zagovarjal, da je bil sam zavarovan pri dveh zavarovalnicah, tudi njegova mama je imela sklenjena zavarovanja. "Ko je Julija videla, v kako nevarnem svetu živimo, se ja zavarovala tudi ona," je branil partnerico. Ko si je Adlešičeva odrezala roko, je bil Abramov z materjo v ljubljanskem BTC, o nesreči pa ju je obvestila očetova partnerica Silva Hafner, se je izgovarjal na sojenju.

Abramov je v priporu pristal mesec po nesreči, 7. februarja, prav tako Adlešičeva, zavarovalne police pa so bile prekinjene 6. marca. Primer je namreč postal zelo odmeven, prav tako je policija zavarovalnice obvestila, da v njem obstaja utemeljen sum, da se ni zgodila nesreča, pač pa namerno povzročena škoda.

Roko so pustili na kraju dogodka

​Sodnica je v sodbi med drugim zapisala, da čeprav sta Adlešičeva in Abramov, ki jo je k dejanju napeljal, zanikala očitke tožilstva, njunemu zagovoru ne gre verjeti. Zgodba je bila čudna že od začetka. Ko si je Adlešičeva odrezala roko, ji jo je popolnoma strokovno obvezal Gorazd Colarič in poškodovanko nato skupaj s partnerico Hafnerjevo peljal v dolino, v Velike Lašče, pri tem pa klical reševalce, da mu pridejo naproti. Odrezano roko so pustili na kraju dogodka. Ponjo so šli kasneje policisti, ki so bili o nesreči obveščeni, in jo odpeljali v ljubljanski klinični center. Tam so zdravniki v zelo zahtevni, kar enajsturni operaciji Adlešičevi roko prišli. Ker je prišlo do zapletov, so poškodovanko naslednji dan znova več ur operirali. Ko pa se je Adlešičeva čez nekaj dni vrnila v bolnišnico s hudimi ozeblinami na poškodovani roki - tožilstvo je zatrjevalo, da jo je tiščala v zamrzovalnik, da bi ji odmrla in bi zato prejela odškodnino -, so zdravniki roko znova operirali.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta