Sojenje za umor: Vsi so ju imeli za resnično zgleden par

Nobena od zaslišanih prič, predlagala jih je obramba, ni opazila, da bi bilo med obtoženim Martinom Zavirškom in njegovo ženo Natašo kaj narobe
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zločin se je zgodil na dvorišču pred domačo hišo obtoženega in žrtve. Foto: Primož KNEZ/DNEVNIK
Primož Knez/Dnevnik

"Zdela sta se mi srečna zakonca. Imela sem občutek, da se imata rada in da se spoštujeta. Občudovala sem ju," je na ljubljanskem okrožnem sodišču pričala sestrična 47-letnega Martina Zavirška, obtoženega, da je 12. avgusta lani na dvorišču pred domačo hišo v Mali Račni ženo Natašo polil z bencinom in žagal. Dva tedna pozneje je 44-letnica zaradi poškodb umrla. Umoril naj bi jo iz brezobzirnega maščevanja, ker ga je nameravala zapustiti zaradi drugega moškega, trdi tožilstvo. Toda nobena od zaslišanih prič, prijateljev in sorodnikov, ki jih je predlagala obramba, nesoglasij med zakoncema ni zaznala. Prav nasprotno.

"Vedno sem čutila Natašino pripadnost Martinu, nobenih problemov nisem zaznala. Nikoli nisem imela občutka, da je posesiven ali ljubosumen. Vedno je bil zadovoljen, vesel, nasmejan, prav tako Nataša. Večkrat sem ji rekla, blagor tebi, da imaš moža, ki ti vse naredi," je še povedala sestrična. Je pa na vprašanje tožilke Špele Brezigar, ali se je z njima kdaj pogovarjala o intimnejših stvareh, odgovorila nikalno. Enako je bilo pri ostalih pričah.

"Tudi izkušen gasilec se lahko prestraši"

Tudi sestričnin mož je Zavirškova imel za dober in urejen par. "Martin je izjemno priden, požrtvovalen, zavzet za družino. Vse bi naredil za ženo in otroka," je dejal. Kot je povedal, se dolgo ni mogel soočiti s tem, da se je ravno pri njiju zgodila takšna tragedija. Tudi obtoženčev svak ni zaznal, da bi šlo za družino s težavami. "Martin je bil deloven, gospodaren človek, skrb na družino je bila na pomembnem mestu. Nataša pa je bila zelo učinkovita ženska, odločna, zadovoljna s tem, kar je v življenju dosegla. Delovala sta zelo povezano, on je bil nanjo ponosen, nisem opazil, da bi bil ljubosumen. Vse to je udarilo kot strela z jasnega," je pričal.

Tudi družinska prijateljica je o zakoncih znala povedati le pohvale. "Videti sta bila kot prijazen zaljubljen par. Izkazovala sta si pozornost - videti sta bila, kot da bi se ravno poročila. Še možu sem večkrat rekla, poglej, kako sta zaljubljena, midva pa taka stara zakonca," je razložila sodnemu senatu pod vodstvom Davida Špernjaka.

Vsi, razen svaka, so se z obtoženim družili predvsem v lokalnem gasilskem društvu. Sestričnin mož je pohvalil Zavirškovo aktivnost v PGD Račna, češ da je naredil celo tečaj za gasilskega sodnika. Ravno to, da je bil dolgoletni član gasilskega društva, mu ne gre v prid, ko pa je obtožen, da je ženo zažgal in ji, ko jo je zajel ogenj, ni pomagal, pač pa se je pognal v beg. Iz današnjih pričevanj je bilo sicer razbrati, da gre za gasilsko društvo, ki se le malokrat sreča s požari oziroma ima zelo malo intervencij. Zagovornik Mitja Pavčič pa je opozoril tudi na odgovor izvedenca psihiatra na vprašanje, kako to, da je zbežal, ne da bi nudil pomoč. Sploh, ker se zagovarja, da je šlo za nesrečo. Po izvedenčevem mnenju se je zelo verjetno zelo prestrašil nenadnega izbruha ognja. "Po drugi strani pa bi kot varnostni inženir in gasilec moral vedeti, kako se posamezne snovi vžgejo in kako ob tem ravnati. A tudi izkušen gasilec se lahko prestraši in mu ob izbruhu ognja znanje nič ne pomaga," je zapisal izvedenec.

Prijetju se ni upiral

Na prostor za priče sta stopila tudi policista Karel Žurga in Miha Jamnik s Policijske postaje Grosuplje. Poklicali so ju na kraj tragedije, ko so posumili, da ni šlo za nesrečo, ampak za naklepno dejanje. Jamnik si je poleg opečene nesrečnice, ki je ležala na tleh in so ji pomagali reševalci, zapomnil žensko torbico in sandale, ki so ležali v bližini. "Bilo je videti, kot da je gospa pred nekom bežala," je dejal. Službeni pes je kakih 300 metrov stran od hiše izsledil natikače. Obrnjena sta bila vsak v svojo smer, kakšna dva metra in pol narazen, eden je močno smrdel po vnetljivi tekočini.

Policista sta sodelovala tudi pri iskanju Zavirška. "Jaz sem ga tudi prijel, ko smo dobili podatek, da se skriva pri mami v sosednji hiši. Gospod je deloval čisto normalno, sedel je za mizo in se ni upiral. Odpeljali smo ga na urgenco zaradi močnih opeklin in hudih prask zaradi trnja. Rekel je, da se je skrival v jamah," je povedal Žurga. Sojenje se bo nadaljevalo sredi maja z zaslišanjem izvedencev.            

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta