(VIDEO) "Sramota! A je to varovanje?" Policija trdi, da je bila na protestih v petek korektna in strokovna

24.05.2021 14:45
PU Ljubljana vse očitke o prekomernem posredovanju zavrača.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je z enega od zadnjih protestov. 
Robert Balen

Še enkat so se, po petkovih kolesarskih in obenem propalestinskih protestih v središču Ljubljane, oglasili policisti. Zavračajo očitke, da je bila uporaba sile prekomerna, da so policisti sami izzvali protestnike, da so bili v postopkih žaljivi in da so ciljno izvajali postopke tudi glede na rasno, versko ali drugo pripadnost.

"Vse očitke v policiji zavračamo," pravijo na PU Ljubljana. Policija da nikakor ne ovira pravice do mirnega zbiranja ljudi. Petkov shod pa ni bil prijavljen. 

"Policisti so že pred shodom zaznali posameznike, ki so prinašali predmete, ki jih ni dovoljeno prinašati na shod, šlo je za palice in pirotehniko. Med drugim so zaznali kršitve javnega reda, ob katerih so kršitelji uporabil tudi pirotehnična sredstva, vse to pa je predstavljalo nevarnost za udeležence. V postopek z enim od kršiteljev se je vmešalo več oseb, policisti pa so za uspešno izvedbo postopka sorazmerno uporabili prisilna sredstva (telesno silo)."

Dve osebi so zaradi ugotavljanja istovetnosti privedli v prostore policije.

V drugem primeru, v poskusu ugotavljanja identitete, "se je v postopek kljub pozivanju in ukazom policistov vmešalo več oseb, ki so s prisotnostjo poskušale onemogočiti postopek policistov in  je prišlo do množične kršitve javnega reda", navajajo. Pri tem so policisti za vzpostavitev javnega reda in zagotovitve lastne varnosti sorazmerno uporabili telesno silo (odrivanje oseb), zoper posameznike pa tudi sredstva za vezanje in vklepanje. Dve osebi sta bili pridržani za čas zbiranja obvestil zaradi suma kaznivega dejanja preprečitve uradnega dejanja. "V enem primeru je storilec s fizično silo (zamah z roko) v drugem primeru pa  s fizično silo (odriv s silo telesa) poskušal preprečiti uradno dejanje."

V tem je bila ena oseba lažje poškodovana. Z zbiranjem obvestil in s pregledom posnetkov je bilo do sedaj ugotovljeno, da je tudi ta oseba poskušala preprečiti izvedbo postopka policistu, ta pa je uporabil telesno silo, oseba je pri tem padla na tla in se poškodovala, so sporočili s PU Ljubljana in očitno gre za dogodek iz videa, ki je zaokrožil po družbenih mrežah in ga lahko vidite tukaj.

Policisti so ves čas shoda in tudi med postopki zbrane pozivali, "naj upoštevajo navodila in ukaze policistov, vendar posamezniki tega niso upoštevali, nasprotno, poskušali so preprečiti postopke". Tako policija.

Ukrepi policije niso bili prekomerni, piše v sporočilu PU Ljubljana, saj da so v vseh primerih uporabili najmilejše prisilno sredstvo. "Policisti so bili v postopkih korektni in strokovni in nikakor niso delovali glede na rasno, versko ali drugo pripadnost, temveč zgolj proti osebam, ki so kršile javni red. V okviru svojih pooblastil so izvajali naloge za varovanje življenja, zagotavljanje varnosti vseh udeležencev, varovanje državnega zbora ter preprečevali kazniva ravnanja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta