V eni od mariborskih šol so pri učencih zasegli papir, ki je vnesel preplah

Elizabeta Planinšič Elizabeta Planinšič
08.05.2023 08:18

Kot je ravnateljica pojasnila za Večer, je širša družba zagotovo še zmeraj pod vtisom krvavega dogajanja na šoli v Beogradu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Po tragičnih dogodkih skušajo nekateri najstniki vzbuditi pozornost z neprimernimi dejanji. 
Po tragičnih dogodkih skušajo nekateri najstniki vzbuditi pozornost z neprimernimi dejanji. 
Profimedia

V petek smo v šoli dobili v roke skico dela šole z nekaterimi podatki, kar je spominjalo na dogajanje nekaj dni nazaj v Beogradu. Čeprav naj bi po zatrjevanju učencev šlo za neresno in nepremišljeno dejanje, smo na dogodek v šoli takoj reagirali zelo resno, se začenja sporočilo, ki ga je tik pred začetkom vikenda na starše naslovila ravnateljica ene od mariborskih osnovnih šol. Prvi so o dogajanju na šoli sicer poročali na spletnem portalu Lokalec.si.

V nadaljevanju sporočila je ravnateljica zapisala, da so se o vsem pogovorili z učenci, starši in z nekaterimi oddelki učencev. Obvestili so pristojne institucije in policijo, ki bo izvedla nadaljnje postopke. "Kot ravnateljica želim, da ste starši obveščeni o dogajanju v šoli, hkrati pa je moja dolžnost, da v največji možni meri zaščitim vse učence in zaposlene šole. To pomeni, da v šoli zmeraj pristopimo k reševanju težav resno, odgovorno in strokovno ter hkrati dovolimo, kadar je to potrebno, ustreznim institucijam, da se vključijo in opravijo svoje delo. Pomembno je, da se vsi ves čas zavedamo pomembnega vpliva na naše otroke, učence, tako vi starši kot mi zaposleni v šoli, da jih vsi učimo strpnosti, spoštovanja, vključevanja in upoštevanja pravil. Le tako bomo stopali po poti, s katero bomo zadovoljni," je še prebrati v sporočilu ravnateljice.

Širša družba še zmeraj pod vtisom krvavega dogajanja na šoli v Beogradu

Starši so lahko prebrali še, da bodo v ponedeljek in tudi v naslednjih dneh in tednih zanesljivo tej temi v vseh razredih posvetili posebno pozornost. "Kot sem že povedala otrokom, morata biti dom (družina) in šola prostor, kjer se otroci počutijo najbolj varne. In odrasli moramo narediti vse, kar je v naši moči, da jim to zagotovimo. Torej naj še enkrat zapišem: z učenjem upoštevanja pravil, učenjem konstruktivnega reševanja težav, poslušanjem, učenjem strpnosti in spoštovanja ..." zaključuje svoje pisanje ravnateljica.

Kot je ravnateljica pojasnila za Večer, je širša družba zagotovo še zmeraj pod vtisom krvavega dogajanja na šoli v Beogradu, zato jih je skica dela šolske stavbe z nekaterimi podatki zaskrbela bolj, kot bi jih mogoče v kakšnem drugem obdobju. In da je namen njenega pisanja staršem predvsem prav v tem, da se pogovorijo o minulih tragičnih dogodkih.

Na mariborski policijski upravi so potrdili, da so prejeli prijavo, ki se nanaša na ravnanje mladoletnih oseb, ki bi lahko imelo znake groženj. "V zvezi s tem še zbiramo obvestila. Zaradi interesa zaščite mladoletnih oseb več informacij ne moremo podati," odgovarjaj o konkretnem primeru.

Anita Kovačič Čelofiga, tiskovna predstavnica mariborske policijske uprave, pa v nadaljevanju pojasnjuje. "Policisti se z vso resnostjo odzivamo na vsako prijavo in informacije, ki jih v teh dneh prejemamo. Ob prijavi, ki se nanaša na grožnje, v prvi vrsti izvedemo vse prve nujne ukrepe za ugotovitev izvora pa tudi resnosti groženj, pri čemer poudarjamo, da vsako prejeto informacijo preverimo, obenem pa vsaka prejeta informacija, zlasti ko se ta nanaša na nepremišljena ravnanja otrok, ki so te dni prav tako pod vtisom tragičnih dogodkov, še nujno ne predstavlja resne grožnje v njihovem okolju. Pomembno je zavedanje vseh, da velik odziv pri poročanju in vpliv dogodka ponuja ideje mladim ljudem, da bi takšno dejanje ponovili oziroma ga storili. Mladi ljudje, ki se ne počutijo sprejeti, ki imajo občutek, da nimajo vpliva na druge ljudi, ki so žrtve nesprejemanja, šikaniranja ali medvrstniškega nasilja, s takšnim dejanjem dobijo ogromno pozornosti in občutek vpliva na druge ljudi in družbo nasploh," dodaja tiskovna predstavnica.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta