Sojenje za umor in poskus umora: Fotografij s kraja zločina ni hotel pogledati

Gordana Possnig Gordana Possnig
15.12.2021 20:01

Na celjskem sodišču se z zaslišanji prič nadaljuje sojenje Gregorju Ducmanu, ki ga obtožnica bremeni umora matere in poskusa umora očeta marca letos

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Gregor Ducman se še ni zagovarjal za svoje grozljivo početje,
to naj bi storil v nadaljevanju sojenja.
Foto: Gordana POSSNIG

Gordana Possnig

Na celjskem sodišču se nadaljuje sojenje Gregorju Ducmanu, ki ga obtožnica bremeni, da je sredi marca letos v zgodnjih jutranjih urah v hiši svojih staršev umoril svojo mater in skušal umoriti očeta. Ducman, dolgoletni odvisnik od različnih vrst drog, zaradi česar se je večkrat zdravil v komunah, se na prvi obravnavi ni hotel zagovarjati, to naj bi storil v nadaljevanju sojenja. Obtožnica ga bremeni, da je mamo zabodel do smrti s kuhinjskim nožem, napadel jo je, ko je spala na kavču v dnevni sobi. Mož in Gregorjev oče ji je sicer pritekel na pomoč, ko je zaslišal krike iz dnevne sobe, a se je sin nato lotil še njega in ga večkrat porezal z nožem. in večkrat z nožem porezal še sin. Očetu ga je k sreči nato uspelo obvladati, prav tako mu je odvzel kuhinjski nož. Z njim se je kar v spodnji majici in bos zatekel po pomoč k prvim sosedom in ti so poklicali policiste in reševalce. 37-letnika so policisti aretirali v gozdu tik ob stanovanjski hiši, aretaciji se ni upiral. Grozi mu najmanj 15 let zapora.

Mati ni dvignila rok od sina

Prvi dan sta na glavni obravnavi pričala oče in sestra obdolženca. Izpovedovala sta predvsem, kaj vse je počela Gregorjeva mama, ki se je vse življenje na različne načine trudila sina spraviti nazaj na pravo pot, on pa ji je na koncu vzel življenje. Tokratna obravnava je minila v znamenju zaslišanja prič, tudi sorodnikov pokojne. Njena sestra in teta obdolženca je povedala, da sta si bili s pokojno zelo blizu. "Večkrat sem ji rekla, naj da roke proč od njega, pa mi je odvrnila, da je pač njegova mama in da bi sinu zato rada pomagala. Ob tem pa bi Gregorjev oče in sestrin mož že zdavnaj dvignil roke od njega," je pojasnila priča. Nič pa ni vedela o obdolženčevi izjavi v preiskavi, da naj bi ga bili v mladosti starši pretepali. Tudi ona je potrdila, da je bil Gregor že dolga leta odvisen od različnih vrst drog.

Za njo so kot pričo zaslišali njenega moža. Ta je povedal, da so imeli redne stike, dobivali so se ob rojstnih dnevih. Sam obdolženega ni videl leto in pol pred dogodkom. "Mama je bila do Gregorja vseskozi preveč zaščitniška, to je nato plačala z življenjem," je povedala priča.

Nato so kot pričo zaslišali žensko, ki je bila dolga leta prijateljica umorjene. Povedala je, da pred dogodkom obdolženi ni bil nikoli fizično nasilen do matere, občasno je bil sicer verbalno nasilen. "Moja prijateljica je vseskozi iskala vse možne načine, kako bi mu pomagala. Šlo je za nekakšno nepretrgano vez med njo in sinom. Ob tem mi je zaupala, da se boji za svojo varnost," je povedala prijateljica umorjene in ob tem dodala, da je bil Gregor že kot otrok drugačen, bil je tudi zelo občutljiv.

Jutri bodo pričali izvedenci

V nadaljevanju sojenja bi morali zaslišati še dva brezdomca, ki sta zadnje leto pred tragedijo živela skupaj z obdolžencem. Na sodišče je prišel le eden od njiju. Kot priča je povedal, da je Gregor Ducman pri njem živel od februarja do decembra lani, da je bil agresiven predvsem, ko je bil pijan. "Spremenil se je lani decembra, kot je začel jemati novo drogo - kristal. Postal je bolj agresiven. Ko je bil pijan, mi je pripovedoval, da so ga doma v otroštvu zlorabljali. Tega ne verjamem. Spoznal sem njegovo mamo, ki je bila dušica. Sam je pijan razlagal, da so demoni v njej in da jih bo on odstranil. Njegovih groženj nisem jemal resno. Gregor je imel težave predvsem ponoči. Govoril je, da ima nočne more in da ne more spati," je povedala priča, Gregorja Ducmana pa ni videl od 21. decembra lani, ko se je ta od njega odselil. Drugega brezdomca, s katerim je obdolženec v Celju živel zadnje tri mesece pred zločinom, na sodišče ni bilo. Že zaslišanemu brezdomcu naj bi bil dejal, da ga tja tudi ne bo več. Zato je sodnica že napovedala, da bo, če bo potrebno, za pričo odredila prisilno privedbo.

Veliki senat je ob tem začel tudi brati listinske dokaze iz spisa. Sodnica je tako prisotnim med drugim pokazala album fotografij in skice s prizorišča družinske tragedije, obdolženec pa si jih ni hotel ogledati.

Sojenje se nadaljuje jutri, ko bo dan minil v znamenju zaslišanja izvedencev. V sodni preiskavi sta bili o obdolžencu izdelani dve mnenji. Pod eno se je podpisala psihiatrična izvedenka Bojana Avguštin Ahčin, pod drugo pa komisija za izvedenska mnenja Medicinske fakultete v Ljubljani. A problem je v tem, da sta si mnenji diametralno nasprotni. Medtem ko Avguštin Ahčinova ocenjuje, da je Ducman dejanje storil neprišteven, komisija meni, da je bil v času zločina prišteven oziroma je bila njegova sposobnost razumeti pomen dejanja in se obvladovati nekoliko zmanjšana, vendar ne bistveno. V imenu komisije bo mnenje predstavil izvedenec dr. Peter Pregelj. Ob tem bodo zaslišali še psihologinjo dr. Sanjo Šešok, ki je o obdolžencu prav tako izdelala mnenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta