Tujca zanikata krivdo za tragično nesrečo

04.10.2021 19:37
V Murski Soboti zaradi nesreče, v kateri sta leta 2017 umrla romunska državljana, stara 28 in 39 let, sodijo Madžaru in Romunu. Prvi naj bi bil tragedijo povzročil z vožnjo vzvratno, drugi z več cestnoprometnimi prekrški
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
K tragediji so prispevale tudi slabe vremenske razmere
K tragediji so prispevale tudi slabe vremenske razmere. Foto: Nataša JUHNOV/VESTNIK
Natasa Juhnov/vestnik

Oktobra bo minilo štiri leta od grozovite nesreče na pomurski avtocesti, v kateri sta umrla romunska državljana, stara 28 in 39 let, odgovornosti za povzročitev tragedije pa ni prevzel še nihče. Tragična nesreča se je pripetila 16. oktobra 2017 ob pol petih zjutraj pred cestninsko postajo Dragotinci v smeri Lendave.

Murskosoboška sodnica Natalija Goldinskij Husar je za domnevna povzročitelja nesreče, Krisztiana Pestija iz Madžarske in Rotislava Postolatija iz Romunije, do zdaj opravila predobravnavna naroka in oba obtoženca zaslišala na glavni obravnavi. Na prvem naroku avgusta je višji državni tožilec Drago Farič obtoženemu 44-letnemu Pestiju v zameno za takojšnje priznanje krivde ponudil, da zanj ne bo predlagal strožje kazni kot dve leti in pol zapora ter dveletno prepoved vožnje motornih vozil kategorij C in E. A Madžar se s tožilcem ni hotel pogoditi. Očitano krivdo za njegov prispevek k tragičnim posledicam nesreče, v kateri sta ugasnili dve življenji, je zavrnil. Farič je enako kazen na predobravnavnem naroku pretekli teden predlagal za 47-letnega Postolatija, ki pa prav tako ni priznal krivde.

Obtoženi Pesti je pred Goldinskij Husarjevo na glavni obravnavi, ki je sledila po naroku za Postolatija, povedal, da se je peljal iz Maribora, in večkrat omenil, da je bilo zelo megleno in se je zato na avtocesti po njegovi oceni videlo le deset metrov pred tovornjakom. Ker je zapeljal mimo steze za cestninjenje tovornih vozil, je nato zapeljal vzvratno. Sodnici je zatrdil, da se prej prepričal, da nihče ne pelje za njim. "Ko se je zgodila nesreča, nisem več vozil vzvratno, ampak sem stal," je dejal. Po trčenju je stekel nazaj za tovornjak, od tam pa do uslužbenca cestninske postaje in mu naročil, naj pokliče reševalce in policiste. "Ko sem se vrnil, sem pomagal vozniku v avtomobilu, ki je bil poškodovan, odpreti vrata," je še na prostoru za obtožence dejal Madžar.

Nesrečo je opisal tudi Postolati, ki je za tovornjakom pripeljal prehitro in s prekratko varnostno razdaljo glede na vremenske razmere. Ob tem je bil Postolati tudi pod vplivom alkohola, saj so mu policisti namerili 0,49 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, prav tako ni bil pripet z varnostnim pasom. Trčenje je bilo tako silovito, da sta sopotnika na sprednjem in zadnjem sedežu v njegovem avtomobilu izgubila življenje. Postolati se je v nesreči lažje poškodoval, Pesti pa jo je odnesel povsem brez poškodb.

Romun je na sodišču potrdil, da so bile vremenske razmere slabe in je zato v zadnjem trenutku zagledal tovornjak, ki je peljal vzvratno. Poskušal se je izogniti trku, a mi ni uspelo. V svoj zagovor je tudi povedal, da še danes čuti posledice nesreče, tako fizično kot psihično.

Sojenje se bo nadaljevalo konec oktobra.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta