Vatikansko goljufinjo ovadili še za pranje denarja pri nas

Vesna Lovrec
22.03.2021 17:00
Ljubljanski kriminalisti so kazensko ovadili Cecilio Marogna, ki se je z goljufijo dokopala do več kot pol milijona denarja s Svetega sedeža, nato pa na umazan način pridobljena sredstva "oprala" v Sloveniji.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Poštni nabiralnik družbe Logsic, d.o.o., je bil na Dunjaski cesti 51. Foto: Robert BALEN
Robert Balen

Urad za preprečevanje pranja denarja je lanskega marca Policijski upravi Ljubljana naznanil sum kaznivega dejanja pranja denarja. Ljubljanski kriminalisti so sprožili preiskavo in ugotovili, da se je italijanska državljanka v letu 2019 v sostorilstvu z za zdaj še neznanimi storilci s kaznivimi dejanji, storjenimi v Italiji, dokopala do 575 tisoč evrov nezakonite premoženjske koristi. Ta denar je bil nato nakazan na račune več slovenskih družb, kjer je osumljenka z denarjem prosto razpolagala, ga trošila in prenakazala na druge račune, da bi zakrila izvor nezakonito pridobljene koristi.

V sodelovanju s tujimi varnostnimi organi in uradom za preprečevanje pranja denarja je naša policija ugotovila, da je okoli 170 tisoč evrov nezakonito pridobljene koristi še vedno na računu ene izmed slovenskih družb. Dostop do denarja so preiskovalci blokirali in opravili hišno preiskavo pri slovenskem državljanu, ki je z osumljenko iz Italije sodeloval pri pranju denarja. Zaradi suma pranja denarja so ljubljanski kriminalisti februarja kazensko ovadili dve fizični osebi in dve pravni. Po naših podatkih je preiskava povezana s škandalom iz Vatikana, o katerem so lansko jesen prvi poročali novinarji televizijski postaje Italia 1. Razkrili so, da je nekdanji kardinal Angelo Becciu dobri prijateljici z domače Sardinije uredil izplačilo pol milijona evrov z računa vatikanskega državnega tajništva. Poročali smo, da je šlo za več nakazil, pri vsakem je bil kot predmet naveden "prispevek za humanitarno pomoč". A prejemnica denarja, Cecilia Marogna, ki je bila s kardinalom tesno povezana, je polovico tega denarja porabila za nakupe v trgovinah z luksuznim blagom. Denar je prejemala na račun pri Deželni banki Slovenije, kjer ga je konec leta 2019 odprlo njeno podjetje Logsic s sedežem oziroma zgolj poštnim nabiralnikom na Dunajski cesti 51. Banka in urad za preprečevanje pranja denarja pri nas sta na račun podjetja postala pozorna zaradi porabe, ki ni bila skladna s humanitarnim namenom nakazil, saj je Marogna denar porabljala le v Italiji, pa še to za nakupe prestižnih znamk oblačil, pohištva in drugih luksuznih izdelkov.

Kmalu po novinarskem razkritju, 13. oktobra lani, so italijanski policisti na podlagi tiralice Interpola, ki jo je za njo razpisal Vatikan, aretirali, a so jo kmalu izpustili. V Italiji se brani zaradi očitkov goljufije, pri nas se bo zaradi pranja denarja. Do podatka, kdo je drugi ovadeni, se nismo dokopali, je pa zdaj ovadena Italijanka lani za RTV Slovenija izjavila, da se je pri nas "zatekla k zelo poštenemu poslovnemu svetovalcu" Bojanu Kurinčiču. Portal Necenzurirano.si je pridobil dokumente, ki dopuščajo sklepanje, da je res sodelovala z njim. Na istem naslovu, kjer je imelo podjetje Logisc poštni predal, deluje več podjetij, povezanih s Kurinčičem, vsa so ustanovljena z minimalnim kapitalom, nekatera od njih je Kurinčič prodal tujcem, je poročal portal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta