Tožba proti Sloveniji: Indonezijski pripor ga je popolnoma spremenil

Damijana Žišt Damijana Žišt
28.02.2023 06:00
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Dejan Skrt z ženo Meggy Megawaty pred stavbo ljubljanskega okrožnega sodišča, kjer obravnavajo njegovo tožbo proti Republiki Sloveniji.
Damijana ŽIŠT

Na ljubljanskem okrožnem sodišču pred sodnico Jadranko Juhant poteka pravda med 57-letnim Kanalcem Dejanom Skrtom in Republiko Slovenijo, od katere Skrt terja 100 tisoč evrov odškodnine. Za tožbo se je odločil zaradi po njegovem mnenju neupravičenega pripora na indonezijskih tleh, kazenskega postopka na mariborskem okrožnem sodišču, posega v osebnostne pravice in povzročenih duševnih bolečin. Na sodišču je novembra lani pričal Skrt, pred dnevi pa še njegova druga žena, Indonezijka Meggy Megawaty. Drugih prič, ki jih je Skrt preko svojega odvetnika Vida Cepica predlagal v postopku, sodnica ne bo zaslišala. Ocenila je, da njihovo zaslišanje ni potrebno, in sklenila obravnavo. Zdaj bo z vmesno sodbo sodišče najprej odločilo, ali sploh obstaja temelj za odškodnino v Skrtovem primeru.

Po aretaciji v Džakarti so ga v Mariboru oprostili

Slovenija je imela njegove kontakte

Skrt je na sodišču opisoval, da je leta 2013 njegovo podjetje zaradi plačilne nediscipline njegovih strank padlo v veliko finančno krizo, kar se je poznalo tudi v njegovem zasebnem življenju. Odločil se je, da gre za nekaj časa na Novo Zelandijo, kjer je živela njegova mati. Po dveh letih pa mu tam niso več želeli podaljšati vizuma, zato se je z zdaj že nekdanjo ženo, ki je Indonezijka, odločil, da se preselita v Džakarto. Tedaj sploh ni vedel, da je za njim Slovenija razpisala mednarodno tiralico, ker se ni odzival na vabila mariborskega okrožnega sodišča, kjer so mu sodili zaradi goljufije za znesek 6480 evrov.

Ko je bil aretiran na letališču v Džakarti, je bil tam najprej štiri dni v policijskem pridržanju, potem so ga odpeljali v pripor. Ko je bil po 20 dnevih bivanja v izredno slabih razmerah izpuščen iz pripora, saj Slovenija Indoneziji ni pravočasno poslala vse potrebne dokumentacije za njegovo izročitev, je začel urejati, da bi se čim prej vrnil v Slovenijo in dokazal svojo nedolžnost. Ko je sam prišel v Slovenijo, je bil novembra 2019 na mariborskem okrožnem sodišču oproščen poslovne goljufije, sodba je kasneje postala pravnomočna.

V pravdi na ljubljanskem sodišču je poudaril, da ni res, da Slovenija ni imela njegovega naslova v Indoneziji, kamor bi mu lahko pošiljali vabila za sojenje v Mariboru. Preden se je tam poročil, je namreč našemu veleposlaništvu v Canberri sporočil svoj indonezijski naslov, ko jih je prosil, naj mu pošljejo potrdilo o njegovem samskem statusu v Sloveniji, saj se brez tega ni mogel poročiti.

V dopisu, ki ga je novembra 2015 poslal po elektronski pošti, je navedel svojo mobilno številko in naslov v Džakarti. Konzulka Jana Grilc mu je kasneje na elektronski naslov poslala sporočilo, da ni zadržkov za njegovo poroko.

Tožnik piše knjigo

Na sodišče je iz Indonezije prišla pričat tudi Skrtova žena, Indonezijka Meggy Megawaty, ki je sicer že njegova druga žena in ne tista, ki je šla z njim skozi kalvarijo aretacije in pripora v Džakarti. Na sodišču je pripovedovala, kako je bil od leta 2020, ko sta z Dejanom začela živeti skupaj, v primerjavi z letom 2016, ko ga je prvič srečala, povsem drug človek. Če je bil prej še "veder, vesel in očarljiv", je bil po tem povsem prestrašen, občasno je jemal tudi zdravila. "Včasih je sredi noči začel kričati, jokal je in se potil," je dejala priča. "Zelo se je trudil zaposliti in bil večkrat tik pred podpisom pogodbe, a je takoj, ko so ga delodajalci začeli preverjati, vse skupaj padlo v vodo. Bili so to težki časi za oba. Vedno, ko so ga zavrnili, se je tako hudo razburil, da je začel z glavo butati ob zid, lomil je krožnike," je pričala žena in dodala, da je Skrt zaradi vsega, kar se je dogajalo, še danes zelo prizadet, zamoti pa se, ko piše knjigo o tem.

 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta