Uboj v Mariboru: Kršil prepoved približevanja in umrl, žene pa policisti niso aretirali na kraju zločina, temveč ...

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
31.05.2022 20:41

Mariborska policijska uprava je o nedeljskem uboju razkrila, da so med zakoncema že dolgo obstajala nesoglasja. Mož je imel prepoved približevanja, žena pa je policistom zatajila, da sta kjub temu živela skupaj.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Šele med preiskavo uboja so kriminalisti ugotovili, da je žena policistom tajila, da mož krši prepoved približevanja.
Andrej Petelinšek

Medtem ko še vedno ni povsem jasno, kaj se je v nedeljo dogajalo v stanovanjski hiši v mariborskem naselju Studenci, da je 31-letna Anja R. pograbila nož in z njim usodno zabodla svojega pet let starejšega moža Lulzima B., je vodja preiskovalcev na Policijski upravi Maribor Beno Meglič danes potrdil, da so policisti zaradi nasilja na njunem naslovu v preteklosti že intervenirali. Letos že dvakrat, v obeh primerih pa je bila žrtev nasilja Anja R. Zaradi nasilja v družini so policisti Lulzimu B. tako dvakrat izrekli tudi prepoved približevanja. Prvi ukrep prepovedi se mu je iztekel v začetku maja, drugi pa je bil v nedeljo, ko mu je žena vzela življenja, še veljaven.

Nož mu je zarinila v prsni koš

"V obeh primerih ukrepa prepovedi približevanja je okrožno sodišče v Mariboru s sklepom policijski ukrep prepovedi približevanja potrdilo in policisti so redno in v skladu z zakonodajo izvajali nadzor nad spoštovanjem izrečenega ukrepa prepovedi približevanja in nadlegovanja po komunikacijskih sredstvih," je razložil Meglič in poudaril, da so policisti nadzor izvedli tudi na dan uboja, vendar kršitve niso zaznali. Razkril je še, da so policisti šele med preiskavo uboja ugotovili, da sta zakonca kljub prepovedi približevanja ves čas živela na istem naslovu. Kako je mogoče, da policisti ob izvajanju vsakodnevnega nadzora tega niso ugotovili? "Policija nadzor izvaja neposredno na kraju, s trkanjem, zvonjenjem. Ko vzpostavi stik z žrtvijo, potrdi sum kršitve ukrepa ali pa ne. Po vzpostavitvi kontakta (če žrtev razloži, da je vse v redu, op. p.) policija nima možnosti vstopiti v stanovanje in ravnati na podoben način kot pri opravljanju hišne preiskave," je razložil vodja mariborskih kriminalistov.

O odnosih med zakoncema je Meglič še povedal, da so se ti začeli krhati že leta 2019. Začelo se je s psihičnim nasiljem, ki je preraslo v fizično nasilje, to je Lulzim B. med prepirom izvajal tudi minulo nedeljo. Zato je 31-letnica pograbila nož in ga možu zarinila v prsni koš. Kljub temu da vse kaže na to, da se je ženska pred nasilnežem očitno branila, jo bodo kriminalisti kazensko ovadili zaradi uboja in ne prekoračenega silobrana, ni pa še izključeno, da se bo v predkazenskem postopku to spremenilo.

Sledila mu je do mesta, na katerem je omagal

Poročali smo že, da policistom tega, da je bil 36-letnik z nožem hudo poškodovan, ni prijavil nihče, niti on sam. Sedel je v avtomobil in se odpeljal proti Univerzitetnemu kliničnemu centru Maribor, a je kakšnih 200 metrov od doma, nasproti stare železniške postaje, omagal in umrl. Avto je trčil v kombinirano vozilo in na številko 113 je nekdo sporočil, da se je zgodila prometna nesreča z materialno škodo. Na kraj sta bili poslani patrulji prometne policijske postaje Maribor in policijske postaje Maribor II. Ko je postalo jasno, da moški v avtomobilu ne kaže več znakov življenja in da je bil pred nesrečo očitno žrtev hudega kaznivega dejanja, so se v preiskavo vključili kriminalisti.

Osumljeno uboja so aretirali na mestu, kjer se je njen mož zaletel v kurirski kombi, ona pa je s seatom pripeljala za njim. 
Vesna Lovrec

Bili smo na prizorišču zločina in nesreče ter izvedeli, da se je storilka s seatom očitno peljala za možem, saj je policisti niso aretirali na naslovu, kjer je zabodla moža, ampak na prizorišču nesreče. Po naših podatkih so ji prostost odvzeli ob 23.20, kar pomeni, da jo morajo kriminalisti pred preiskovalnega sodnika danes privesti najkasneje do 23.20, saj se bo takrat izteklo 48-urno policijsko pridržanje. Ali jo bo preiskovalni sodnik zaslišal že danes ali je zoper osumljeno odredil zgolj sodno pridržanje in bo o morebitni tožilski zahtevi za odreditev pripora odločal šele jutri, do sklepa redakcije nismo izvedeli. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta