Tihotapci cigaret: Zahtevajo izločitev odredb sodišča

Gordana Possnig
21.04.2021 21:28
Na celjskem sodišču končali predobravnavne naroke zoper štiri člane mednarodne kriminalne združbe, ki je tihotapila cigarete
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
V hišni preiskavi so zasegli ponarejen pralni prašek. Foto: PU CELJE
Pu Celje

Na celjskem sodišču je sodnik Marko Brišnik zaključil predobravnavne naroke zoper štiri člane mednarodne kriminalne združbe, ki se je ukvarjala z organizirano preprodajo cigaret. Preiskavo je usmerjalo specializirano državno tožilstvo in v obtožnico vključilo štiri moške, doma z območja celjske policijske uprave. Vsi so stari znanci policije, v starosti od 25 do 51 let. Slavko Djaković je v priporu, Rok Djaković in Milan Rkman se branita s prostosti, Tomaž Potočnik je pred kratkim zaradi pravnomočne sodbe v drugi zadevi znova pristal v zaporu. Slavko Djaković je ob tihotapstvu obtožen še preslepitve kupcev in neupravičene uporabe tuje oznake ali modela. Pri hišni preiskavi so mu policisti namreč zasegli še dobrih pet ton pralnih sredstev. Obdolženec je po mnenju tožilstva pralni prašek zapakiral v ponarejeno embalažo znanih blagovnih znamk in ga v nadaljevanju prodajal kot originalno blago.

Prvi trije obdolženci krivde na predobravnavnem naroku niso priznali, Tomaž Potočnik se o obtožnici ni hotel izreči. Vsi pa zahtevajo, da se iz kazenskega spisa izločijo dokazi, povezani z odredbami o začetku preiskave proti njim. Menijo, da so bile odredbe sodišča, ki so bile povod za začetek kazenskih postopkov proti njim, preslabo vsebinsko obrazložene. Sodnik mora sedaj odločiti o predlogih za izločitev dokazov, zato še ni znano, kdaj se bo sojenje pričelo oziroma ali se bo sploh.

​Aretirali so jih lanskega oktobra

Spomnimo, da so celjski kriminalisti sredi oktobra lani v sodelovanju z Generalno policijsko upravo in ob usmeritvah specializiranega državnega tožilstva zaključili obsežno kriminalistično preiskavo mednarodne organizirane kriminalne združbe, osumljene kaznivih dejanj tihotapstva. Ob aretacijah so kriminalisti opravili hišne preiskave. Enainpetdesetletnemu Slavku Djakoviću so v hišni preiskavi ob najdenem in zaseženem pralnem prašku zaradi nesorazmerja med obsegom premoženja in dohodki zasegli in zavarovali premoženje v vrednosti okoli sto tisočakov. Za to premoženje namreč obstaja sum, da je nezakonitega izvora. Zasegli so mu vozili Mercedes-Benz GLA 250 4 Matic in BMW 540 D X Drive.

​Povezava z neznanimi storilci iz Litve

Kriminalistična preiskava, ki je potekala od septembra 2019, je pokazala, da je kriminalna združba v sodelovanju z za zdaj neznanimi sostorilci iz Litve organizirala tihotapstvo cigaret beloruske tobačne znamke iz Ruske federacije na carinsko območje Evropske unije. Tobačne izdelke so večinoma s tovornimi ladjami pripeljali do pristanišč v Belgiji in na Nizozemskem, tam so tovor naložili na vozila slovenskih prevoznikov in ga nato pripeljali v Slovenijo.

Četverica obdolžencev je ob tem v Sloveniji ustanovila štiri ilegalna podjetja in organizirala prekladanje tovora. Z izpolnjevanjem nove tovorne dokumentacije pa so tudi prikrili dejanski izvor blaga. Cigarete so nato, skrite med drug tovor, odpeljali na cilj - v Veliko Britanijo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta