Vardista obsodili zaradi spolne zlorabe hčere, obenem pa ga izpustili iz pripora

Vesna Lovrec Vesna Lovrec
04.10.2021 19:40
Potem ko ga je hči prijavila, da jo je po aprilskem protestu v Mariboru posilil, je moral Vlado Č. v pripor. V petek se je na sodišču zgodil preobrat
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kaj je bilo ključno, da je sodišče prvotni očitek posilstva prekvalificiralo, bo ostalo za zaprtimi vrati.
Vesna Lovrec

Štiriinpetdesetletni Vlado Č., eden vidnejših članov samooklicane Štajerske varde, ki je moral aprila po protestih v Mariboru v pripor zaradi prijave, da je posilil lastno hčer, je  na družbenem omrežju sporočil, da je na prostosti. "Sodnici sem nazadnje rekel, da upam, da pravica ne bo slepa, ampak na nek način je bila še vedno slepa," je 54-letnik v petminutnem nagovoru pozdravil svoje sledilce na facebooku. Kako se je končalo zanj na sodišču, obdolženi svojim spletnim prijateljem ni razkril, je pa z objavo videa nakazal, da ga iz pripora niso izpustili zato, ker bi bil očitka o kaznivem dejanju zoper spolno nedotakljivost povsem oproščen. Preverili smo, kaj se je zgodilo.

​Leto in dva meseca zapora

Z Okrožnega sodišča v Mariboru, kjer so Vladu Č. zaradi očitanega posilstva pričeli soditi avgusta, sodnica Tanja Rot pa je zaradi občutljivosti primera obravnavo zaprla za javnost, so na naše poizvedovanje odgovorili, da je sodišče obdolženemu sodbo izreklo v petek. Bil je spoznan za krivega, vendar je sodnica Rotova presodila, da dejanje 54-letnika ni bilo posilstvo, temveč spolna zloraba slabotne osebe. "Izrečena mu je bila kazen eno leto in dva meseca zapora. Ob izreku sodbe je sodišče sklenilo, da se pripor zoper obtoženega odpravi in se odredi takojšnja izpustitev obtoženega," so sporočili iz urada predsednice mariborskega okrožnega sodišča in poudarili, da sodba še ni postala pravnomočna, prav tako ne sklep o odpravi pripora.

Kaj je bilo ključno, da je sodišče prvotni očitek posilstva prekvalificiralo v kaznivo dejanje spolne zlorabe slabotne osebe, bo ostalo za zaprtimi vrati, saj je v primerih, ko je govor o kaznivih dejanjih zoper spolno nedotakljivost, javno zgolj to, kakšna kazen je doletela obdolženega, vse druge podrobnosti pa ne. V strogi tajnosti je tako ostala tudi informacija, koliko let zapora je za Vlada Č. terjalo tožilstvo, smo pa izvedeli, da bo tožilstvo poskušalo zrušiti vse tri odločitve Rotove. Nosilec obtožnice namreč vztraja, da je bilo 54-letniku dokazano kaznivo dejanje posilstva, zaradi česar bi morala biti izrečena kazen višja, nasprotuje pa tudi izpustitvi iz pripora, saj meni, da pri obdolženem še vedno obstajajo razlogi za pripor.

Kot rečeno, je Vlado Č. v priporu pristal zaradi očitka, da je posilil odraslo hčer. V Večeru smo prvi poročali, da je oškodovanka trdila, da se je to zgodilo po protestnem shodu proti epidemiološkim ukrepom v Mariboru. Tisti dan je na shodu spremljala očeta, on pa naj bi jo bil po protestu povabil k sebi domov in ji ponudil alkohol. Mlada ženska je po naših neuradnih informacijah na policiji in pred preiskovalnim sodnikom zatrdila, da jo je oče med popivanjem prepričeval, da ni njen biološki oče, nakar si jo je vzel brez njene privolitve in ji storil silo. Preveč zaužitega alkohola je oškodovanki možgane toliko ohromilo, da se ni bila zmožna postaviti na noge, in je pri očetu zaspala. Ko se je prebudila in dojela, kaj se ji je zgodilo, je odšla v bolnišnico. Zdravstveno osebje je njeno zgodbo posredovalo policiji in začela se je preiskava.

"Samemu sebi sem naredil veliko sramoto"

Vlado Č. po naših podatkih v preiskavi sploh ni zanikal, da je imel spolni odnos z oškodovanko, a se je branil, da se ni nič zgodilo na silo. Pred očitki policije in tožilstva se je zagovarjal, da je prijava posilstva plod maščevanja, za katerim bi lahko stala njegova bivša partnerica, ki ga je prijavila zaradi nasilja v družini, njemu pa so izrekli ukrep prepovedi približevanja. O izrečenem ukrepu prepovedi približevanja, ki mu ga je sodišče aprila podaljšalo, je Vlado Č. dan pred prijavo posilstva javno govoril na družbenem omrežju, ko je izjavil tudi, da je bivšo partnerico kazensko ovadil, češ da jo sumi dveh umorov. Tokrat ni na družbenem omrežju nič govoril o tem, je pa napovedal, da ne bo skrival vsebine sodnega spisa v zvezi z očitanim posilstvom. "Samemu sebi sem naredil veliko sramoto. To je res, to zelo obžalujem. Ampak to, kar se mi je očitalo z medijskim pompom, ni res. Ne bom pral svojega imena, saj ga niti ne morem. Ne bom predstavljal svoje plati zgodbe, predstavil bom zgodbo, ki se je dogajala na sodišču in me bremenila. Prezentiral bom vsak stavek, vsako besedo, ki je bila izrečena na sodišču," je Vlado Č. na facebooku sporočil svojim sledilcem.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta