Zaradi trgovanja s kamagro je bil policist ob službo, sodišče pa ga je oprostilo

Damijana Žišt
11.01.2021 19:43
Četverica, obtožena prodaje kamagre, različice viagre, po petih letih kazenskega pregona na ptujskem okrajnem sodišču dočakala oprostilno sodbo, tožilstvo pa je že napovedalo pritožbo na višje sodišče.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Odvetnik Matjaž Šaloven, njegov klient Franc Mikolič in soobtoženi Janez Lipnik računajo na to, da bo oprostilna sodba ptujske sodnice obstala tudi na višjem sodišču v Mariboru. Foto: Damijana ŽIŠT
Damijana ŽIŠT

Sodišče je obtožene Franca Mikoliča, Boštjana Bezjaka, Janeza Lipnika in Davida Adamiča oprostilo očitkov specializiranega državnega tožilstva, da so iz malomarnosti prodajali in dajali v promet zdravila in druga sredstva za zdravljenje, ki so škodljiva zdravju," je v izreku sodbe na ptujskem okrajnem sodišču prejšnji teden dejala sodnica Marija Krajnc. Poudarila je, da je sodni izvedenec Joško Osrednikar ocenil, da ni dokazov o škodljivosti kamagre, lahko pa nastanejo zdravstveni zapleti, če ima kdo težave s srcem, ledvicami. Za obstoj očitanega kaznivega dejanja bi moralo sodišče z gotovostjo ugotoviti, da je bila kamagra zdravju nevarna. Z izrekom sodbe se je prejšnji teden na prvostopenjskem sodišču tako končala petletna sodna saga zoper četverico, ki jo je specializirano tožilstvo preganjalo zaradi prodaje nekaj škatlic kamagre, v katerih so bile po štiri tablete, in nekaj gelov. Tožilka Lucija Helbl iz posebnega oddelka za pregon uradnih oseb s pooblastili na specializiranem tožilstvu je za obtožene terjala pogojno kazen. Za Mikoliča devet mesecev zapora, za Bezjaka pol leta, za Lipnika štiri mesece in za Adamiča le en mesec zapora. Zoper oprostilno sodbo je že napovedala pritožbo.

Kamagro so jemali kot stimulans

Tožilstvo obtoženim tako še vedno očita, da so trgovali s kamagro, ki v Sloveniji ni registrirana kot zdravilo, saj vsebuje sildenafil, namenjen zdravljenju motnje erekcije. Sildenafil je snov, ki se jo predpisuje le na zdravniški recept in se jo uporablja le pod nadzorom zdravnika. Če zdravniškega nadzora ni, lahko pri uživalcih nastanejo nezaželeni učinki oziroma hude zdravstvene okvare. Po trditvah tožilstva sta Lipnik in Bezjak sporno kamagro v škatlici ali kot gel prodajala Mikoliču. On pa naj bi bil kamagro prodal naprej svojim prijateljem in znancem, tudi Adamiču. Škatlica kamagre je stala deset evrov, vrečica gela pa od deset do dvanajst evrov, toliko je kamagra stala tudi, če jo je kupec sam naročil po internetu. Obtoženi so na sodišču priznali, da so imeli opravka s kamagro in so jo kot stimulans, ne pa zaradi motenj z erekcijo, tudi sami uživali. Ne priznajo pa, da so s tem storili karkoli kaznivega, saj niso vedeli, da bi bila kamagra v Sloveniji prepovedana in zdravju škodljiva. Poleg tega to ni bilo nikjer uradno navedeno, prav tako ni bilo mogoče ničesar o nevarnosti in škodljivosti kamagre prebrati na svetovnem spletu.

Uživalci niso imeli zdravstvenih težav

"Sodni spis sem natančno preučila in se tudi zelo podrobno seznanila o kamagri in očitkih tožilstva obtoženim. Res je, da je v kamagri snov sildenafil, ki je tudi v nekaterih drugih zdravilih za zdravljenje motenj erekcije. Za zasežene kamagre ni bila opravljena laboratorijska analiza, poleg tega pa je izvedenec Osrednikar natančno pojasnil, da je lahko snov sildenafil zdravju škodljiva le, če jo nekdo uživa dalj časa in ima tudi druge zdravstvene težave. Vse zaslišane priče, ki so kupile kamagro od obtoženih, pa še to so bili prijatelji, sorodniki ali sodelavci obtoženih, in tudi obtoženi niso imeli nobenih zdravstvenih težav, potem ko so zaužili kamagro. Sodišče je tudi ugotovilo, da obtoženim ni mogoče očitati, da so iz malomarnosti prodajali in dajali v promet zdravila in druga sredstva za zdravljenje, ki so škodljiva zdravju. Povedali so, da niso vedeli, da naj bi bila kamagra zdravju škodljiva, zato se niso mogli zavedati protipravnosti svojega ravnanja, ko so prodali kamagro drugim, da bi torej s tem lahko nekdo imel hude posledice," je v obrazložitvi sodbe dejala sodnica.

Dotaknila se je tudi sklepnih besed odvetnikov Matjaža Šalovena in Jurija Preložnika, ki zastopata Mikuliča in Adamiča, ter obtoženih. Med drugim so govorili o neenakosti obtoženih pred zakonom in o tem, da kamagro danes v Sloveniji prek interneta prodajajo različni ponudniki, tudi nekatere lekarne. Navedli so nekaj primerov, o katerih so poročali mediji, ko je bilo več zasegov večjih količin tablet kamagre, zoper osumljene pa niso bili sproženi kazenski postopki, ampak so bili kaznovani le po zakonu o prekrških. "Ni res, kot trdi tožilstvo, da je že slovenska sodna praksa pokazala, da je kamagra škodljiva. Sama sem do zdaj zasledila le tri kazenske pregone v zvezi s kamagro. V enem primeru se obtoženi ni pritožil na višje sodišče, v drugem je šlo za ponarejeno kamagro in za sestavine, ki so škodljive zdravju, v tretjem pa le za poskus prodaje kamagre," je še v izreku sodbe spomnila sodnica.

Policist v priporu storil samomor

Oprostilna sodba sicer še ni pravnomočna, posledice prijetja osumljenih v povezavo s kamagro pa so hude. ​Pred petimi leti je tožilka iz posebnega oddelka za pregon uradnih oseb s pooblastili Andreja Žvanut začela pregon zoper policista Policijske postaje Rogatec Franca Mikoliča in njegovega kolega. Oba sta pristala v priporu in Mikoličev kolega je nekaj dni po aretaciji zaradi tega zapadel v tako hudo stisko, da je obupal nad življenjem in storil samomor. Mikolič je bil v priporu dva meseca, potem pa ga je na svobodo spustil senat višjega mariborskega sodišča, čeprav je tožilka Žvanutova vztrajala, da se mu podaljša pripor. Do zdaj sta bila edina policista, ki so ju v Sloveniji kazensko preganjali zaradi domnevnega trgovanja s kamagro. Mikolič je po uvedbi kazenskega postopka tudi izgubil službo na policiji, zaposlil se je drugje, zdaj pa je službo izgubil še tam. V sklepni besedi prejšnji teden je povedal: "Štirinajst let sem bil policist, vedno sem spoštoval zakone, če bi vedel, da je kamagra zdravju škodljiva - ali da je prodaja kazniva -, je ne bi nikoli sam užival in jo dajal tudi drugim." Tako kot on je brez službe ostal tudi Bezjak.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta