Spolne zlorabe: Policija ovadila trenerja jahanja

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Trener je dekleti zlorabljal, ko sta bili še v zgodnjih najstniških letih, otroških.
Luka Cjuha/dnevnik

Skoraj štiri mesece trajajoča, zahtevna in zelo obsežna kriminalistična preiskava spolnih zlorab v enem od ljubljanskih konjeniških klubov je končana. Policija je ovadbo zoper trenerja že poslala na tožilstvo, ki je zdaj na potezi, da pripravi obtožnico in spelje dokazni postopek na sodišču. Dokazov, tako naši viri na policiji, je več kot dovolj. Primer temelji na pričevanju žrtev in številnih prič, kriminalisti so namreč opravili več kot sto razgovorov. Po naših podatkih sta oškodovanki dekleti, ki sta bili tudi sogovornici, ko so primer, ki je močno odmeval v konjeniškem svetu pa tudi v celotni družbi, razkrili lani jeseni v Dnevniku.

"Pretekli teden je bila na okrožno državno tožilstvo v Ljubljani zoper znanega storilca podana kazenska ovadba zaradi suma storitve več kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let, na škodo dveh oškodovank. Več podatkov oziroma odgovorov na vprašanja zaradi preprečitve ponovne viktimizacije žrtev ne moremo posredovati," je pojasnila tiskovna predstavnica Policijske uprave Ljubljana Aleksandra Golec. Takole pravi kazenski zakonik: učitelj, vzgojitelj, skrbnik, posvojitelj, roditelj, duhovnik, zdravnik ali druga oseba, ki z zlorabo svojega položaja spolno občuje ali stori kakšno drugo spolno dejanje z osebo, ki še ni stara petnajst let in mu je zaupana v učenje, vzgojo, zdravljenje, varstvo ali oskrbo, se kaznuje z zaporom od treh do desetih let.

 

Oškodovanki zadovoljni s preiskavo

Pogovarjali smo se tudi z obema oškodovankama, za katerima je del izredno naporne poti. "Za mano je težji del," je prepričana Zala (ime je zaradi zaščite deklet izmišljeno). Nekaj več kot dva meseca za tem, ko je z javnostjo delila svojo zgodbo, se počuti veliko bolje. "Takrat sem šele začela čisto zares dojemati, kaj se mi je zgodilo. Niti četrtine vam nisem povedala, saj določenih stvari nisem mogla niti izustiti," pojasni. Delo policije opisuje v presežnikih. "Govorila sem s kriminalistom in kriminalistko, ob katerih sem se med podajanjem izjave počutila varno, zaščiteno. Dala sta mi občutek, da na tej poti nisem in ne bom prepuščena sama sebi," še pojasni. Kasneje sta večkrat preverila, ali se dobro počuti, dobila je občutek, da jima je mar, da jo poslušata, razumeta in slišita. "Vsi so bili korektni, strokovni in prijazni," dodaja. Strah izpred let, da ji nihče ne bi verjel, je bil odveč. Kakor tudi strah, da bi jih domnevni napadalec uspel zmanipulirati in jim "prodati" svojo različico zgodbe. V najhujših trenutkih je imela tudi neizmerno podporo partnerja in prijateljev. "Upam, da jo imajo tudi drugi s tako izkušnjo," še pravi.

Tudi druga oškodovanka, poimenovali smo jo Maja, je zadovoljna, da je končno spregovorila o zlorabi. "Danes sem veliko bolj pomirjena kot oktobra, ko sem začela o tem govoriti. Lažje je, ker sem storila prvi korak. Vem, da bo vse v redu, da ni nobene nevarnosti zame. Odleglo mi je, da sem spregovorila," pa dodaja Maja. Policijska preiskava se ji je zdela ekspresna, pričakovanj za nadaljnji postopek pa nima. "Sem pa veliko manj pesimistična, kot sem bila še pred začetkom vsega tega," zaključi.

Trener obmolknil

Po naših podatkih je policija zaslišala ovadenega trenerja jahanja, a ta pred preiskovalci ni bil prav nič zgovoren. Drugače je bilo, ko smo ga za komentar hudih obtožb njegovih nekdanjih varovank, ki so se zaupale novinarjem, na njegovem družinskem ranču obiskali tudi mi. V več kot polurnem pogovoru je večkrat poudaril, da nikoli ni imel spolnega odnosa z osebo, mlajšo od 15 let, da jih je morda res kdaj povabil domov na večerjo, jim spekel tudi kakšne palačinke, a da ni bilo nikoli, res nikoli nič spornega. Zdaj ovadbe policije na tožilstvo ne želi več komentirati.

Zgodbe oškodovank so grozljive. Kot prva se je novinarjem zaupala Maja. Dogajalo se je pred nekaj več kot desetimi leti. Ko je bila stara 11let, jo je prvič spolno zlorabil. Z roko ga je morala zadovoljiti. Ko je bila stara 13, jo je posilil. "Jokala sem, kričala nanj, držal me je za usta, da me ne bi slišali njegovi starši, če bi slučajno bili doma. Ugasnil je luči, spustil rolete. 'Zdaj si dovolj stara, da lahko poskusiva še kaj drugega.' Na polno je silil vame, a nikakor ni šlo. Potem me je obrnil. In takrat mu je uspelo," je pripovedovalo danes odraslo dekle. "Ko sem tistega večera hotela oditi, mi je skril oblačila. Nisem hotela storiti tega, kar je zahteval od mene, a na koncu vendarle sem. Rekel mi je, da to dela samo zato, da bom znala za naprej, da me ne bo bolelo, ko bom imela nekoč fanta. In da bova še poskušala."

Maja je oktobra, ko je povedala svojo zgodbo, zatrdila, da trenerja ne bo prijavila policiji. Da je želela le opozoriti na dogajanje v konjeništvu, da se kaj takega ne bi zgodilo še drugim deklicam. In da ne želi skozi pekel sodnega postopka. Kasneje se je opogumila in trenerja tudi uradno prijavila policiji.

Druga oškodovanka je Zala. Ta se je na novinarje obrnila kmalu po objavi prvega članka. Šele takrat je spoznala, da ni sama in – da je bila zlorabljena. Spretno zmanipulirana. "Branje članka sem morala večkrat prekiniti. Slabo mi je bilo. Nisem mogla in hotela verjeti, da je to on. A sem vedela, da je," je tiho pripovedovala. Do takrat je bila namreč prepričana, da je trener to počel le z njo. Zala je, še preden je prišla v naše uredništvo, vse o številnih spolnih zlorabah, ki so trajale vrsto let (!), povedala tudi kriminalistom. Zala je danes stara 27 let. Trener jo je v oralni spolni odnos prisilil, ko je bila stara 12 let, nato sta imela spolne odnose skoraj vsak dan. Zala je povedala vse tudi o tem, kako jo je "na silo". Besede posilstvo tudi ona ni želela izreči, a je bilo več kot očitno, da je šlo za to. On je bil takrat star 18 let in imel je "resno" punco. Danes ga čaka sodni postopek zaradi več kaznivih dejanj spolnega napada na osebo, mlajšo od 15 let.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta