Strokovnjak o smrti v Bolski: Le pet strokovnjakov v Sloveniji ve, kdaj in kje bo voda narasla in upadla ob obilnejših padavinah

Gordana Possnig Gordana Possnig
08.06.2020 15:40

Na celjskem sodišču se je nadaljevanje sojenje domnevno odgovornim za smrt dveh mladih, ki sta sredi septembra 2014 s kombiniranim vozilom AMZS zapeljala v narasli potok Bolska in utonila.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kombi AMZS z Mihom Balohom in Laro S. je odnesla narasla Bolska 
Ales Reberšek

Na celjskem sodišču se je z zaslišanjem Roka Fazarinca, strokovnjaka s področja poplavne varnosti, nadaljevalo sojenje domnevno odgovornim za tragedijo na Vranskem 13. septembra 2014. Narasel potok Bolska tistega jutra ni odnesel le dela ceste in začasnega mostu, ampak tudi dve mladi življenji. Utopila sta se namreč 30-letnik Miha Baloh, ki je vozil tovorno vozilo AMZS in njegova 17-letna sopotnica Lara S.
Fazarinc, ki je strokovno mnenje izdelal na pobudo obrambe obdolženih, je sodišču podal svoje mnenje o okoliščinah in razmerah pri prečkanju mostu čez potok Bolsko s področja hidrotehnike. Pričakovati je bilo, da se bo proces zoper domnevno odgovorne za nesrečo danes zaključil, a je višja državna tožilka Simona Kuzman Razgoršek po nastopu strokovnjaka s področja poplavne varnosti modificirala obtožnico. Sprva je v obtožnici pisalo, da je dvojica z vozilom AMZS v narasel potok zapeljala prek podrtega mostu, sedaj pa v spremenjeni obtožnici piše, da je dvojica prek nezavarovane ceste zapeljala do mostu, kjer je nesrečneža odnesla narasla voda potoka, ki je bila posledica nočnih obilnih padavin. Da je v narasli potok padlo vozilo, so domačini tega dne opazili šele okoli 11. ure, kakšnih pet ur po nesreči, ko so kombi zagledali približno dva kilometra nižje od podrtega mostu. Truplo mladega dekleta so našli zagozdeno med vejevje še isto popoldne, Balohovo truplo dan kasneje.
Obramba je zaradi modifikacije obtožnice zaprosila sodišče za rok za proučitev sprememb in morebitne dodatne dokazne predloge. Tožilstvo odgovornost za nesrečo pripisuje Marku Krajncu, nekdanjemu drektorju Energetike Projekt, ki je imelo koncesijo za vzdrževanje cest na Vranskem, in vzdrževalcu Štefanu Kuserbanji. Obtožena sta kaznivega dejanja povzročitev splošne nevarnosti s smrtnim izidom, poleg njiju pa je obtožena tudi pravna oseba Energetika Projekt, ki jo na sodišču zastopa Janko Drča. Vsi vpleteni krivdo odločno zanikajo.

Tožilka odgovornost za tragedijo pripisuje Štefanu Kuserbanji (levo) in Marku Kranjcu ter podjetju Energetika Projekt, ki ga na sodišču zastopa Janko Drča (desno).
Gordana Possnig
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta