Za rešetke zapora se je ob sproščanju ukrepov vrnilo 22 jetnikov

Damijana Žišt Damijana Žišt
22.05.2020 18:50

V slovenske zapore naj bi se do konca maja vrnilo vseh 228 zaprtih oseb, ki so bile zaradi epidemije s koronavirusom na prekinitvi kazni, med njimi je tudi nekdanji prvi mož Istrabenza Igor Bavčar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Slovenski zaporniki in zapornice, ki so bili na prekinitvi zaporne kazni zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom, se počasi vračajo nazaj.
Tit KOŠIR

Čeprav je še vedno v veljavi interventni zakon o začasnih ukrepih v zvezi s sodnimi, upravnimi in drugimi javnopravnimi zadevami za obvladovanje širjenja novega koronavirusa, ki med drugim prinaša začasne spremembe glede pozivanja obsojencev na prestajanje kazni zapora, premestitve obsojencev, prekinitve prestajanja kazni in predčasnega odpusta, se nekateri zaporniki, ki so jim bile zaradi nevarnosti okužbe s koronavirusom prekinjene zaporne kazni, postopoma vračajo nazaj za rešetke. Veljavnost zakona se namreč izteče 31. maja letos. Čas, ki so ga zaprte osebe preživele na prekinitvi kazni, se jim ne šteje v prestajanje kazni.

Igor Bavčar še na svobodi

Informacijo o vrnitvi zaprtih oseb za rešetke slovenskih zaporov so nam potrdili v republiški upravi za izvrševanje kazenskih sankcij (URSIKS), kjer novih odločb o prekinitvi oziroma podaljšanju ne izdajajo več. V slovenske zapore se tako življenje počasi vrača v ustaljene tirnice. Na prekinitvi zaporne kazni je bilo v začetku maja 228 zaprtih oseb, med njimi je 23 zapornic. Največ jih je bilo na prekinitvi iz največjega slovenskega zapora na Dobu, kar 119. Do včeraj se je v zapore vrnilo 22 obsojenih. Po naših podatkih se Igor Bavčar, ki kazen petih let zapora zaradi prodaje delnic Istrabenza prestaja na polodprtem oddelku na Dobu in je tudi med tistimi, ki so jim prekinili kazen, še ni vrnil za rešetke. Neuradno smo izvedeli, da ga tam pričakujejo 28. maja, tako kot večino zaprtih, ki so jim prekinili prestajanje kazni. Ker torej interventni zakon velja le še nekaj dni, so direktorji zaporov začeli zaprtim osebam, ki so bile na prekinitvi zaporne kazni, pošiljati odločbe o nadaljevanju prestajanja kazni. "V kakšnem časovnem intervalu se bodo obsojenci vračali v zavode, je odvisno tudi od vročitve poziva direktorja," pravijo v URSIKS.

Na obisk le ena (zdrava) oseba

"Pri načrtu sproščanja ukrepov sledimo priporočilom Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ključen cilj, ki ga želimo s postopnim rahljanjem ukrepov doseči, je zagotavljanje varnih zaporov tako za družbo, zaprte osebe in obiskovalce kot za zaposlene," dodajajo v URSIKS. V slovenskih zaporih so z 18. majem znova mogoči obiski v zaporih ter v Prevzgojnem zavodu Radeče. Obiski so bili ukinjeni sicer že v sredini marca. Da bi zagotovili varnost za zaposlene, zaprte osebe in obiskovalce, so v URSIKS izdali podrobna navodila za obiskovalce, objavljene so tudi na spletni strani uprave. Zaprto osebo bo lahko obiskala le ena odrasla oseba brez znakov okužbe, in sicer z zaščitno masko prek ust in nosu ter z razkuženimi rokami. Mladoletni otroci se obiska zaradi varnosti še ne bodo mogli udeleževati, razen v ženskem zaporu na Igu, kjer se bo obisk izvajal za steklom. Uporaba zavodskih igral in igrač ne bo na voljo.
​Kljub začasni prekinitvi obiskov v zaporih pa so zaposleni ves čas zaprtim omogočali telefonske stike s svojci in prijatelji. V prihodnjih dneh se bodo v zaporih v skladu s priporočili NIJZ začeli sproščati tudi drugi ukrepi, vezani na zunajzavodske ugodnosti, izobraževanje in delo zaprtih oseb.
V Prevzgojnem domu Radeče, kjer vzgojni ukrep oddaje v prevzgojni dom trenutno prestaja 19 mladoletnikov, 16 fantov in tri dekleta, nobeden od gojencev med epidemijo ni šel domov, saj je interventni zakon vezan le na obsojene osebe, ne pa tudi na mladoletnike. V zavodu za koronavirusom ni zbolel nihče, v slovenskih zaporih pa le dva obsojenca, in sicer na Dobu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta