Ugrabitve obtoženi Kadivec se je na sojenju zleknil na zatožno klop in zaspal

Nadaljevanje sojenja Klemnu Kadivcu in soobtoženima zaradi ugrabitve tudi tokrat ni minilo brez poskusa, da bi obravnavo preložili. Sodnica je vse poskuse zavrnila z obrazložitvijo, da gre za poskus zavlačevanja.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Klemna Kadivca iz ljubljanskega pripora na sojenje v Koper vodijo v spremstvu policije, saj so se lani jeseni pojavile informacije, da v povezavi z njegovo vlogo v Kavaškem klanu nekdo načrtuje njegovo likvidacijo.
Sijan Pretnar/primorske Novice

Z zaslišanjem prič in skoraj običajnimi zapleti se je prejšnji teden na koprskem sodišču nadaljevalo sojenje Klemnu Kadivcu, Bojanu Stanojeviću in Draganu Čikojeviću, ki jim koprsko tožilstvo očita, da so s sostorilci delovali v hudodelski združbi in v različnih vlogah sodelovali pri ugrabitvi Danijela Božića in poskusu ugrabitve Žarka Tešanovića novembra 2019. Božića so dva tedna kasneje našli umorjenega in zakopanega v gozdu v bližini Čikojevićevega doma, nedaleč od Okroglega. Tešanovića pa so policisti po klicih občanov, da nekdo za lekarno v Ankaranu pretepa moškega, rešili, Kadivca in Stanojevića pa s krvavimi rokami prijeli nedaleč stran.

Po obtožnici so meganu, s katerim je Božić v Ankaran pripeljal Tešanovića in Kadivca, sostorilci sledili z najmanj dvema avtomobiloma (passatom in opel astro), ki so ju najeli v Ljubljani v podjetju Navis Mobil. Vrnili so ju 16. novembra, kmalu zatem pa je solastnik podjetja Semir Hajdarpašić dobil nepričakovan obisk. Bil je v svojem drugem podjetju, ki se ukvarja z vulkanizerstvom, ko sta zvečer prišla neznana moška.

Grozila sta mu, da spremeni podatke

Zahtevala sta, da spremeni podatke o najemnikih vozil. Ko jima je odgovoril, da tega ne more, sta mu zagrozila. "Rekla sta mi, da se mi bo nekaj zgodilo, če tega ne bom naredil," je pričal na sojenju. Govorila sta v srbohrvaščini. Dala sta mu tudi liste, na katerih so bili podatki z imeni ljudi, ki naj jih zamenjajo.

"Če bi vedel, zakaj gre, tega ne bi nikoli naredil," je dejal. Z drugim lastnikom podjetja sta imela pred leti slabo izkušnjo, ko so jima grozili s pištolo. Dvema sodelavcema je nato naročil, naj spremenita podatke o najemnikih in izbrišeta GPS.

Sprva kriminalistom, ki so zahtevali določeno dokumentacijo, ni povedal, da so spremenili podatke. Ko je ugotovil, za kaj je šlo, pa so jim dali vso dokumentacijo. Pojasnil je, da je bil po obisku dveh neznancev v šoku.

Kriminalistom, ki so preiskovali umor Danijela Božića in mu pokazali fotoalbum s fotografijami, ni hotel govoriti niti o tem, da pozna Kadivca. Rekel je le, da se mu zdi znan. Šele kasneje je povedal, da je bil njihova dobra stranka. Ko so ga kriminalisti na Nacionalnem preiskovalnem uradu po hišni preiskavi soočili z ugotovitvijo, da so izginile pogodbe o najemu vozil in da so v računalniku ponarejeni podatki, je prekinil pogovor. Tri dni kasneje pa je prišel z odvetnikom in povedal, kaj se je zgodilo.

Tudi tokratna obravnava je minila v znamenju Kadivčevih zdravstvenih težav. Zaradi njegovega slabega počutja je zdravnica pred dvema tednoma na sodišče poklicala prehospitalno enoto. Zdravnik je ugotovil, da ima angino, in mu predpisal antibiotike. Sodnici je povedal, da običajno zdravljenje traja deset dni oziroma da bodo to, koliko časa ne bo mogel Kadivec spremljati sojenja, lahko ugotovili v zaporu.

Kadivčev odvetnik Dejan Marković je prejšnji teden opozoril, da je od tega minilo šele osem dni in da njegov klient še vedno ni sposoben spremljati sojenja. Povedal je še, da Kadivec ne zaupa več zdravnici iz ljubljanskega zapora, ki je ocenila, da lahko gre na sojenje v Koper, zdravnik prehospitalne enote pa je ugotovil drugače. Predlagal je, da sodišče postavi izvedenca medicinske stroke.

Hotel je pregled pri zdravniku zunaj zapora

Sodnica Nataša Tomazini Tonejc je pojasnila, da so ji v ljubljanskem zaporu povedali, da je Kadivec dan pred obravnavo in zjutraj pred njo odklonil zdravniški pregled. To, da ne morejo spremljati obravnav iz zdravstvenih razlogov, morajo stranke dokazati z ustreznimi dokazili, ker tega Kadivec ni naredil, je ocenila, da ni ovir za nadaljevanje sojenja.

Odvetnik Markovič je pojasnil, da je Kadivec predlagal pregled pri zunanjem zdravniku, a je sodnica vse predloge zavrnila, saj je ocenila, da gre za zavlačevanje.

Kadivec je še večkrat izjavil, da se slabo počuti. Hotel se je vrniti v zapor, a je sodnica presodila, da razlogov za to ni. Med zaslišanjem druge priče se je kar zleknil na klop. Soobtoženi Stanojević je opozoril, da Kadivec spi. Ko ga je pravosodni policist dregnil, je sodnica Kladivca opozorila, naj vzame obravnavo resno in da bo počival, ko se bo vrnil v sobo. Kljub temu je do konca naroka na pol ležal na klopi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta