V Zadru aretirali iskanega člana slovenske celice Kavaškega klana

Damijana Žišt Damijana Žišt
04.01.2022 18:17

Hrvaška policija je prijela Drejca Kovača, domnevnega člana slovenske celice Kavaškega klana, ki se je skupaj s 24 obtoženimi znašel v zajetni tožilski obtožnici. Štirje obtoženi so še vedno na begu.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Slovenski člani Kavaškega klana so po podatkih iz obtožnice v Slovenijo pripeljali in nato prodali najmanj 534 kilogramov kokaina in druge droge.

Europol

Hrvaška policija je pred dnevi v Zadru prijela slovenskega ubežnika, domnevnega člana mednarodne kriminalne združbe, slovenske celice Kavaškega klana, 34-letnega Drejca Kovača iz Kranja. O njegovem prijetju so prve poročale Primorske novice. Za Kovačem je Slovenija po tem, ko se je lansko pomlad izognil odmevnim aretacijam pri nas, razpisala evropski nalog za prijetje in predajo. V hudodelski združbi je imel pomembno vlogo. V najetem skladišču v Naklem je hranil drogo, ki so jo člani združbe tja vozili iz Španije in Nizozemske.

Imel je vlogo kurirja in skladiščnika

Zadrska policija je objavila, da so Kovača aretirali prejšnji teden. Z nalogom zadrskega sodišča so policisti preiskali tudi stanovanje in druge prostore, ki jih je uporabljal v Dalmaciji. Zasegli so mu 3,1 grama kokaina in slovaške osebne dokumente, ki naj bi bili ponarejeni. Osumljenca so najprej pridržali v policijskih prostorih, nato pa predali pristojnemu preiskovalnemu sodniku zadrskega sodišča. Tiskovna predstavnica ljubljanskega okrožnega sodišča Mateja Jazbec je potrdila, da je sodišče obveščeno o prijetju imenovanega in da je postopek njegove izročitve že v teku. Da so obveščeni o aretaciji Kovača, je potrdil tudi Drago Menegalija, tiskovni predstavnik Generalne policijske uprave.

Oktobra lani je tožilec Jože Levašič iz specializiranega tožilstva zoper Kovača in še 23 obtoženih iz Kavaškega klana na ljubljansko okrožno sodišče vložil zajetno obtožnico, dolgo kar 490 strani. Iz nje izhaja, da so člani združbe Drejca Kovača klicali Hajro ali Hajro Pekar, glede njegove vloge v združbi pa mu tožilec pripisuje, da je od novembra 2018 do sredine maja lani, ko je policija pri nas aretirala večino članov slovenske podružnice Kavaškega klana, deloval kot kurir. S člani združbe je komuniciral prek kriptiranega telefona ter prevzemal, prenašal ali oddajal drogo in denar za nakup droge oziroma od prodaje droge. Ker je skrbel za hrambo in oddajo droge v Naklem, je imel tudi vlogo skladiščnika. Kovač se je aretaciji izognil zaradi izdaje, ki je prišla iz stavbe specializiranega tožilstva. Uslužbenka tožilstva Tanja T., ki je opravljala delo vpisničarja, je namreč preko posrednika izdala tajni podatek o tem, da združbi grozijo hišne preiskave in aretacija.

Štirje so še vedno na begu

Poleg Kovača so zbežali še Blaž Kadivec, Luka Arapović, Mladen Samardžija in Mišo Krčič, ki so še vedno na begu in so prav tako med obtoženimi. V obtožnici so nanizana še naslednja imena: kot vodja združbe Klemen Kadivec, Danijel Mišljenović, ki je imel močne zveze z matično celico Kavaškega klana v Srbiji in Španiji, Stojan Babić, Elvis Kolenović, Dejan Marijanović, Slađan Karimović, Dalibor Kožulj, Nenad Tabaković, Darko Vukojević, Darko Poraščanin, Mario Budimir, Radenko Vučenović, Slavko Tešić, Dragan Todorović, Dejan Pejovski, Marko Radoman, Slađan Petrović, Alen Bajc in Ivica Stojski. V priporu so Mišljenović, Babić, Petrović, Kolenović, Marijanović in Karimović. Nekateri, ki so "padli" kot kurirji, pa so trenutno zaprti v tujini: Budmir na Norveškem, Tešić, Pejovski in Vučenović v Nemčiji, Todorović in Radoman v Avstriji. Sicer pa na ljubljanskem okrožnem sodišču obtožnice vsem vpletenim še niso uspeli vročiti.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta