Sojenje za trojni umor: Tožilstvo za 25-letnika terja dosmrtni zapor

Damijana Žišt
20.04.2021 17:25
Tožilka Maša Podlipnik je bila ob zaključku sojenja domnevnemu trojnemu morilcu Petru Gaspetiju, ki se na sodišču ne zagovarja, prepričana, da je le kazen dosmrtnega zapora prava kazen.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peter Gaspeti tudi ob zaključku sojenja ni imel kaj povedati. Foto: Robert BALEN
Robert BALEN

Pred sodnim senatom ljubljanskega okrožnega sodišča se je zaključil dokazni postopek zoper 25-letnega Petra Gaspetija iz Škocjana pri Domžalah, obtoženega trojnega umora, in sicer babice, dedka in njunega sina, svojega strica. Tožilka Maša Podlipnik je v zaključni besedi za obtoženega predlagala izrek najvišje zaporne kazni, torej dosmrtni zapor, "kar je edina primerna kazen za dejanja, ki se očitajo obtoženemu, saj jih je storil na izredno krut način, dejanja pa ni nikoli obžaloval". Tožilka je še dejala, "da v tem primeru ne bi bilo pravično, da bi obtoženemu za tri vzeta življenja sodišče za vsako izreklo tridesetletno zaporno kazen, nato pa enotno kazen trideset let, kar bi bilo v tem primeru po zakonu edino možno".

Peter Gaspeti se na sojenju ni zagovarjal, o tem, kar naj bi bil storil, je nekaj povedal le psihiatrom, kljub temu pa motiv tega nerazumljivega dejanja ostaja neznan, je še povedala tožilka. Po mnenju sodnega izvedenca psihiatrične stroke Dragana Terziča se je obtoženi zavedal svojih dejanj, ko je jemal življenje svojim sorodnikom, torej je bil povsem prišteven. Prav nasprotno, da torej ni kriv, je v zaključni besedi zatrjeval obtoženčev odvetnik Anže Mlinarič, "saj ni nobenih dokazov, da je obtoženi storil kazniva dejanja, zato predlagam, da ga sodišče oprosti". Zgolj iz previdnosti pa je sodišču predlagal, da če bo obtoženi spoznan za krivega, "mu ne izrečete dosmrtnega zapora". Obtoženi ob koncu sojenja ni želel nič reči, predlog tožilke je poslušal povsem miren. Sodba bo izrečena danes. V Sloveniji do zdaj še nikomur ni bil izrečen dosmrtni zapor, izrek te kazni pa je tožilstvo zdaj predlagalo drugič.

Sorodnikom prerezal vratove

Obtožnica Gaspetija bremeni, da je 13. junija lani dopoldan na domačiji starih staršev z večjim mesarskim nožem na grozovit in zahrbten način umoril 74-letnega dedka Cirila Gaspetija, 81-letno babico Martino Gaspeti ter njunega invalidnega sina in svojega strica, 51-letnega Zvonka Gaspetija, ki je ravno usodnega dne dopolnil 51 let. Pri stricu in dedku so smrtne poškodbe našli tako na vratu kot na prsnem košu, pri babici le na vratu, še nekaj ureznin pa je imela na stegnu. Pri vseh treh so bile poškodbe tako hude, da jim niti hitra zdravniška pomoč ne bi pomagala. Njihovo umiranje, dokler niso povsem izkrvaveli, je bilo počasno, je razložil sodni izvedenec Tomaž Zupanc. Od zadnjega vboda do smrti je po njegovi oceni minilo okoli pet minut. Iz obrambnih poškodb pa je bilo razvidno, da sta se dedek in babica skušala braniti.

Izvedenec Dragan Terzič je za obtoženega ugotovil, da ima neopredeljeno osebnostno motnjo z opredeljenimi značilnostmi shizoidne in narcistične osebnostne motnje. Ob primeru uživanja nedovoljenih substanc lahko ta motnja privede do slabše obvladljivega vedenja. Vendar v času kaznivega dejanja obtoženi ni zaužil prepovedanih substanc, je povedal izvedenec. Nato je razložil, da je za obe njegovi motnji, še posebej za shizoidno, značilno pomanjkanje empatije oziroma čustvenega odziva glede tega, kaj doživljajo drugi ljudje. Njegovi domači so opazili, da se je že zelo zgodaj distanciral od drugih oseb v okolju, nekako od srednje šole naprej pa je bil bolj sam zase, bil je izoliran, saj ni imel prijateljev in partnerke.

Grozil še s pobojem svojih domačih

"Obtoženi je na grozovit in zahrbten način odvzel življenje svojim sorodnikom, ki so ga imeli radi in so mu zaupali. Po dejanju je tudi klical na številko policije 113 in povedal, da se je zgodil umor in da je vse ubil. V drugem klicu pa je policistu dejal, da če policisti kmalu ne pridejo na kraj dogodka, bo ubil še svoje domače. Ko so prišli policisti na kraj dogodka, jim je vrata odprl obtoženi, v rokah je držal krvav večji mesarski nož, ki ga je imel doma njegov oče, ki je mesar. Na poziv policistov je nož odvrgel in se predal, nato ni več govoril, le tresel se je. Zato je bil po dogodku odpeljan na psihiatrični pregled, psihiater pa je predlagal, da se ga namesti na forenzični oddelek mariborske psihiatrične bolnišnice, kjer je ostal nekaj dni. Kasneje je izvedenec Terzič ugotovil, da ima neopredeljeno osebnostno motnjo, vendar ta ni vplivala nanj, da se ne bi zavedal kaznivih dejanj, ki jih je storil," je v zaključni besedi še poudarila tožilka. Pri obtoženem ni našla olajševalnih okoliščin, meni pa tudi, da velja za nepredvidljivega in nevarnega. "Obtoženi nikoli v življenju ni bil nasilen, očitno pa je imel probleme, ki drugim niso bili znani, zato jih je kopičil v sebi. Potem pa je usodnega dneva izbruhnil in vzel življenje svojim sorodnikom, s katerimi se je sicer dobro razumel in jim je pomagal. Res pa je, da sta ga stara starša tako razvadila, da sta mu za vse, kar je storil zanju, plačala," je še povedala tožilka.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta