Trdi, da je otroka skril zato, ker je bila njegova dolžnost, da ju reši

Damijana Žišt
06.10.2021 19:51
Na ljubljanskem okrožnem sodišču se je začelo sojenje Ranisu Smajloviću, ki je marca letos skril svoja otroka, tožilstvo pa mu očita več kaznivih dejanj, ki jih sam ne priznava.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Obtoženi trdi, da je otroka odpeljal iz Švice, ker so v tamkajšnji rejniški družini zanju slabo skrbeli. Foto: Mojca FURLAN-RUS/Dnevnik
Mojca FURLAN -RUS/Dnevnik

"Konec februarja letos sem svoja otroka poslal na počitnice. Zanju lepo skrbijo, z njima sta tudi učitelj in zdravnik. Dobro sta, vedno nasmejana in zdrava. Kot oče sem imel dolžnost, da poskrbim zanju, da ne bodo več nasilni do njiju v Švici, kamor ju je želela Slovenija izročiti. Tam pa so hoteli moja otroka odvzeti meni in njuni materi in iz njiju narediti Švicarčka," je na današnjem sojenju povedal 38-letni Ranis Smajlović iz Zagorja ob Savi. Smajlović je obtožen odvzema mladoletne osebe, zanemarjanja mladoletne osebe in surovega ravnanja, preprečitve uradnega dejanja in maščevanja uradni osebi ter napada na uradno osebo. Ker se zanemarjanje mladoletne osebe in surovo ravnanje ter neplačevanje preživnine nanašajo na sina iz prvega zakona, nad katerim naj bi se bil večkrat tudi fizično znesel, je sodnica Klavdija Bercieli odločila, da mu bodo o tem sodili na sodišču v Trbovljah. Obtoženi je od 8. marca letos v ljubljanskem priporu. Policijski specialci so ga 6. marca aretirali v Zagorju, saj sodnemu izvršitelju ni izročil svojih otrok, ki bi morali v Švico, kjer je obtoženi nekaj časa živel z ženo Dijano Hisenaj in otrokoma, danes še ne triletno hčerko in šestletnim sinom. Aretaciji se je upiral in zmerjal je policiste, nekaj dni prej pa je uslužbenki na ministrstvu za delo, družino in socialne zadeve napovedal teroristični napad, trdi tožilstvo. Grozil naj bi bil tudi uslužbenki CSD Zagorje in policistki. Kje sta otroka, še danes ni znano.

"Niso mi prisluhnili"

"V Švici smo živeli od 2015., tam se je rodil sin. Po porodu se je žena popolnoma spremenila, imela je hude čustvene izbruhe, občasno ni skrbela za sina, večkrat je skušala narediti samomor, kasneje se je tudi vdajala raznim opojnim substancam. Mislim, da je imela poporodno depresijo, a ni želela k zdravniku. Pri otroku ji je pomagala tudi moja mati. Čez nekaj časa se je njeno stanje umirilo in smo živeli srečno. Sprva sem delal v gradbenem podjetju, ker pa sem športnik in se ukvarjam z borilnimi veščinami, sem odprl fitnes in treniral tudi varnostnike, vojake in policijo. Leta 2018 se je rodila hčerka in ženine psihične težave so se znova pojavile. Tudi takrat sem večkrat odšel v center za socialno delo in jih prosil, naj pomagajo, a niso. Prav tako mi niso prisluhnili, ko sem jim opisoval Dijanine težave," je življenje v tujini opisoval obtoženi. In nato nadaljeval: "Nekoč sva se z Dijano peljala po otroke k moji sestri. Dijana je dobila histerični napad, grabila je za volan, odpirala je vrata in sem jo med vožnjo po nesreči udaril po ustnicah, za kar mi je zelo žal. Nikoli je nisem udaril. Potem pa so stekli postopki v centru za socialno delo, otroka sta se znašla v rejniški družini, v kateri so zelo slabo skrbeli zanju, Dijana pa zaradi slabega zdravja zanju ni sposobna skrbeti. Na hčerki so rejniki ugašali cigarete, sina so tepli, otroka sta bila pogosto lačna. Zato sem moral poskrbeti za varnost svojih otrok in sem ju pripeljal v Slovenijo," je  v večurnem zagovoru pripovedoval obtoženi in zanikal očitano mu v obtožbi.

​Med aretacijo zlom zapestja

Ko je obtoženi decembra lani otroka pripeljal v Slovenijo, je mati otrok prek odvetnice v Švici sprožila postopek za vrnitev otrok k njej, zato so švicarski organi Slovenijo zaprosili za vrnitev otrok v Švico. O tem je februarja letos odločalo ljubljansko sodišče in na podlagi haaške konvencije, ki se nanaša na vzgojo otrok, odločilo, da se morajo otroci vrniti k materi v Švici. Ker jih oče ni vrnil, je sodišče izdalo odločbo o izvršbi otrok. Sodni izvršitelj je v začetku marca šel po otroke k očetu, vendar jih ni bilo. Zato so Smajlovića, ki je mojster in učitelj borilnih veščin, aretirali policijski specialci, saj so pričakovali, da se bo glede na svoje znanje borilnih veščin upiral.

"Nad mene je prišlo kar sedem specialcev, podrli so me na tla, me vklenili in me vlekli proti svojemu avtomobilu, jaz se nisem upiral. Pri tem so mi zlomili zapestje leve roke in so me po aretaciji najprej morali odpeljati v bolnico. Slovenski specialci so slabo pripravljeni, nestrokovni in nimajo pojma o tem, kako se izvajajo aretacije, saj mi sicer ne bi zlomili zapestja. Kar k meni naj pridejo v šolo, jih bom jaz naučil, kako se pravilno in strokovno ravna ob aretacijah, kot sem učil mnoge specialne enote po svetu," je povedal obtoženi. Dodal je še, da sta mu zagorska policistka Nives Likar in Adisa Mujčinović iz Centra za socialno delo Zagorje svetovali, naj skrije otroka in v katero državo naj ju skrije, povedali pa naj bi mu bili tudi, kdaj bo ponje prišel sodni izvršitelj. V sodni preiskavi sta po naših podatkih obe to zanikali. Obtoženi svojega obsežnega zagovora danes še ni končal, nadaljeval ga bo novembra, ko se bo sojenje nadaljevalo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta