(ODZIV) Beograjska psihologinja Ivana Jakšić: Nova tragedija je tudi posledica neustrezne reakcije po prvi

Jon Knez Jon Knez
05.05.2023 10:26

"Očitno je, da sesute institucije nimajo moči za ustrezno reagiranje," pravi Beograjčanka, ki za Večer komentira dve množični streljanji v Srbiji v manj kot 48 urah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Policija je po celonočni operaciji v petek zjutraj storilca novega strelskega napada prijela v bližini Kragujevca.  
Reuters

Po novem strelskem pohodu v Srbiji smo se pogovarjali s socialno psihologinjo Ivano Jakšić s Fakultete za politične vede v Beogradu. Pravi, da je njihovo državo prizadela nepredstavljiva tragedija in da bo družba potrebovala veliko moči in modrosti, da se izvleče iz te situacije. "Državljani so še vedno v šoku od vseh dogodkov in predelujejo težke občutke. Strokovnjaki so osredotočeni na zagotavljanje psihološke pomoči, ki jo potrebuje vse več otrok, pa tudi učiteljev in staršev. Čeprav imajo številni državljani in akterji javnega življenja potrebo čim prej priti do pojasnil, moramo pred tem narediti kvalitetno analizo dejavnikov, ki so privedli do prvega tragičnega dogodka na osnovni šoli. Ugotoviti moramo odgovornost različnih sistemov, iz katerih bodo izhajala priporočila in preventivni ukrepi. To je treba narediti v sodelovanju s strokovnjaki iz različnih področij in bo zahtevalo čas," pravi.

Policija je po celonočni operaciji v petek zjutraj storilca novega strelskega napada prijela v bližini Kragujevca.  
Reuters
Reuters

Tudi, če se izkaže, da sistem dogodkov ni mogel preprečiti, to ni opravičilo za reakcije, ki so sledile, meni Ivana Jakšić. "Odločevalci na najvišjih pozicijah v javnost dajejo pavšalne in povšrne interpretacije dogodkov, ki odvračajo pozornost od potencialnih pravih vzrokov. Minister za izobraževanje denimo krivi zahodne vrednosti, internet in video igrice. Predlagajo se populistični ukrepi, predsednik Aleksandar Vučić tako predlaga testiranje otrok na droge in znižanje starosti za kazensko odgovornost. Mediji, policija in tudi sam predsednik so po prvem dogodku predstavili ogromno nezakonitih podatkov o tragediji, čeprav je znano, da to vodi v posnemanje dogodkov. Ministrstvo za izobraževanje ni izdalo navodil in smernic za učitelje, kako se pogovarjati z učenci po takšnih dogodkih in tudi, kako si pomagati s strahom in tesnobo. Kam je vse to privedlo, smo videli le dan po tragediji," komentira sogovornica.

EPA

Glede novega strelskega pohoda v Mladenovcu pove, da gre za preslikane elemente iz streljanja v osnovni šoli Vladislava Ribnikarja v Beogradu. "Naša družba bo potrebovala veliko moči in modrosti, da se izvleče iz te situacije. Očitno pa je, da sesute institucije nimajo moči za ustrezno reagiranje," še meni socialna psihologinja Ivana Jakšić.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta