Tožilstvo nad Delovo novinarko: "Lahko bi rekla, da me je strah"

13.10.2021 19:52
Na ljubljanskem sodišču sodijo Delovi novinarki Mileni Zupanič zaradi očitkov o žaljivi obdolžitvi ljubljanske tožilke Tanje Ahčan
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milena Zupanič, dolgoletna Delova novinarka, je zdaj soočena z očitki o kaznivem dejanju. Foto: Osebni Arhiv
Osebni Arhiv

Da novinarja toži tožilstvo, pomeni velik pritisk na novinarsko delo. V svojih člankih sem samo navajala dejstva, zato zanikam vse navedbe v obtožnici. Lahko bi rekla, da me je strah, saj je v obtožbah proti meni na eni strani tožilka in v njenem imenu tožilec, ki sta del državnega pravosodnega aparata in imata veliko moč, na drugi pa sem jaz kot novinarka, ki poskuša v imenu javnosti nadzirati delovanje tega istega aparata," je na današnjem sojenju povedala obtožena, dolgoletna novinarka Dela Milena Zupanič. Primer, da novinarko zaradi njenih člankov neposredno obtožuje tožilstvo, naj bi bil prvi tovrstni v Sloveniji, meni njen zagovornik, odvetnik Emil Zakonjšek, ki v Sloveniji velja za strokovnjaka v tako imenovanih medijskih tožbah proti novinarjem in odgovornim v medijskih hišah.

Pregon prevzelo mariborsko tožilstvo

Milena Zupanič se je znašla na zatožni klopi, ker jo je zaradi štirih člankov in kolumne, objavljenih v Delu, kazensko ovadila ljubljanska okrožna državna tožilka Tanja Ahčan, kasneje pa je kazenski pregon zoper novinarko v imenu tožilke Ahčanove prevzelo mariborsko tožilstvo. V teh člankih je novinarka problematizirala tožilkino zavrženje ovadbe v takrat odmevni zadevi Zavarovanje rak. Tožilec Tilen Ivič je zoper novinarko, ki je leta 2009 dobila novinarsko nagrado za izstopajoče dosežke na področju novinarstva, še posebej zaradi pisanja o zdravstvenem sistemu, na ljubljansko okrožno sodišče 14. januarja 2019 vložil obtožnico, v njej novinarki očita, da je s svojimi članki, v katerih je pisala o delu tožilke Ahčanove, storila kazniva dejanja žaljive obdolžitve.

"Novinarsko delo opravljam že več kot 33 let, na Delu sem zaposlena zadnjih dvajset let in sem v tem času napisala 4590 člankov, večinoma o zdravstvu, katerega temelj so zdravstvena zavarovanja prek ZZZS in drugih zavarovalnic, med njimi je tudi Vzajemna, o kateri sem pisala v spornih člankih leta 2014 in 2016. Zgodba sega v leto 2014, ko je bila v javnosti zelo odmevna afera Zavarovanje rak. Agenti Vzajemne in družbe Finmart Direkt so tedaj zavarovancem ZZZS, ki jih je bilo okoli dva milijona, in zavarovancem Vzajemne, ki jih je bilo več kot 850 tisoč, lažno prikazovali, da so se zdravstvene pravice zmanjšale, da bo treba za zdravljenje raka doplačevati, zato so ljudi nagovarjali, naj se dodatno zavarujejo pri Vzajemni. O tem smo v Delu 8. oktobra 2014 objavili moj prvi članek z naslovom Ko dobite raka, je 5000 evrov vaših, kasneje so poročali tudi drugi mediji. Nato je novembra 2014 ZZZS zoper Vzajemno in družbo Finmart Direkt vložil kazensko ovadbo. Po približno dveh letih sem izvedela, da jo je tožilka Tanja Ahčan zavrgla. Pri tem pa po mojih podatkih ni zaslišala ključnih prič, ki jih je v ovadbi predlagal ZZZS. Menila sem, da je to morda povezano z dejstvom, da je njen mož, odvetnik Marko Kosmač, zaslužil pri zastopanju Vzajemne 100.000 evrov. Zato sem napisala še ostale sporne članke oktobra 2016. Pred objavo člankov sem skušala dobiti odgovore od vseh odgovornih, tudi od Tanje Ahčan, vendar se na moja vprašanja ni odzvala," je povedala novinarka.

Tožilka zanika navedbe v spornih člankih

Tanja Ahčan pa je povedala, da nič od tega, kar je trdila novinarka v svojih člankih, ni res. "Policija je zaslišala vrsto prič v zvezi s kazensko ovadbo, ki jo je podal ZZZS, in ker ni našla znakov katerega koli kaznivega dejanja, je o tem napisala le poročilo in ga poslala na tožilstvo. Primer sem prevzela jaz, ampak ga je v resnici vodila naša strokovna sodelavka, ki je ob posvetovanju z mano kazensko ovadbo ZZZS zavrgla, saj je policija po najinem mnenju storila vse, kar je lahko. Pisanje neresnic v člankih me je zelo bolelo, prizadeta je bila tudi moja družina, moji otroci, o tem, kaj naj bi naredila narobe, kar je pisalo v spornih člankih, so me spraševali sorodniki, prijatelji, znanci. Bilo je mučno, jaz pa v zvezi s to zadevo nisem naredila nič narobe in o tej zadevi me nikoli ni nihče nič vprašal na tožilstvu. Prav tako nisem vedela, da je moj mož v letih 2007 in 2010 zastopal Vzajemno, in tudi če bi, me to ne bi oviralo pri mojem delu, ki ga opravljam strokovno in zakonito," je povedala Ahčanova.

Sojenje se nadaljuje konec novembra z zaslišanjem prič.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta