Za rop župnika v Rovtah tri leta in pol zapora

Sodba zoper Milenka Hudorovca zaradi ropa župnika v Rovtah pri Logatcu januarja lani je potrjena. Zdaj Hudorovac čaka, kaj bodo višji sodniki rekli še o sodbi za rop višnjegorskega župnika decembra 2020.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milenko Hudorovac (v ospredju) je bil edini med petimi obtoženimi, ki ropa župnika Ivana Petriča ni priznal.
Matjaž Rušt

Čeprav je Milenko Hudorovac na sodišču prisegal, da nikoli ne bi oropal starejšega človeka, in se zgražal že ob sami misli na kaj takega ("raje naredim samomor"), so ga spoznali za krivega ropa 71-letnega župnika Ivana Petriča v Rovtah pri Logatcu. Da mora za tri leta in pol v zapor, je oktobra lani odločilo ljubljansko okrožno sodišče, zdaj pa je sodba postala tudi pravnomočna. "Višje sodišče je pritožbi na sodbo zavrnilo kot neutemeljeni in potrdilo prvostopenjsko sodbo," je pojasnila Mateja Jazbec z ljubljanskega okrožnega sodišča. A vse kaže, da bo 41-letnik za zapahi še bistveno dlje. Lani je namreč dobil tri leta zapora tudi za rop višnjegorskega župnika. O pritožbah na to sodbo bo ljubljansko višje sodišče odločalo na ponedeljkovi javni seji.

Kot smo že pisali, je bil župnik v Rovtah Ivan Petrič žrtev ropa konec januarja lani. Zvečer je zaspal pred televizorjem v dnevni sobi. Ko ga je zbudil ropot, je prižgal luč in odklenil vrata. Takrat so nanj planili trije moški. V hrvaškem jeziku so grozili, da ga bodo ubili, in zahtevali denar. Že naslednji hip ga je eden udaril v glavo, da je izgubil očala, dobil je tudi udarec v ledveni del. Držali so mu roko na hrbtu in ponavljali, kje so denar in ključa pisarne ter sefa. Na koncu so ga odpeljali v spalnico, ga polegli s trebuhom ob tla ter mu zvezali roke in noge s kravato in pasom. Preden so z 12.000 evri pobegnili, so prerezali telefonski kabel.

Podtaknjeni srebrniki, ukradene rokavice

Izkazalo se je, da so ga oropali Milenko in Darjan Hudorovac ter Sandi Brezar, dva pajdaša, Stanislav Mlakar in Stojan Kovačič, pa sta zunaj stražila. Vsi razen Milenka so dejanje priznali že na predobravnavnem naroku in dobili od leta in osem mesecev do dveh let in pol zapora. Milenko pa je trdil, da je bil tisti dan najprej v Ljubljani, potem se je zaradi nakupa droge napotil še v Postojno in Žiri. Na poti domov v Brezje pri Novem mestu je na avtocesti štopal in tako je po naključju prisedel v avto, v katerem so že bili Darjan Hudorovac, Brezar, Mlakar in Kovačič. Okrožno sodišče je njegov zagovor ocenilo kot nelogičen in neverjeten. Da ga ni bilo na kraju ropa, sta obtoženi in zagovornica Sergeja Bogunič vztrajala tudi v pritožbah na višje sodišče. Vendar sta tudi tu pod težo nasprotnih dokazov naletela na gluha ušesa.

V avtu našli vlomilske pripomočke in denar

Avto so policisti ustavili na počivališču Dul pri Trebnjem. V njem so našli pripomočke za vlamljanje in precejšnjo vsoto denarja. Pri Milenku so našli spominske srebrnike, ki so izginili iz župnišča. Zagovarjal se je, da so mu jih policisti podtaknili. Na kravati, s katero je bil zvezan župnik, so našli njegov DNK. Glede sledi je obtoženi trdil, da mu je nekdo ukradel rokavice in z njimi ropal. Izdal ga je tudi mobilni telefon, ki je bil tik pred ropom in po njem na območju bazne postaje Rovte. Z njim je bil tudi v stiku s soobtoženimi.

Kot rečeno, na presojo višjih sodnikov čaka tudi Hudorovčeva sodba za rop župnika Slavka Judeža v Višnji Gori lanskega decembra. Rop je potekal na podoben način kot Petričev. Preiskovalci so identificirali dva od treh roparjev, Sama Brajdiča in Hudorovca. Prvi je priznal in dobil leto in devet mesecev zapora. Tudi Milenko Hudorovac, doslej kaznovan že več kot 30-krat, je najprej priznal, nato pa si je premislil.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta